Népszámlálás az interneten

2000.03.02. 13:16
Az USA Népszámlálási Hivatala idén lehetővé teszi az amerikai állampolgárok számára, hogy az interneten töltsék ki az idén esedékes népszámlálás kérdőíveit. A remények szerint az új lehetőség által több válasz érkezhet a minden évtizedben végrehajtott és egyre kisebb részvétellel kísért felmérésre.

Kérdések

A rövid kérdéssorban hat kérdés szerepel. Ezek: név, nem, életkor, háztartási státusz, latin amerikai gyökerek, rassz. A hosszú kérdéssorban négy nagy csoportba osztották az ötvenhárom kérdést: a népesség szociális jellemzői (családi státusz, születési hely, képzettség, beszélt nyelvek), a népesség gazdasági jellemzői (munkahelyi helyzet, a munkahely távolsága a lakhelytől, a betöltött pozíció, fizetés), a háztartás fizikai jellemzői (szobák száma, építés ideje, fűtés módja, telefon, kocsi, kertitörpe), a háztartás pénzügyi jellemzői (a ház értéke, vagy bérleti díja, a fenttartás költségei)

A válaszadók egy klikkelléssel elérhetik a Népszámlálási Hivatal weboldalát, ahol válaszolhatnak a kormány kérdéseire (például: "Milyen idős Ön?" vagy "Milyen nemzetiségű Ön?") anélkül, hogy a kitöltött kérdőívet fel kellene adniuk a postán.

A hivatal reményei szerint a száztizenöt millió amerikai háztartásból hétmillió fog élni az internetes válaszadás lehetőségével, bár egyelőre nem tudni vajon ez összességében több választ eredményez-e. A válaszadók száma folyamatosan csökkent az utóbbi három népszámláláskor. 1970-ben a kiküldött kérdőívek 78 százaléka érkezett vissza, míg ez az arány 1980-ban 70 százalékra, 1990-ben 65 százalékra csökkent. A várakozások szerint a 2000-es népszámlálás 61 százalékos válaszadási arányt hoz majd.

Nép és technológia

A Népszámlálási Hivatalban nagy hagyománya van a legfejlettebb technológiák felhasználásának, ami egy ilyen monstre felméréskor feldolgozandó adattömeget tekintve nem meglepő. Az 1890-es népszámláláskor például a Hollerith Electric Tabulating System lyukkártyás adatfeldolgozó rendszerét alkalmazták - ez volt az első ilyen jellegű elektronikus alkalmazás. A korábbi népszámlálás adatainak feldolgozása hét évbe került, Hollerith rendszerével azonban hat hét alatt kiértékelték az eredményeket. A Hermann Hollerith által 1896-ban alapított céget ma IBM-ként ismerjük. 1951-ben az első számítógépet, a szobányi Univac 1-et kifejezetten a Népszámlálási Hivatal igényeinek megfelelően tervezték. A hivatal a kilencvenes évek eleje óta felhasználta az internetet az adatok továbbítására.

Az április 1-re kitűzött népszámlálás adatai rendkívül fontosak, mivel a kongresszusi helyek és az állami támogatás eloszlása ezen múlik. Általában véve, minél többen élnek egy településen, az annál több pénzt kap. A 2000. évi felmérés 182 milliárd dollár sorsáról dönt.

Az világhálón elérhető kérdőív az eredeti kérdőív rövid verziója: hét kérdést tartalmaz, az ötvenhárom kérdéses adatlappal szemben, amelyet 19 millió háztartásba küldenek szét. A Népszámlálási Hivatal által kiküldött kérdőíveket speciális azonosítószámmal látták el, amely jelszóként használható a hivatal honlapján található internetes kérdőívéhez.

Magyarországon 2001-ben esedékes a következő népszámlálás. A Heves és Hajdú-Bihar megye ötvenezer lakosára kiterjedő 1999 szeptemberében tartott népszámlálási főpróba sikerrel zárult.  • Tippek
  • Bankszámla