Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kalapács alatt a net múltja

2005.02.04. 11:00
Ami a múlt század közepén hagymázas fantazmagóriának tűnt, mára megmosolyogtató, viszont drága történelmi emlék. A Christie's nemsokára elárverezi azokat a könyveket és dokumentumokat, amelyek meghatározták a digitális kultúra kialakulását.

A számítástechnika és az internet történetének korszakos dokumentumait bocsátja árverésre február végén a New York-i Christie's aukciós ház. A gyűjteményt Jeremy Norman könyvritkaságokkal foglalkozó kereskedő állította össze több évtizedes munkával. A Christie's "A kibertér eredete: A számítástechnika, a hálózatok és a telekommunikáció története" címen árverezi el a kollekciót, amelynek darabjait az aukció előtt kiállítják a Massachusettsi Műszaki Egyetemen és Stanford Egyetemen is.

Gépelt sajtpapír 13 millió forintért

#alt#

A gyűjtemény legértékesebb darabjai között szerepel például Edmund C. Berkeley "Óriás agyak, avagy gondolkodó gépek) című művének írógéppel írt és kézzel javított kézirata - ezért 20-30 000 dollárt vár az aukciós ház, és körülbelül ennyit remél Norbert Wiener 1948-ban Párizsban kiadott művéért is, a melynek címe "Kibernetika, avagy irányítás és kommunikáció az állatban és a gépben". Ennek az összegnek a kétszeresére, 50-70 000 dollárra tartja a Christie's J. Presper Eckert és John Mauchly írógéppel és indigóval készült művét, amely az "elektronikus komputerek" fejlesztésére vonatkozó terveket ecsetelte még 1946-ban. "A kifejlesztendő gépek, szolgáljanak akár üzleti, könyvelési, tudományos vagy mérnöki célokat, hatalmas előrelépést jelentenek majd a mostani ENIAC-hoz képest, hiszen könnyebben és automatikusan lehet majd őket irányítani, és lényegesen kevesebb felszerelés kell hozzájuk", írja a a szerzőpáros, utalva a korszak lyukkártyás elven működő, szobányi szuperszámítógépére. A régiségek között szerepel az árverésen a szintén lyukkártya-vezérlésű szövőszékéről elhíresült Joseph Marie Jacquard műve, ami a XIX. századi Lyon iparát meghatározó találmányokról szól, és az aukciós ház szerint 8-12 000 dollárért kel majd el.

Egy óriás Compaq adta az ötletet

A kollekciót összeállító Norman érdeklődése a hetvenes években fordult a számítástechnika-történeti ritkaságok felé; szenvedélye pedig akkor teljesedett ki, amikor tíz évvel később - mint az árverési katalógus bevezetőjében írja - megvásárolta élete első számítógépet, egy 128 kilobájt memóriával és 10 megabájtos merevlemezzel felszerelt "hordozható" komputert, egy tizennégy kilós Compaq Portable Plust. Norman a következő évtizedeket a számítástechnika eredetére vonatkozó írásos anyagok gyűjtésével töltötte, és az 1613-tól 1970-ig terjedő időszakból összesen 1411 ritkaságot gyűjtött össze. A gyűjteményt 2002-ben megjelent reprezentatív kötetben, az Origins of Cyberspace című munkában mutatta be. A könyv most is kapható, az amazon.com-nál 500 dollárba kerül.