Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Átverés az internet magányos lánya

2006.09.14. 10:30
A neve Bree, nickneve lonelygirl15, tizenhat éves. Iskolába nem jár, mert vallásos szülei otthon tanítják, még nyáron is. Szigorúan nevelik, gyakran kap szobafogságot. Ha a plüssállatait leszámítjuk, egyetlen barátja egy Daniel nevű fiú, "de nem úgy". Magányosnak érzi magát, ezért az interneten osztja meg gondolatait a fájdalmas kamaszlétről. Sokan segítenének neki - pedig Bree nem létezik.

Lonelygirl15 négy hónapja bukkant fel a legnépszerűbb videomegosztó oldalon, a YouTube-on. Saját bevallása szerint maga sem tudta, miért kezdett videoblogba, de onnantól kezdve rendszeresen visszatért az oldalra, hogy a világhálóba kiáltsa gondjait és butuska bölcsességeit. Hol Daniellel veszett össze, majd békült ki, hol szobafogságban végzett ki egy "apu" feliratú citromot, hol pedig kedvenc plüssállatával, egy lila majommal bohóckodott.

A videókat azóta több millióan nézték meg, lonelygirl15-nek tekintélyes rajongótábora lett, és százával érkeztek biztató levelek és videoüzenetek a hozzá hasonló tinédzserektől, akik tudatták Bree-vel: nincs egyedül.

Komolyan vették

Bree-t a sajtó is hamar felkapta, augusztusban még a The Times is interjút készített vele. "Srácok a világ minden tájáról elmesélik nekem a történetüket, és tanácsot kérnek. Más emberek is írnak, akik szintén szigorú neveltetést kaptak, és reményt adnak nekem, hogy másfajta élet vár a megpróbáltatásaim után" - nyilatkozta akkor Bree.

A lap egy pszichológust is megszólaltatott, aki arról beszélt, hogy sokkal könnyebb egy kamasz számára vadidegeneknek kiteregetni a legintimebb problémáit, mint ismerősök tanácsát kérni. A szakember szerint a videovallomások alapján a plüssállataiba temetkezett magányos lány nagyon vágyott arra, hogy érezze, mások is törődnek vele, és más embereket is érdekel a sorsa.

lonelygirl15...

Levédett nicknév

Ahogy az lenni szokott, a szimpatizánsok és a sajtó mellett a fújolók is megjelentek. Sokan unalmasnak találták Bree-t, mások gúnyt űztek a rajongókból, és felbukkantak a neten a "meghúztam a magányos lányt" jellegű videók. Ezen kívül egyre többen vélték úgy, hogy a lonelygirl15-videó nem a pubertáskori angszt torokszorítóan hiteles dokumentálása, hanem egy jól kitalált marketingfogás része.

Már júniusban megszólaltak az első kétkedők, akik szerint a filmek túlságosan profik voltak egy amatőrhöz képest: a szkeptikusok kifogásolták a hátterek díszletszerűségét, és kétségbe vonták, hogy egy tizenhat éves lány képes összehozni a videókban olykor szereplő effekteket. A filmek alkotóit mégis a rajongók buktatták le, akik elkezdtek nyomozni Bree után, hogy találkozhassanak vele, és eljutottak egy céghez, amely levédte a lonelygirl15 "brandet". Ezek után a magányos lány mögött álló csapat felfedte magát, és mindent bevallott a Los Angeles Times-nak.

A film forog tovább

Az ál-Bree ötlete egy születésnapi bulin pattant ki a 26 éves Mesh Flinders és a nála két évvel idősebb Miles Beckett fejéből. A forgatókönyvíró Flinders és a magát internet-megszállottnak valló, korábban orvostanhallgató Beckett később egy ügyvéd és egy programozó barátjukat is bevonták az átverésbe. Szinte nulla költségből, egy 130 dolláros kamerával hozták össze a filmeket, állításuk szerint azzal a céllal, hogy később filmügynökségeknél házaljanak vele. Ez bejött, az alkotók ugyanis egy hónapja a Creative Artists Agency ügyfelei - ez az egyik legelismertebb ügynökség Hollywoodban, többek közt Tom Cruise, Natalie Portman és Colin Farrell is velük dolgoztat.

A filmes ujjgyakorlat egyben kísérlet is volt arra, hogy milyen reakciók érkeznek lonelygirl15 üzeneteire, de az alkotók nem számítottak ekkora sikerre. Flindersék a leleplezés ellenére folytatják lonelygirl15 történetét - kérdés, hogy ezek után ki lesz kíváncsi rá. A rajongók érthető okokból csalódottak, a YouTube-on a Bree-nek készített tribute videókat felváltották az alkotóknak szánt, nem éppen hízelgő üzenetek.

...és Jessica Rose

Csak eljátszotta

S hogy kicsoda Bree valójában? A Silicon Valley Watcher blog nagyjából az LA Times-interjúval egy időben akadt rá a kamu tinire a Google képei között. Mint kiderült, lonelygirl15 igazi neve Jessica Rose, 19 éves, és Los Angelesben él. Az új-zélandi származású Jessica korábban filmakadémiára járt, és most is színészetet tanul, így került kapcsolatba a videoüzenetek alkotóival, akik alkalmasnak találták őt a "szerepre".

A kezdő színésznő most kerüli a médiát, és korábban nyilvános MySpace-oldalát is csak a barátai nézhetik már, amiből arra lehet következtetni, hogy neki nincs ínyére a leleplezés. Az egyik ötletgazda szerint Jessicának nem kell tartania attól, hogy megtalálják: "Los Angeles központjában él, ez a legjobb búvóhely. Mindenki annyira el van foglalva saját magával, hogy észre sem vesznek másokat."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?