Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Bóly, a százmegás kisváros

2007.08.09. 18:35
Másodpercenként 64,5 megabites adatátviteli csúcsot sikerült felállítanom Budapest és Bóly között, igaz nem valami modern digitális hálózaton, hanem a lerobbant magyar úthálózaton vittem át fájljaimat. Laptopban, autóval, a hatos főutat ízekre szedő munkások és hússzal vánszorgó traktorok közt szlalomozva. Egyéni rekordom szánalmas, ennél egy mezei internetelérés is többre képes, feltéve, hogy az a mező Bólyon van. A baranyai kisvárosban ugyanis mindegyik telekre száz megabites optika van bekötve.

Bóly tipikus kisváros, ahol minden nagyon rendben van. Tiszták az utcák, jókora park terül el a központban, és bőven van parkolóhely. Jó lehet itt élni. Sok házon meglátszik a város történelmi múltja, a városháza éppen száz éve épült, és egy csodálatos kastély is van a főtér mellett. "Régen itt volt az uradalom központja, és a vezetői mindig élen jártak, a gőzekétől a telefonhálózaton át a kisvasútig minden volt itt" – mondja büszkén Hárs József, aki 1990 óta polgármester a 3800 lakosú településen. Úgy tűnik, a modern szolgáltatások bevezetését illetően ő is tartja a hagyományt, a kábeltévés hálózatot már 1989-ben kiépítették (ebben még csak tervezőként vett részt), és 1997-ben elindították rajta a netszolgáltatást. Az eredeti fél megabites sebességet mára feltornázták több megabitre, de ez sem volt elég.


Kattintson!

Optikai szálat minden háztartásba!

A kábeltévés rendszer tervezésekor azt gondolták, hogy legfeljebb százötvenen lesznek, de az elmúlt években már négyszázötven előfizető volt, kezdett lassulni a rendszer, és a meglévő hálózaton egyszerűen nem lehetett továbblépni. Az elektronika tizenhét év alatt teljesen leamortizálódott. (Érdemes figyelni a számokra, Bólyon ugyanis körülbelül ezerkétszáz háztartás van, tehát több mint harmaduknak eddig is szélessávú elérése volt.) Eleinte szóba került a wifi és a wimax is, de nem voltak kedvezőek a feltételek, ezért mégis maradtak a kábelnél. Végül valaki azt javasolta, hogy nem érdemes az utolsó két-háromszáz métert megspórolni, hisz maga az optikai vezeték már nem drága, csak a végberendezések, viszont ennek a technológiának gyakorlatilag nincs felső határa. Jövőálló.

Minden egyes háztartásig kihúztak egy optikai szálat, és a szál mindkét végén száz megabites jelfogadó és jeladó berendezések vannak. "Bólyon belül gyakorlatilag úgy lehet hozzáférni egy másik előfizető megosztott merevlemezéhez, mint a saját gépben lévő merevlemezhez" – mondja a helyi számítógépbolt, a Perox Informatika eladója. Azzal viszont nem tud meglepni, hogy egyre többen vesznek új adattárolókat, merevlemezeket, és igencsak megnőtt az érdeklődés a drótnélküli hálózati eszközök iránt is. Persze az internetes letöltések nem mennek száz megabittel, mert a városnak összesen van százötven megabites kapcsolata a budapesti netközpont, a BIX felé. Az ügyfelek négy megabitet kapnak, mindkét irányba. Most egyébként hatszáz előfizetés van, tehát a háztartások 45-47 százalékában van szélessáv. Ami annyit jelent, hogy miközben országszerte alig-alig nőtt az internet-előfizetések száma, Bólyon kétszámjegyű volt a növekedés.

A jövő itt van

Az előfizetőknél lévő végberendezésre két analóg telefont és négy számítógépetlehet rákötni, illetve a tévéadások fogadásához szükséges kütyüt. A telefonálás Bólyon belül ingyenes, a tévészolgáltatásról pedig azt érdemes tudni, hogy több mint ötven csatorna elérhető, és a műholdas adás változatlan minőségben jut el a tévékig. "Ami fölülről HD minőségben jön le, azt úgy is továbbítjuk. Nincs sok ilyen adó, de nekünk teljesen mindegy hogyan adjuk tovább, a hálózat bírja. Ha pedig kevés lesz a száz megabit, a végberendezéseket le lehet majd cserélni gigabitesre" – fogalmaz Hárs József, és ebben a pillanatban úgy érzem, mintha egy téridőkapun véletlenül átpottyantunk volna 2040-be, és az akkori magyar valóságról diskurálnánk.

