Géza
-12 °C
-4 °C

Hackerektől rettegnek az online fogadóirodák

2004.02.24. 15:28
Nagy-Britannia legtöbb fogadásra számot tartó eseménye, a Grand National lóverseny közeledtével egyre több váltságdíjat követelő zsaroló email érkezik az online bukmékerirodákba - jelentette a BBC. A hackerek azzal fenyegetik a fogadóirodákat, ha nem fizetnek, a rangos sportesemény estéjén DDoS (Distributed Denial of service) támadással bénítják meg webszájtjukat.
DDoS-támadás esetén a hacker több számítógépre telepít támadóprogramot a tulajdonos engedélye nélkül, majd ezek mindegyikéről egy adott időpontban összehangolt támadás indul a célgép ellen, amitől az lebénul. Az internetes bűnözést felügyelő brit szervezet, a National Hi-Tech Crime Unit (NHTCU) tavaly ősz óta nyomoz a sportesemények kapcsán induló online támadások és zsarolások ügyében. Idén februárban, a SuperBowl, az észak-amerikai profi futballbajnokság döntője előtt a hackerek a mostaniakhoz hasonló zsaroló levelekkel keresték fel a fogadóirodákat.

"Ismerjük a támadások ezen formáját, és nyomozunk is az ügyben. Tudjuk, hogy a rangos sporteseményeket célozzák meg. A Grand National lóverseny és a júliusi futball Európa-bajnokság is ezek közé az események közé tartozik" - nyilatkozta a BBC-nek az NHTCU szóvivője.

Kelet-európai hackerek?

A Guardian brit biztonsági szakemberekre és a rendőrségi vizsgálatokra hivatkozva kelet-európai, illetve orosz hackereket gyanúsít a zsarolással. A lap arra hivatkozik, hogy a régióban az internetes bűnözést szankcionáló jogszabályok túlságosan kezdetlegesek, azonban a programozók tudása megfelelően fejlett egy összehangolt támadás kivitelezéséhez.

Az Index megkeresésére Felicity Bull, az NHTCU kommunikációs vezetője közölte, míg a nyomozás folyik, nem adhat ki részletes információkat azzal kapcsolatban, hogy a feltételezésen kívül van-e birtokukban valamilyen konkrét bizonyíték a kelet-európai gyanúsítottakkal kapcsolatban, illetve hogy pontosan miért ők kerültek gyanúba.

Váltságdíjat követelnek

A fenyegetés emailen érkezik a bukmékerekhez, amelyben a zsaroló általában húsz-harmincezer fontot (7,7 - 11,5 millió forintnak megfelelő összeg) követel azért cserébe, hogy ne indítsa el a webszájt elleni támadást.

Amennyiben a szájt üzemeltetője nem fizet, a támadó olyan mértékben leterheli a megcélzott oldalt, hogy azt senki ne tudja elérni, és ezzel több ezer fontos kiesést okoz a fogadóirodának az elmaradt tétek miatt.

A SuperBowl estéjén számos fogadóirodát ért támadás

Az észak-amerikai futball bajnokság döntőjének idején, február elsején a támadások következtében több órára leállt az egyik legnagyobb ír online bukmékeriroda, a Paddy Power szervere. A fogadóiroda szóvivője a BBC-nek elmondta, több fenyegető, váltságdíjat követelő levelet is kaptak, de komolytalannak ítélve azokat, nem válaszoltak. Az iroda a támadást észlelve azonnal értesítette a rendőrséget.