Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Új csodafegyver a spam ellen

2007.05.25. 11:40
A digitális aláírás lehetővé teszi az emailek egyértelmű azonosítását, így a spam kiszűrését a forgalomból. A nagy kérdés: melyik technológia válik szabvánnyá? Jelenleg úgy tűnik, a Yahoo DomainKeys-ének van erre a legjobb esélye.

Az Internet Engineering Task Force, online szabványokkal foglalkozó szervezet jóváhagyta a Yahoo és a Cisco közösen fejlesztett DomainKeys spamszűrő rendszerét, ami a készítői szerint sosem látott áttörést hozhat a levélszemét áradata elleni küzdelemben.

Belefulladunk a spambe

Egyes felmérések szerint ma már az internek levélforgalmának 90 százalékát a kéretlen emailek teszik ki. A spam jelensége az egész internetet fojtogatja, és dollármilliárdokban mérhető kárt okoz. A jelenlegi spamszűrő technikák a levelek tartalmának elemzésén és a spamet küldő címek feketelistára helyezésén és blokkolásán alapszik, de a kéretlen levelek küldői mindig a védelmi rendszerek készítői előtt járnak egy lépéssel. A tartalom alapján történő szűrést az egyre népszerűbb, kép-alapú spamek kerülik ki, és a címlisták sem érnek sokat, ha a következő levélhullám már egy új, vírussal megfertőzött, és távolról irányított pc-ről indul.

Digitális aláírás

A DomainKeys technológiája az emailek titkosított digitális aláírásán alapszik. A digitális aláírás egyértelműen azonosítja a levél feladóját, és ez alapján visszaellenőrizhető, hogy az email valóban attól származik-e, aki a feladó mezőben szerepel - ha nem, a levél spamnek minősíthető. Ha a digitális aláírást kellően erős titkosítással látják el, gyakorlatilag feltörhetetlenné válhat, így teljesen kiküszöbölhető, hogy egy levél valami másnak álcázza magát, mint ami. A technikát ma elsősorban webáruházak és online bankok alkalmazzák, ahol létkérdés, hogy a levél eredetisége száz százalékosan megbízható legyen.

Szabványra várva

A digitális aláírással azonosítható emaileket az összes jelentősebb levelezőprogram és szerver képes azonosítani, csupán annyi kellene, hogy a több, fejlesztés alatt álló technológia egyikét szabvánnyá nyilvánítsák, és minden szolgáltató támogatását elnyerje. Az Internet Engineering Task Force ajánlása fontos lépés lehet ahhoz, hogy a DomainKeys (amit egyébként már ma is alkalmaz az online áruházak 48 százaléka) legyen ez az általánosan elfogadott és használt spamszűrő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!