Vicces, hogy amíg a parlamentben a 2012-re kitűzött digitális átállásról vitatkoznak, addig egy eldugott kisvárosban már most elérhetőek a legmodernebb technológiák. Én Budapesten azért köttetem ki a telefonvonalat, mert a szolgáltatóm két megabites elérést sem volt képes biztosítani, a kábeltévém pedig botrányos minőségű, rendszeresen akadozik a kép, és mindig a legjobb esti sorozatok közben.


Klikk a képre!

Bólyon persze a tévé nem csak tévét jelent. A set top boxba (a jelátalakító dobozba) be van kötve egy-két világújság, az Index, a HVG, van elektronikus műsorfüzet, és az előfizetők bármikor megnézhetik az időjárás-előrejelzést. Internetezni is lehet a tévén, a Google simán megy rajta. "Egyre több szolgáltatást akarunk bevezetni, év végére beindítanánk a késleltetett lejátszást. Még az egészségügy is kihasználhatná, hogy a tévén vissza lehet jelezni: olyan rendszert szeretnének, amely a tévé elé ülő idősektől megkérdezi, hogy bevették-e a gyógyszereiket. Ha beikszeli, hogy igen, akkor az orvosnál másnap megjelenik, hogy minden rendben van" – mondja Hárs.

Év végére a bólyiaknak lesz elektronikus közigazgatási rendszerük is, és elméletileg megoldható, hogy tévén is lehessen majd időpontot foglalni az okmányirodába. "Három fiatal srác végzi a karbantartást, és nagyon beleásták magukat a kódokba, lelkesek, folyamatosan új szoftvereket fejlesztenek. Egy negyedik pedig a fizikai hálózat esetleges hibáit hárítja el" – magyarázza a polgármester.

Egy sör után beállították

Az indulásnál is szükség is volt a szakértőkre, mert nem volt zökkenőmentes az átállás. A számítógépek rosszul voltak beállítva, a tíz megabites hálózati kártyákat használók azt hitték, hogy nem is lett gyorsabb a rendszer, az új hozzáférési jelszavak beállításához pedig az önkormányzat szűkös kapacitása miatt a lakosság segítségét is igénybe kellett venni. "Szóltunk ötven embernek, megmutattuk hogyan kell csinálni, és mondtuk, hogy segítsenek ismerőseiknek, barátaiknak, szomszédjaiknak is. Elmentek, megittak egy üveg sört, vagy egy pohár bort, és beállították."

Nagyon drága volt a rendszer kiépítése, a 273 millió forintos összköltséggel számolva végpontonként több mint kétszázezer forintba került. Az Ericsson azonban húsz éves garanciát vállalt, jelenleg van kétszáz kihasználatlan szál, és a szakértők a további bővíthetőségről csak annyit mondtak, hogy tízezer fölé lehetőleg ne menjenek. A költség egyötödét állta az önkormányzat, a maradék négyötödöt a rendszernek kell kitermelni körülbelül öt év alatt. Szerencsére sokkal többen fizettek elő, mint amire számítottak, így hamarabb is megtérülhet a befektetés.

"Kábeltévére gyakorlatilag mindenki előfizetett, az internetezők számát azonban még bőven lehetne növelni. Most a nyugdíjasok felé akarunk nyitni, olyan kedvezményt vezetünk be, hogy az egyedül élő, szerény jövedelemmel rendelkező időseknek a netszolgáltatást fél áron adjuk" – mondja Hárs József. "Tíz éve tanítjuk az iskolákban a számítástechnikát, az idősek gondozási központjában is van számítógépterem, ahol négy-öt tanfolyamot lenyomtunk. Az idősek nagyon aktívak, sokuk panaszkodott is a régi kábeltévés rendszerre, mert mondjuk Dél-Afrikával sakkozott, és lassú volt a kapcsolat."