Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

A szentmihályiakon még nem látszik az internethiány

Izgalmas nyomozás a biztonsági őrökkel őriztetett kábelcsonk ügyében: miért nincs internet a Gesztenye utcában és környékén? Riporterünk Daewoo Matizzal, oly sok viszály után érkezik a színhelyre. A háttérben a Sztár TV és a hálózatukon internetet szolgáltató TvNetwork összetűzése áll.
Galéria
Nézze meg képeinket, kattintson!
"Két magyar szolgáltató megint összeveszett, és ezért nekem nincs szélessávú internetem" - írta péntek reggel egyik olvasónk. "Ma reggel a TvNetwork telefonos ügyfélszolgálatán bejelentettem a hibát, ahol azt a meglepő választ kaptam, hogy azért nem szolgáltatnak, mert a Sztár TV-vel kialakult vitájuk során a Sztár TV emberei a becsatlakozó optikai kábelt levágták, a csatlakozási helyet pedig őrzik, hogy ne lehessen azt kijavítani."

A nyilvánosság ereje

"Panaszt tettem a HÍF-nél, de abban nem bízom, hogy ez gyorsan megoldódik. A nyilvánosságnak talán nagyobb ereje van." - írja az olvasó. "Nincs is jobb érzés, mint a nyilvánosság erejével védeni a fogyasztókat" - gondolják ekkor magukban az Index száguldó riporterei, miközben belevetik magukat a szerkesztőség előtt parkoló Daewoo Matizba.

Környékbeli lakosok megfigyelései szerint a "rongálási pont" a XVI. Budapesti út - Gesztenye utca sarkán van, itt két napja folyamatosan egy gépkocsi parkol, benne legalább egy emberrel. Erre vesszük hát utunkat.

Viszontagságok

Galéria
Nézze meg képeinket, kattintson!
"Hogyan, mikor, mit tegyen, fogyasztóvédelem" - dudorásszuk jóleső érzéssel a népszerű dalt, miközben megközelítjük a Budapesti utat, amit előre kinéztünk a térképen, mint a legésszerűbb és legrövidebb útvonalat. A Budapesti út neve félrevezető: a kezdeti, ígéretes kertvárosi aszfaltozott utca idővel gödrös földúttá változik, majd lassan egyszerű vadcsapássá fogy.

Itt szerencsére már nem járatjuk csúcsra a Matizt, különben egyszerűen belefordulnánk a Szilas-patakba. Rövid, hisztérikus tájékozódási autózás után kibukkanunk a fák közül, egy közeli háznál a Skodáját szerelő helyi lakos legnagyobb megrökönyödésére. Végül a Zöldséges utca irányából közelítjük meg az objektumot.

Amerikai trükkök

Aszfaltból meredező kábelcsonkot sehol sem látunk, felfigyelünk viszont két termetes úriemberre, akik egy fa tövében, egy piros kombi Astrában üldögélnek. A biztonságis fekete pólóban feszítő urak láthatóan idejük nagy részét autóban üldögéléssel töltik, hiszen a kombi Astra belterének nagyjából a felét elfoglalják, bár állítólag a fekete bizonyos esetekben kövérít.

"Jó napot kívánok, önök a Sztár TV emberei? - kérdezzük. "Nem" - válaszolja egyikük tömören. Amerikai filmekben ilyenkor szoktak az újságírók úgy tenni, mintha szinte mindent tudnának az ügyről, bepróbálkozunk hát mi is. Nem felejtjük el közben, hogy a magyar rendőrök is a T.J. Hookerből tanultak úgy lőni, hogy közben nem csukják be az egyik szemüket.

A dolog egyébként működik: kiderül, hogy ők egy másik internetszolgáltató megbízásából vannak itt, a nagyobbik doboz ezé a cégé, a másik a TvNetworké, vagy valami ilyesmi, de ők igazából a kettő között lévő aknát őrzik.

Szabály van

Galéria
Nézze meg képeinket, kattintson!
"Azt nem lehet fotózni" - mutat az Astrára a fiatalabbik erős ember, miután könnyít magán az árnyas fa tövében, és felírja a Matiz rendszámát. "Jó, akkor nem" - gondoljuk erre a negyedik hatalmi ág képviselőjeként, és csendben, hirtelen mozdulatok nélkül körbefényképezzük a dobozokat.

Kérdezzük, nem állna-e a dobozok mellé, mégis hitelesebb lenne úgy a sajtófotó. "Nem lehet, erre szabály van." Próbáljuk meggyőzni, hogy legalább a bakancsa hadd lógjon bele a képbe, de erre is szabály van. Annyiban hagyjuk.

Megtudjuk még, hogy nem csak itt őriznek ám kábelt, három HÉV megállóval lejjebb is van egy csapat, de pontosan nem tudják megmondani, hol. Egy ideig keringünk még a környéken, figyeljük a sétáló és bicikliző helyi lakosokat, meglátszik-e már rajtuk az internethiány. Egyelőre nem, úgyhogy visszatérünk a szerkesztőségbe.

Száznyolcvanan modemre kényszerültek

A TvNetwork Rt. munkatársaitól hétfőn megtudtuk, hogy az elvágott hálózati kábel az Euronet Rt. tulajdonában áll. Az infrastruktúrát bérlő TvNetwork megpróbálkozott a javítással, de hiába: a Sztár TV munkatársai ezt megakadályozták, többek között fizikai fenyegetéssel. Az Euronet a kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett rongálás, fenyegetés és lopás miatt a Sztár TV Kft. több munkatársa ellen. A TvNetwork négyezer-ötszáz előfizetőjéből száznyolcvanat érint a leállás. A vállalat a kieső időszakot nem számlázza, illetve a helyzet megoldásáig modemes internetelérést biztosít ügyfeleinek.

Január óta folyik a vita

A TvNetworktől megtudtuk, hogy korábban a Sztár TV üzemeltette a hálózatot, de 2001 novemberében azt eladta Euronetnek. A Sztár TV továbbra is nyújtott kábeltelevíziós szolgáltatást a hálózaton, de adósságot halmozott fel, és azt hónapokig nem fizette meg az Euronetnek. Az Euronet idén január elején felmondta a Sztár TV szerződését, és ez után kezdődtek el azok az események, amelyek a kábel elvágásához vezettek.

A Sztár TV Kft. munkatársait pénteken és hétfőn is többször megpróbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel.