Gerzson
-3 °C
3 °C

Kína saját internetet építene

2010.07.15. 13:08
Tévedésből egy napra kikerült a kínai kommunista párt weboldalára Wang Chennek, a propagandaminiszttérium egyik vezetőjének beszéde, amit áprilisban tartott a párt egyik kongresszusán, és amin a kínai internet jövőjére vonatkozó terveiket vázolja fel.

Úgy tűnik, Kína megelégelte, hogy nem tudja hatékonyan befolyásolni, milyen tartalmak kerülnek az ország 400 millió internetezőjének szemei elé, és a kormány azt fontolgatja, hogy az egész országot lekapcsolja az internetről, és saját, belső hálózatot épít, amit totális kontroll alatt tud tartani. Chen szerint egy ilyen hálózatot hatékonyan lehetne propagandacélokra használni, és eredményesen távol tartani tőle a nyugati médiát, ami ártalmas tartalmakat nyújt a kínai felhasználóknak.

A kínai internet egy céges belső hálózatra, intranetre hasonlítana leginkább, ami nincs összeköttetésben az internettel. Kínában jelenleg is erős az online cenzúra, rengeteg nyugati, illetve az országon kívüli szerverről üzemelő, kínai nyelvű oldal van tiltólistán. A kisebb, helyi internetszolgáltatókat, illetve az országba betelepülő nyugati online cégeket  is erős cenzúrára kötelezik.

Ezen felül rengeteg cenzor, államilag fizetett bérblogger, kommentelő és véleményvezér dolgozik azon, hogy csak az államilag támogatott, hivatalos vélemény kapjon nyilvánosságot a neten – ők az "ötvencentes hadsereg" gúnynevet kapták, állítólag ennyit kap egy bérkommentelő egy posztért.

Ez a módszer azonban nem hatékony, hiszen egy kis utánajárással minden szoftveres tiltást és tűzfalat ki lehet kerülni, és aki nagyon akarja, az eléri Kínából az internet szabad oldalát. Az internettől elszeparált kínai intraneten a fizikai kapcsolat hiányában ez a probléma megoldódna. Hogy mekkora befektetést igényelne egy ilyen hálózat kiépítése, arról egyelőre nincs információ.