Százmillió Facebook-felhasználó adatai kerültek ki a netre

2010.07.29. 09:12
Minden ötödik Facebook-felhasználó adatai szerepelnek abban az adatbázisban, amit jelenleg is több ezren töltenek le fájlcserélő hálózatokon. A 2,8 gigabájtos fájlban kizárólag olyan adatok szerepelnek, amiket a gazdáik publikussá tettek. A programozó, aki összeállította, azt akarta megmutatni vele, mennyire nem törődnek sem a felhasználók, sem a Facebook üzemeltetői az adatbiztonsággal.

Százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait (név, a közösségi oldalon használt becenév, emailcím, telefonszám) gyűjtötte össze a Skull Security biztonságtechnikai cég egyik szakértője, Ron Bowes, majd az ezeket tartalmazó, 2,8 gigabájtos adatbázist szabadon letölthetővé tette. A Pirate Bayen most is több ezren töltik le a torrentfájlt.

Mindezt teljesen legálisan, a közösségi oldalon nyilvánossá tett adatok összegereblyézésével érte el, amire egy speciális gyűjtőprogramot írt. Bowes ezzel azt akarta megmutatni, mennyire könnyelműen bánnak az emberek a neten a személyes adataikkal, és a Facebook mennyire elhanyagolja, hogy adatvédelmi tudatosságra nevelhe felhasználóit.

Bowes azt mondta az PC Worldnek, ijesztő, ahogyan a Facebook a felhasználói adataival bánik, egy név és egy url birtokában még a legmagasabb szintű adatvédelmi beállítások mellett is nagyon sok mindent lehet kibányászni egy emberről. Ugyan van lehetőség a Facebookon úgy létezni, hogy a nyílt adatbázisból törli magát az ember, de így gyakorlatilag lehetetlen lesz őt megtalálni az újonnan csatlakozott ismerőseinek.

Bowes kutatása alapján kiderült az is, hogy gyakorlatilag semmit nem ér, ha egy felhasználó kikapcsolja a profilja kereshetőségét: ha csak egy olyan ismerőse van, aki ezt az opciót bekapcsolva hagyja, ő maga is láthatóvá válik a keresők előtt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM