Diána
12 °C
27 °C

Átverés az internet magányos lánya

2006.09.14. 10:30
A neve Bree, nickneve lonelygirl15, tizenhat éves. Iskolába nem jár, mert vallásos szülei otthon tanítják, még nyáron is. Szigorúan nevelik, gyakran kap szobafogságot. Ha a plüssállatait leszámítjuk, egyetlen barátja egy Daniel nevű fiú, "de nem úgy". Magányosnak érzi magát, ezért az interneten osztja meg gondolatait a fájdalmas kamaszlétről. Sokan segítenének neki - pedig Bree nem létezik.

Lonelygirl15 négy hónapja bukkant fel a legnépszerűbb videomegosztó oldalon, a YouTube-on. Saját bevallása szerint maga sem tudta, miért kezdett videoblogba, de onnantól kezdve rendszeresen visszatért az oldalra, hogy a világhálóba kiáltsa gondjait és butuska bölcsességeit. Hol Daniellel veszett össze, majd békült ki, hol szobafogságban végzett ki egy "apu" feliratú citromot, hol pedig kedvenc plüssállatával, egy lila majommal bohóckodott.

A videókat azóta több millióan nézték meg, lonelygirl15-nek tekintélyes rajongótábora lett, és százával érkeztek biztató levelek és videoüzenetek a hozzá hasonló tinédzserektől, akik tudatták Bree-vel: nincs egyedül.

Komolyan vették

Bree-t a sajtó is hamar felkapta, augusztusban még a The Times is interjút készített vele. "Srácok a világ minden tájáról elmesélik nekem a történetüket, és tanácsot kérnek. Más emberek is írnak, akik szintén szigorú neveltetést kaptak, és reményt adnak nekem, hogy másfajta élet vár a megpróbáltatásaim után" - nyilatkozta akkor Bree.

A lap egy pszichológust is megszólaltatott, aki arról beszélt, hogy sokkal könnyebb egy kamasz számára vadidegeneknek kiteregetni a legintimebb problémáit, mint ismerősök tanácsát kérni. A szakember szerint a videovallomások alapján a plüssállataiba temetkezett magányos lány nagyon vágyott arra, hogy érezze, mások is törődnek vele, és más embereket is érdekel a sorsa.

lonelygirl15...

Levédett nicknév

Ahogy az lenni szokott, a szimpatizánsok és a sajtó mellett a fújolók is megjelentek. Sokan unalmasnak találták Bree-t, mások gúnyt űztek a rajongókból, és felbukkantak a neten a "meghúztam a magányos lányt" jellegű videók. Ezen kívül egyre többen vélték úgy, hogy a lonelygirl15-videó nem a pubertáskori angszt torokszorítóan hiteles dokumentálása, hanem egy jól kitalált marketingfogás része.

Már júniusban megszólaltak az első kétkedők, akik szerint a filmek túlságosan profik voltak egy amatőrhöz képest: a szkeptikusok kifogásolták a hátterek díszletszerűségét, és kétségbe vonták, hogy egy tizenhat éves lány képes összehozni a videókban olykor szereplő effekteket. A filmek alkotóit mégis a rajongók buktatták le, akik elkezdtek nyomozni Bree után, hogy találkozhassanak vele, és eljutottak egy céghez, amely levédte a lonelygirl15 "brandet". Ezek után a magányos lány mögött álló csapat felfedte magát, és mindent bevallott a Los Angeles Times-nak.

A film forog tovább

Az ál-Bree ötlete egy születésnapi bulin pattant ki a 26 éves Mesh Flinders és a nála két évvel idősebb Miles Beckett fejéből. A forgatókönyvíró Flinders és a magát internet-megszállottnak valló, korábban orvostanhallgató Beckett később egy ügyvéd és egy programozó barátjukat is bevonták az átverésbe. Szinte nulla költségből, egy 130 dolláros kamerával hozták össze a filmeket, állításuk szerint azzal a céllal, hogy később filmügynökségeknél házaljanak vele. Ez bejött, az alkotók ugyanis egy hónapja a Creative Artists Agency ügyfelei - ez az egyik legelismertebb ügynökség Hollywoodban, többek közt Tom Cruise, Natalie Portman és Colin Farrell is velük dolgoztat.

A filmes ujjgyakorlat egyben kísérlet is volt arra, hogy milyen reakciók érkeznek lonelygirl15 üzeneteire, de az alkotók nem számítottak ekkora sikerre. Flindersék a leleplezés ellenére folytatják lonelygirl15 történetét - kérdés, hogy ezek után ki lesz kíváncsi rá. A rajongók érthető okokból csalódottak, a YouTube-on a Bree-nek készített tribute videókat felváltották az alkotóknak szánt, nem éppen hízelgő üzenetek.

...és Jessica Rose

Csak eljátszotta

S hogy kicsoda Bree valójában? A Silicon Valley Watcher blog nagyjából az LA Times-interjúval egy időben akadt rá a kamu tinire a Google képei között. Mint kiderült, lonelygirl15 igazi neve Jessica Rose, 19 éves, és Los Angelesben él. Az új-zélandi származású Jessica korábban filmakadémiára járt, és most is színészetet tanul, így került kapcsolatba a videoüzenetek alkotóival, akik alkalmasnak találták őt a "szerepre".

A kezdő színésznő most kerüli a médiát, és korábban nyilvános MySpace-oldalát is csak a barátai nézhetik már, amiből arra lehet következtetni, hogy neki nincs ínyére a leleplezés. Az egyik ötletgazda szerint Jessicának nem kell tartania attól, hogy megtalálják: "Los Angeles központjában él, ez a legjobb búvóhely. Mindenki annyira el van foglalva saját magával, hogy észre sem vesznek másokat."