Auguszta
-7 °C
0 °C

Részvényeket a perselybe

2000.12.21. 14:06
A részvénytőzsdén többnyire a bessz az úr, az USA konjunktúrája megakadni látszik - és a nehéz időkben az amerikaiak ismét felfedezik maguknak a vallást. A Szilíciumvölgy lelkipásztorai korábban soha nem tapasztalt adományozási kedvről számolnak be.
San Jose presbiteriánus egyházközségében azonnal meghallgatásra lelt Karl Overbeek lelkipásztor kérése. A nagylelkű adományok szükségességéről meggyőzve egy fiatal pár rögtön a mise után megírt egy 25 ezer dolláros csekket, így nincs akadálya, hogy megvásárolják az új gyülekezeti buszt.

Engedjétek hozzám!
A kaliforniai Szilíciumvölgyben, a számítástechnikai és Dot.com cégek Mekkájában, ez idő tájt olyan bőséggel folynak a kegyes adományok, mint egykor a sokat emlegetett tej és méz az Ígéret Földjén. A várható nyereséget sokfelé folyamatosan lefelé korrigálják, és esnek az árfolyamok, mégis mindent elsöpör a hívők adományozási kedve.

Overbeek atya szerint ebben az évben minden korábbi rekordot sikerül megdönteni. A gyülekezet vezetőjének nem okoz fejfájást az évi 1,3 millió dolláros költségvetés, hiszen már az év első 10 hónapjában több mint két millió dollár adományt kapott a Church of Chimes.

A Menlo Park-beli modern templom lelkipásztora, Rick Langeloh is folyamatosan emelkedő bevételekről számolhat be. "Éppen tegnap dobták be a postaládánkba az egyik Dot.com cég alkalmazottjának félmillió dollárról szóló csekkjét" - mondta a tiszteletes.

Korábban a templomok költségvetését bazárok és barkácsnapok rendezésével, illetve süteményeladással próbálták feljavítani, ma viszont már milliós vagyonok kezeléséről van szó. Aprópénz helyett a perselybe részvények, és bármikor beváltható csekkek hullanak.

Irány a tőzsde!

"Kaptunk egy nagy halom Yahoo-részvényt, pont akkor amikor fel-le szánkázott az árfolyam" - avat be az adományok kezelése körüli nehézségekbe Wendy Irwin, a cupertinói River Church munkatársa. A pénzügyes hölgy bevallása szerint a részvénycsomag beérkezése óta nagyobb figyelemmel kíséri a tőzsde alakulását.

Ennek ellenére a legtöbb templom képviselője azonnal készpénzzé teszi a részvényadományokat. Nem kívánunk pénzügyi spekulációkkal foglalkozni - állítja Langeloh atya. Az ő feladata az adományok elosztása a szegények között.

A hihetetlen gazdasági fellendülés ellenére a Szilíciumvölgyben is sok rászoruló él. Hajléktalanok és támogatásra szoruló elszegényedett családok. Bár a környéken 82 ezer dollár - az országban a legmagasabb - a családok átlagos jövedelme, a bérleti díjak és a házárak is két-háromszor magasabbak, mint az ország más területein.

Az adakozási kedvnek köszönhető, hogy maguk az egyházközségek is lassan terjeszkedni kezdenek. A három évvel ezelőtt 100 ezer dolláros tőkével magalapított River Church ebben az évben 2,2 millió dolláros bevételre tett szert, és 16 fizetett alkalmazott helyett már 22-nek ad munkát.

A templom multimédia-részlegét Mark Manley, az egyházközség Apple-nál dolgozó tagja vezeti. Egy nagyvonalú adomány révén lehetővé vált a videokamerák és számítógépek beszerzése. Ezentúl a nagylelkű adományozóknak még könnyebb lesz a dolga: az online nyomon követett mise vagy szentbeszéd után a River Church weboldalán azonnal megszabadulhatnak pénzüktől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!