Ágnes
-1 °C
2 °C

A blog szent, a vélemény számít

2005.12.30. 13:02
A Blogter.hu igazi Web 2.0-ás blogaggregátként mutatkozott be csütörtökön. Bár még csak egy hónapja működik, de máris olyan óriásokat tudhat magáénak, mint Szőke András, Badár Sándor és Para Kovács Imre. A Blogter Kft. egy angol befektetőtől pénzt szerzett, és a nemzetközi piacra készül.

Szőke András, Badár Sándor és a blogkörökben Doranskyként tisztelt blogger jelentette be hivatalosan a legújabb magyar blogaggregát, a blogter.hu indulását csütörtök este az A 38 hajón.

Doransky, aki Dobó Mátyás néven a szolgáltatást üzemeltető Blogter Kft. tartalomigazgatója, a mainstream hírforrásokat kiegészítő, "amatőr tematikus tartalomszolgáltatóként" határozta meg a Blogtert, amely eddigi, egyhónapos működése alatt "több ezer" regisztrált bloggert - webes naplót vezető felhasználót - és "több tízezer" látogatót vonzott a szájtra. A pontos adatok a Medián januári webauditjából derülnek majd ki, mondta Dobó.

Közönségszolgálat, benzin a Suzukiba

A tartalomigazgató elmondta: a Blogter amellett, hogy tematikus blogok hálózatát alakítja ki, közösségi szolgáltatást is nyújt, hiszen a fejlesztők felszerelték a rendszert személyeshálózat-építő funkcióval is. Mindehhez a cég olyan hírességeket nyert meg az ügynek, mint a bemutatón jelen lévő Badár és Szőke, illetve a Kispál és a Borz, a Belga, Para Kovács Imre és Erik Sumo (Tövisházi Ambrus zenész), akik mind a Blogteren blogolnak - Dobó szerint ugyanúgy ingyen, mint a névtelen tömegek, bár Szőke azt mondta, számít némi költségtérítésre, ha kifogy a benzin a Suzukijából vagy ha új kamerát kell vennie egy videobloghoz, amire amúgy nincs pénze.

"Nem vagyok képben a számítógépekkel és az internetes ügyekkel" - mondta Szőke. "Mi a Badárral egyszerűbb dolgokat szoktunk csinálni". Szőke azért bízik a blogolásban, mert az alternatív kultúrában jelen lévő interaktivitás izgatja, és az, hogy amit mondani akar, a mainstream médiával ellentétben szűrő nélkül jut el a közönséghez. "Szabadabb az egész,és őszintén lehet áramoltatni a gondolatokat" - mondta Szőke. "Remélem, hogy a Badárt is rá lehet venni, hogy gondolatrendszerét felrakja erre az oldalra".

Badár bevallotta: "A számítógéppel ott tartok, hogy semmi másra nem való, csak vírusirtásra" - majd hozzátette, hogy tizenkét évig volt vasutas, és az alatt a tizenkét év alatt aludt tíz évet.

Szüretelik a kollektív intelligenciát

Készítői szerint a Blogter minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely szükséges ahhoz, hogy rá lehessen ragasztani a mostanság trendi Web 2.0-ás címkét: a taxonómia, vagyis a hagyományos rendszerezés helyett a "folkszonómiát" (folksonomy) használja, tehát az egyes bejegyzéseket, cikkeket vagy teljes blogokat maguk a felhasználók sorolják kategóriákba; épít a közösségre, a kapcsolattartásra és a tartalom mellett nagyon figyel a technikára, bár Dobó azt mondta, a Blogter inkább attitűdjében 2.0-ás, mint technológiájában. Amit akár tovább is ad: a Blogter rendszerét használja a Népszabadság Online blogja, a NOLblog is.

A Blogter Dobó szerint költséghatékony, skálázható és szabad forráskódra épül, a felhasználókat társfejlesztőkként kezeli és "a kollektív intelligenciát szüreteli le". Mindehhez idén novemberben sikerült egy angol befektetőtől, a HUB Capital Investmenttől pénzt szereznie, így 72,5 millió forintos alaptőkével készül arra, hogy a nemzetközi piacra lépjen.