Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Időzáras védelem a személyes adatokra

2010.07.18. 11:27
Könnyebben törölhető és szabályozható lehet az internetre felkerült személyes tartalom német informatikusok legújabb fejlesztésének köszönhetően.

Ami egyszer fent van az interneten, már nem törölhető – figyelmeztetnek újra meg újra a személyi tanácsadók, tanárok és adatvédők. A jövőben azonban lejárati idővel láthatják el fényképeiket és kommentjeiket a felhasználók egy német informatikusok által kifejlesztett digitális radír segítségével.

Ezzel akár laikusok is kivonhatnák a forgalomból adataikat egy előre megadott idő elteltével. A hálón közzétett adatok teljes ellenőrzése azonban továbbra sem lehetséges.

A Saarlandi Egyetemen kifejlesztett rendszer jelszóval látja el az adatokat, mielőtt a felhasználók felraknák az internetre. Ha valaki meg akarná tekinteni azokat, előbb kérnie kell a jelszót, amelyet megbízható szervereken helyeznek el. Mihelyst pedig lejár a határidő, a jelszót és az információkat kivonják a forgalomból.

A rendszer felhasználóbarát, csupán egy kis programot kell hozzáadni a böngészőhöz. A szoftver első prototípusa még júliusban várható, első körben a Firefox-felhasználóknak.

A jelszóval zárolt adatok gond nélkül integrálhatók honlapokba és közösségi hálózatokba. A felhasználók továbbra is rendben feltöltik az adatokat, például képeket, csak azok a jelszó nélkül felismerhetetlenek, éppúgy, mint a szöveg.

A keresőprogramok rálátását kikerülendő a kutatók akadályt építettek be: az adatok lekérésénél a felhasználóknak egy captcha-t kell begépelniük, amelyet a számítógépek nem ismernek fel.

A rendszer mindazonáltal nem jelent száz százalékos biztonságot, hiszen ha valaki az adatokat a határidő előtt lemásolja, és felrakja a világhálóra, a jelszavas védelem már mit sem ér. A procedúra azonban jelentős fáradsággal jár, amely remélhetőleg elég visszatartó erőnek bizonyul majd.