Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Neten a legrészletesebb Mars-térkép

2010.07.26. 15:45
Közel 21 ezer képkockából áll az eddigi legrészletesebb Mars-térkép, amelyet a Mars Odyssey amerikai kutatószonda felvételeiből állítottak össze.

Az amerikai űrkutatási hivatal szondájára szerelt, hőkibocsátást érzékelő képalkotó rendszer (THEMIS) a vörös bolygó körül keringve 2002 óta készíti azokat a felvételeket, amelyekből az eddigieknél sokkal részletesebb térkép készülhetett a Mars geológiájáról.

A képek egy gigantikus mozaikká összeillesztve százméteres felbontással mutatják be a bolygó felszínét. A nappali felvételekből készült domborzati térkép interaktív formában tekinthető meg a NASA oldalán, ahonnan a közel 22 gigabájt méretű képeket 48 fájlra bontva le is lehet tölteni.
A 2001 októberében elindított Mars Odyssey űrszonda 2001 októberében érkezett meg a Marshoz, ahol bolygó körüli pályára állva 2002 februárjában kezdte meg tudományos célú működését.

Az Odyssey által begyűjtött adatok évekre elegendő munkát adnak a szakembereknek – mondta Jeffrey Plaut, a kutatások egyik vezetője hozzátéve, hogy a THEMIS képei adják az alapját például azoknak a nemzetközi kutatásoknak, amelyek a Marson található ásványi anyagok összetételét és ezeknek felszíni előfordulását vizsgálják.