Indonéziában nem lehet majd Blackberryről pornót nézni

2011.01.10. 17:23
A készülék gyártója, a kanadai Research in Motion (RIM) az indonéz kormány kérésére tiltja a felnőtteknek szóló tartalmakat. A délkelet-ázsiai országban több mint kétmillióan vannak a Blackberry-tulajdonosok, akiknek többsége az internetet is az okostelefonokon éri el.

A kormány a pornó letiltása mellett a RIM indonéz ügyfeleit kiszolgáló szerverek Indonéziába költöztetését, valamint a megfelelő hatóságoknak a titkosított adatokhoz való hozzáférést is kérnek. A Blackberry gyártója közleményben jelezte, hogy eleget fog tenni a kormány kéréseinek.

A titkosszolgálatok munkáját egyre jobban hátráltatja, hogy a Blackberry esetében a készülékekről küldött üzenetek, levelek és egyéb adatok a cég központi szerverein keresztül fejlett titkosítási eljárással jutnak el a címzetthez. A gyártó szerint az eszközeik közötti kommunikációhoz még ők maguk sem férhetnek hozzá. A Blackberryk jelentette nemzetbiztonsági kockázatra tavaly elsőként Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek válaszolt a telefonon elérhető szolgáltatások korlátozásával, de rajtuk kívül időről-időre mások is fontolgatják az eszköz használatának részleges vagy teljes betiltását.

A RIM egyik leggyorsabban növekvő piacának tekintett Indonéziában 2008-ban fogadták el azt a pornográfia-ellenes törvényt, amelyet sokan az iszlám egyre növekvő befolyásaként értékelnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport