Zoltán
9 °C
21 °C

Hétfőn indul a chello Budapesten

2000.11.06. 16:08
A régióban elsőként Magyarországon indítja be szélessávú internet-szolgáltatását a chello broadband nv, a világ egyik vezető szélessávú ISP-je. A chello-t Budapest 4 kerületében és Miskolcon vezetik be. A chello magyarországi partnere a UPC Magyarország. A cég vezetői arra számítanak, hogy az év végére 10-15 ezer előfizetőjük lesz.
Havi 10900 forintos átalánydíjért telefonköltség nélküli, 24 órás elérésű nagysebességű internetkapcsolathoz juthatnak Budapest I., II., XI., XIII. kerületeinek, illetve Miskolc már bekábelezett területének lakói - jelentette be hétfőn Joe Zuravle, az UPC Magyarország vezérigazgatója. Az előfizetők egy e-mail címhez, 5 aliashoz és 10 megabájt tárhelyhez jutnak a honlapjuk elkészítéséhez.

A chello kilenc országban elért sikereit követően a közép-kelet-európai piacon is megjelenik. Elsőként Budapesten, majd Varsóban indul el a szolgáltatás, amelynél a legnagyobb letöltési sebesség 512 Mbit/s, az uplink kapcsolat pedig maximum 128 Mbit/sec lehet. A bemutatón a RealVideo tartalom stabilan 300 KB/sec sebességgel produkálta magát. Ausztrál felmérések szerint egyébként aki egyszer előfizetett a szélessávú elérésre, az már nem tér vissza önszántából a lassúnak tűnő hagyományos kapcsolathoz.

Magyarországon nem limitálják a havi forgalmat, de a magánfelhasználók 5 gigabájt felett már azt kockáztatják, hogy megsértik a rájuk vonatkozó szabályokat. A tájékoztatón elhangzottak szerint a vállalati szektor számára külön előfizetési konstrukciókat határoznak majd meg. A most megcélzott előfizetői kört, a négy budapesti kerület lakosságát hétfőn a Hotel Thermal Héliába invitálják, a szolgáltatás kipróbálására.

A chello broadband idei előfizetői ingyen jutnak az eredetileg 10 ezer forintért biztosított modemhez, és megtakaríthatják a 25 ezer forintos csatlakozási díjat is. A szolgáltatónál arra számítanak, hogy a budapesti hálózatuk által jelenleg lefedett 100 ezer lakásból az év végéig 10-15 ezren előfizetnek a chellora. Ezen kívül Debrecenben, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Szolnokon és Gyöngyösön kísérleti jelleggel már kínálják a szélessávú internetszolgáltatást.

A budapesti alaphálózat kiépítésére két év alatt 15-16 milliárd forintot költenek - hangzott el a hétfői tájékoztatón. A fejlesztések közé tartozik a saját tartalomszolgáltatás kiépítése. A magyar nyelvű portálon keresztül az előfizetők híreket, multimédia-tartalmakat fogadhatnak, és valós időben nézhetnek videoklipeket vagy filmeket.

A cello.hu honlap mindenki számára nyitott részét sem hanyagolják el, ugyanis Hollandiában az előfizetők 40 százaléka online jelentkezett a szolgáltatásra.