Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Macskák a befőttesüvegben

2001.02.13. 13:36
Vegyünk egy megfelelő méretű és alakú üveget és egy fiatal macskát. Helyezzük el benne ízlésesen az állatot, gondoskodjunk levegőfuratokról, a táplálék csövön bejuttatásáról és a salakanyagok elvezetéséről! Kis várakozás után elkészül az egyedi bonszaj macska. Ez persze csak egy vicc, de az FBI komolyan nyomoz a leírást közzétevő weboldal késztői után.

Hetek óta áll a bál az amerikai Bonsaikitten.com weboldal körül. Az állítólag állatkínzásra buzdító oldalak ellen most már az FBI is fellép. Mióta néhány állatvédő szervezet felfedezte az oldalakat, csak úgy záporoznak a tiltakozások. A Humane Society of the United States hangosan követelte a bonszaj macskák betiltását, és a Massachusetts Institute of Technology (MIT), ahol eleinte a weboldalt hostolták, le is vette a világhálóról a botrányt okozó leírásokat.

A Bonsaikitten.com átment egy másik szolgáltatóhoz, az állatvédők tomboltak. Egy nappal később eltűnt a site, majd hetek múlva átalakítva tért vissza, és most is megtekinthető.

A macskaalakítók 'meneküléséről' és bűneiről szóló beszámolók után tiltakozó e-mailek áradata zúdult a site üzemeltetőire és a sajtóra. Az eset a legtöbb helyen nem ért meg egy beszámolót, hiszen láthatóan csak egy webes szatíráról van szó, ilyen oldalak tucatjával akadnak.

A helyzet akkor vált súlyossá, amikor a szövetségi nyomozók is rámozdultak a témára. Az FBI hiányolja a feltűnő feliratot: ez csak egy vicc. Hétfő reggel számos újság címlapján harsogott nagy betűkkel: Az FBI nyomoz a Bonsaikitten.com készítői után.

A rémséges bűneset fő okozója, egy 'Dr. Michael Wong Chang' álnév alatt fellépő egyetemista meglehetősen nyugtalan ezekben a napokban. A bostoni FBI-iroda elkezdte az ,,ügy" vizsgálatát, és hivatalosan felszólították a MIT illetékeseit, hogy adják ki 'Chang doktort'. Az oldal készítője így záros határidőn belül internetszerte ismert lesz.

Mit mutat a weboldal, amelyen így felhúzták magukat a néptömegek? Többé-kevésbé arról van szó, amit a bonszajt népszerűsítő weboldalakon talál az ember. Eljárásokat arra, hogyan lehet egy eredendően nagyobb méretekben előforduló élőlényt kicsinek megtartani, illetve érdekes formájúra alakítani. Ahogy a kedves ügyfél óhajtja. A különbség csak annyi, hogy itt nem fák, hanem macskák formázása folyik.

Négyzetes macskák

A bonszaj macskáknak is szükségük van táplálékra. Ezt a szűk üvegbe gyömöszölt macskánál egy bevezetett csövön oldható meg, hiszen a kis háziállat erősen korlátozva van a mozgásban. A fekáliákat úgyszintén el kell vezetni, nehogy megteljen az üveg, és kellemetlen szagok képződjenek. Az eredeti végbélnyílást pillanatragasztóval javasolják lezárni, és várható, hogy majd az állat oldalán nyílik egy kilépő nyílás. Ide formás tasak illeszthető - tájékoztat a Bonsaikitten.com. Semmi esetre sem szabad elfelejteni a levegőnyílásokat, mert akkor reggelre esetleg egy 'hideg és merev cicát' látunk viszont.

Ha hűen követi a leírásokat, a kedves ügyfél a folyamat végén egy teljesen négyszögletes macskát kaphat kézhez, ami nagyon eredetien néz ki, és irigységet ébreszt a szomszédokban.

A bonsaikitten.com témáról a weben számtalan helyen folyik a vita. A Yahoo! fórumában írja az egyik vitázó: a weboldal alapján még valami idióta képes nekilátni, hogy kipróbálja otthon a módszert.

A site kritikusai abban mindenképpen egyetértenek, hogy villogó felirat kellene, hogy ez csak egy vicc. (A franko.index.hu is hasonló cipőben jár, a napi rendszerességgel visszatérő flame-huszárok figyelmeztető bannereket követelnek - a szerk. megj.)

A Bonsaikitten.com valóban nem való a 10 éven aluliaknak, akik gyakorlatban is kipróbálhatnák a hasonló ötleteket. Ettől eltekintve a site ártalmatlan, a jó ízlés határain belül tartózkodik, és még a macskákat sem teszi senki üvegekbe.  • Vennék
  • Hírek