Árpád
-2 °C
4 °C

Telefonköltség nélküli internet a Családnet programban

2000.10.20. 19:22
A családok internethez való hozzáférésének megkönnyítését tűzte ki célul a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által támogatott Családnet kísérleti program. A program résztvevői kedvezményes fizetési konstrukcióban multimédiás számítógéphez és havi 20 órás internet-előfizetéshez juthatnak. A részvétel feltételei közé tartozik a legalább 32 ezer forintos havi nettó jövedelem. A jelentkezők hitelképességét a Postabank saját követelményei szerint vizsgálja.
A többgyermekes családokat megcélzó kezdeményezéshez informatikai és telekommunikációs cégek csatlakoztak. Felmérések szerint ma Magyarországon az internettel rendelkező családok aránya körülbelül 4%, ami 120.000 családot jelent.

Az igény azonban - a program beindítói szerint - ennek minimum tízszerese. A Családnet kísérleti program keretében 1400 jelentkező juthat hozzá egy modern számítógéphez és havi 20 órás internet-előfizetéshez.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága 125 millió forinttal támogatja a konzorciumot, melynek tagjai a Matáv, a Matávnet, a Vivendi-csoport, a Postabank, a Compaq és a Posta mint alvállalkozó.

A csomag

A jelentkezés és a sorsolás
A kedvezményes csomagok megvásárlására november 10-ig lehet jelentkezni (további információ 06-40-200-275). Amennyiben a jelentkezési feltételeknek megfelelő érdeklődők száma meghaladja a rendelkezésre álló csomagok számát, abban az esetben a konzorcium a jelentkezők között nyilvános sorsoláson dönt a szerződők személyéről. A sorsolás időpontja 2000. november 20. A sorsolást követően minden résztvevő levélben kap értesítést a sorsolás eredményéről.
Az akció támogatására a konzorcium tagjai egy speciális csomagot állítottak össze, amelynek elemei külön-külön ilyen feltételekkel nem hozzáférhetők és az árak kizárólag erre a projektre érvényesek.

A kereskedelmi forgalomba nem kerülő csomag multimédiás Compaq számítógépet foglal magába 566 MHz Pentium processzorral, 10GB-os meghajtóval, 64MB memóriával, CD ROM-mal, hangszóróval, modemmel, 15 collos monitorral és magyar nyelvű Windows 98 operációs rendszerrel.

A távközlési cégek közösen határozták meg az internettel kapcsolatos díjakat, amelyek egyedülállóan alacsonyak a piacon. A gép mellé biztosított havi 20 órás internetkapcsolat használata a kedvezményes (munkanapon este 6-tól reggel 7-ig, hétvégén egész nap tartó) időszakban nem okoz plusz telefonköltséget.

A Családnet kísérleti programra jelentkezők egyszeri 29 ezer forint befizetése és három éven keresztül havi 6800 forint törlesztés mellett vásárolhatják meg a csomagot. A jelentkezők közül sorsolással választanak.

Piaci áron a hasonló konstrukció kétszer ennyibe kerülne - áll a program tájékoztatójában. A harmadik évben a kedvezményes internetelérés és felhasználás már nem képzi a csomag részét, így akkor már csak a PC és a hitelkamat kerül törlesztésre, az internetre külön kell előfizetni.

MSZP: a programot támogatják, de az bővítésre szorul

Lendvai Ildikó, az MSZP helyettes frakcióvezetője úgy véli: a jelenlegi program nem elégséges. A kedvezményes számítógéphez jutást az MSZP is támogatja, ám az, hogy rászorultságtól függetlenül kétgyermekes családok jogosultak legyenek sokkal olcsóbban komputerhez jutni - nem jó irány.

Lendvai szerint a rászoruló diákokat és a kisközösségeket kellene elsősorban preferálni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani kezdeményezést elutasítanák, ám kevésnek tartják, vagyis a program, bővítésre szorul.

Részvételi feltételek
A program által megcélzottak azok a bérből és fizetésből élő háztartások és családok, amelyek megfelelő fizetési morállal rendelkeznek, és más úton nem lennének képesek hozzájutni ilyen lehetőséghez.

A kiírás szerint a jelentkező:
- nagykorú
- legfeljebb 67 éves
- devizabelföldi természetes személy, aki
- érvényes adókártyával
- érvényes személyi igazolvánnyal
- állandó bejelentett lakcímmel
- saját nevén lévő vezetékes telefonnal, valamint
- minimum 32 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelemmel és legalább egyéves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.
- továbbá van a családjában két 18 év alatti gyermek és közülük az egyik legalább 8 éves.

A jelentkezés elfogadásának feltétele még, hogy hogy az elmúlt 6 hónapban (2000. április-szeptember) nem egyirányúsította a szolgáltató a telefonvonalat, és a telefonszámlát rendesen fizették. A jelentkezők hitelképességét a Postabank saját követelményei szerint vizsgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?