Bernadett
0 °C
4 °C

Barátnőm, Ana

2001.08.03. 10:31

"I want to look like Michael Stipe"
Sarah's Diary

Az internet idei különös trendje, hogy az anorexiás lányok, asszonyok mozgalmi honlapokat indítanak, amelyek szerint a koplalás nem betegség, hanem szabadon választott életstílus.

A főbűnös szerepében:
Angelina Jolie
Az anorexia nervosa és a bulimia nervosa táplálkozási zavarok. Az anorexia nervosát, vagyis az "idegi étvágytalanságot" először 1649-ben írta le Richard Morton, angol orvos. A kilencven százalékban nőket sújtó betegség (anorexiás körökben "barátnőm Ana") könnyen felismerhető tünete, hogy az adott személy nem eszik, csonttá fogy, és segítség híján éhenhal. Az anorexia közelebbről egy csőlátásból fakadó radikális önátalakítás, amelynek során a beteg egy híres sovány modellhez (Kate Mosshoz) akar hasonlítani.

A bulimia nervosa, vagyis az ökörétvágy (bulimiás körökben "barátnőm Mia") esetében más módszerek vezetnek ugyanahhoz a kegyetlen véghez: a kóros zabálás vége róka, érdemi tápanyagbevitel itt sem történik (végeredményben). A bulimiát 1979 óta tekintik betegségnek. Az anorexiához hasonlóan a betegek túlnyomó többsége itt is nő - míg az anorexia elsősorban a 13-20 éves lányokat fenyegeti, a bulimia a 16-20 éves korúakra jellemző.

Propaganda

Egy nagyon sovány modell
Az emberek többsége számára a halál félelmetesebb, mint egy tepertős pogácsa. Szülők pedig egyenesen paranoiás rohamot kapnak attól a gondolattól, hogy lányuk elméjét mellékvágányra taszíthatja egy drága, színes és szagos nőújság. Így nem meglepő, hogy komoly pánikot váltott ki, amikor a Time egyik cikke rámutatott, hogy a mentálhigiénés oldalak mellett a weben hozzávetőlegesen négyszáz olyan oldal található, amelyet anorexiások készítenek anorexiásoknak.

Az anorexia-párti oldalak változatos tartalmat kínálnak. Van olyan amely széleskörű tartalommal szolgál - a már említett BMI-listáktól jótanácsokig (A kaja visszautasításának tíz módja). Más anorexia-párti oldalak naplóból és önsajnáló jellegű költeményekből állnak.

Közös bennük ugyanakkor az anorexia-párti ideológia, amely szerint az anorexia és a bulimia(vagyis Ana és Mia) nem betegség, hanem életstílus (ahogy mondjuk a földművelés).

Jelszavuk: Inkább a halál, mint a kövérség! Nem ritka a kövérverésre való tragikomikus felhívás. Ahhoz hogy ezt jobban el tudjuk helyezni a mentális horizontunkon, nem árt tudni, hogy a testmagasságból és súlyból képzett testtömeg-index (BMI) listákon a legutolsó helyen Britney Spears található - vagyis ő egy anorexiás szemében elfajzott, elhízott, genetikai és morális hulladéknak számít. A legnagyobb figura ugyanakkor Callista Flockhart (Ally McBealként a világtörténelem legellenszenvesebb sorozatszereplőinek toplistás helyezettje).

Sávszélesség, mint szóvicc

Bár a Time cikke kapcsán indított online szavazásban az internetezők hatvan százaléka úgy gondolta, hogy az anorexiát pártoló oldalakat nem szabad betiltani, a nagyobb freeweb szolgáltatók saját hatáskörben lezárták többségüket.

Sírás a vége
Pontosabban: az anorexia-pártoló oldalak olyan iramban tűntek el, amilyenre még nem volt példa. A Google keresései rendre 404--es oldalakra vezetnek. Az MSN-ről és a Yahoo!-féle GeoCitiesről egyaránt eltűntek az ilyen oldalak. A Yahoo! emellett megszüntette az anorexiások felhasználói klubjait, akiknek így már alighanem csak a levelezőlisták maradtak. A nagy szolgáltatónak számító cégek mindezt a szolgáltatási feltételeikre hivatkozva tették és tehették meg, amelyek tiltják a káros tartalmű oldalak feltöltését.

Más szolgáltató ugyanakkor arra hivatkozva távolította el szerveréről az anorexia-párti oldalakat, hogy azok nagy nézettségük miatt túl nagy sávszélességet foglalnak.

Az anorexia-pártoló oldalak ettől persze nem fognak kihalni, legfeljebb nem frissülnek egy idő után. A kiskorúakra veszélyes tartalmakat, - vagyis a pornográfiát - szabályozó törvények nem vonatkoznak rájuk. Legtöbbjük ettől függetlenül figyelmezteti a belépőt: ha élni szeretne, ne ezt az oldalt nézze.