Öt hónapot kapott az Obama Twitter-hozzáférését feltörő hacker

2010.06.28. 11:44
Öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a francia bíróság a 24 éves Francois Cousteix-t, avagy az interneten használt nevén Hacker Crollt, aki tavaly feltörte több híresség, így Barack Obama amerikai elnök, illetve Britney Spears és Lilly Allen énekesnők Twitter-hozzáférését.

Az ítélet aránylag enyhének mondható, az ilyen esetekben a francia törvények szerint kiszabható maximális büntetés három év börtön plusz 30 ezer euró büntetés lehetett volna. Ráadásul Cousteix már visszaesőnek számít, 2007-ben internetes csalásért egyszer már elítélték 8 hónap (szintén felfüggesztett) börtönre.

A hacker saját bevallása szerint egyszerű próbálgatással találta ki a hírességek jelszavait. Arra épített, hogy sok ember háziállatok, vagy családtagok neveit, beceneveit, születési dátumokat, illetve ezek kombinációit használja jelszóként, ezek pedig közösségi hálózatokról vagy rajongói oldalakról könnyen beszerezhetők.

A nyomozás szerint egyébként Cousteix nem élt vissza a Twitter-hozzáférések felett átvett uralommal, nem adta ki magát Obamának a neten, ami egybevág a hacker védekezésével, miszerint nem akart senkinek rosszat, csak a biztonsági kockázatokra szerette volna felhívni a világ figyelmét. Szakértők szerint egyébként nem sikerült érzékeny adatok birtokába jutnia az elnökről.

Cousteix több Twitter-alkalmazott hozzáférését is megszerezte a rendszerhez, így szivárogtak ki tavaly nyáron a cég pénzügyi előrejelzései, fizetési listái, a belső levelezésének egyes részletei, és egy twitteres tévéshow tervei. Mint akkor kiderült, a cég egyik adatbázisszerveréhez a jelszó "password" (vagyis angolul: jelszó) volt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM