Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Chatbot a dohányzás ellen

2006.06.04. 09:40
Kapcsolódók (2)
Egyre több beszélgető virtuális robot tűnik fel a világhálón. Különböző tevékenységeket folytatnak: elkalauzolják a látogatót az adott honlapon, információval szolgálnak meghatározott témakörökben, vagy egyszerűen csak szórakoztatnak. A holland Twente Egyetem chatbotja a dohányzásról igyekszik leszoktatni.

Segít a virtuális tanácsadó

Az ember-számítógép kapcsolattal, multimodális interakciókkal, virtuális valósággal, interaktív rendszerekkel és a hozzájuk kapcsolódó felhasználói felületekkel már régóta foglalkozó Betsy van Dijk és munkatársai azokra gondolnak, akik ugyan le szeretnének szokni a cigarettáról, ám az egészségügyi tanácsadókkal történő hosszas konzultációhoz nincs idejük és/vagy pénzük. Esetleg zavarja őket, hogy tervüket megosszák másokkal, talán nem éreznek elég erőt magukban a kivitelezéshez, félnek a kudarctól.

Az Enschede-i felsőoktatási intézmény Villamosmérnöki, Matematika és Számítástudomány Tanszékének Ember-média interakció csoportjának leendő chatbotja rajtuk próbál segíteni: az internetnek köszönhetően teljes mértékben megőrizhetik anonimitásukat, a beszélgető robotot bármikor ostromolhatják kérdéseikkel, a hét minden napján, huszonnégy órából huszonnégyben ráér.

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

A szeánszok természetesen ingyenesek. Semmi mást nem kell tennünk, csak leülni a számítógép elé, s követni virtuális edzőnk utasításait, aztán - ha minden rendben megy - talán sikerül leszoknunk a kóros függőségről.

Van Dijk lelki szemei előtt több sikeres "online tréner" esete lebegett. A bostoni Timothy Bickmore Laurája például idős embereket győzött meg az egészséges életmódról, a még több testedzésről. A holland chatbotot szintén emberi tulajdonságokkal ruházzák fel: barátságos hölgyként adja majd a tanácsokat.

A Twente Egyetem munkájában a Stivoro holland dohányzásellenes csoport is részt vesz. A chatbotot úgy programozzák, hogy olyanok legyenek az arckifejezései, és olyan válaszokat adjon, mintha a dohányos az ő tanácsadójukkal beszélgetne. A felhasználó rámegy a honlapra, felteszi - begépeli - a kérdéseit, beszámol negatív élményekről, elmeséli, miért akar leszokni, miért nem sikerült eddig, és így tovább... Bensőséges keretek között önti ki a lelkét, nyilvánít véleményt, nem kell feszengenie, nem jön zavarba, és mégis kap segítséget, útmutatást arra vonatkozóan, hogy miket tegyen, milyen gyakorlatokat hajtson végre.

Ha a chatbot beválik, újabb virtuális edzőket fejlesztenek. Különböző alkalmazásokra, más-más célcsoportoknak szánják őket: többek között alkoholistákon, fóbiáktól szenvedőkön igyekeznek majd segíteni.