Tekla
8 °C
20 °C

Telefonköltség nélküli internet a Családnet programban

2000.10.20. 19:22
A családok internethez való hozzáférésének megkönnyítését tűzte ki célul a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által támogatott Családnet kísérleti program. A program résztvevői kedvezményes fizetési konstrukcióban multimédiás számítógéphez és havi 20 órás internet-előfizetéshez juthatnak. A részvétel feltételei közé tartozik a legalább 32 ezer forintos havi nettó jövedelem. A jelentkezők hitelképességét a Postabank saját követelményei szerint vizsgálja.
A többgyermekes családokat megcélzó kezdeményezéshez informatikai és telekommunikációs cégek csatlakoztak. Felmérések szerint ma Magyarországon az internettel rendelkező családok aránya körülbelül 4%, ami 120.000 családot jelent.

Az igény azonban - a program beindítói szerint - ennek minimum tízszerese. A Családnet kísérleti program keretében 1400 jelentkező juthat hozzá egy modern számítógéphez és havi 20 órás internet-előfizetéshez.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága 125 millió forinttal támogatja a konzorciumot, melynek tagjai a Matáv, a Matávnet, a Vivendi-csoport, a Postabank, a Compaq és a Posta mint alvállalkozó.

A csomag

A jelentkezés és a sorsolás
A kedvezményes csomagok megvásárlására november 10-ig lehet jelentkezni (további információ 06-40-200-275). Amennyiben a jelentkezési feltételeknek megfelelő érdeklődők száma meghaladja a rendelkezésre álló csomagok számát, abban az esetben a konzorcium a jelentkezők között nyilvános sorsoláson dönt a szerződők személyéről. A sorsolás időpontja 2000. november 20. A sorsolást követően minden résztvevő levélben kap értesítést a sorsolás eredményéről.
Az akció támogatására a konzorcium tagjai egy speciális csomagot állítottak össze, amelynek elemei külön-külön ilyen feltételekkel nem hozzáférhetők és az árak kizárólag erre a projektre érvényesek.

A kereskedelmi forgalomba nem kerülő csomag multimédiás Compaq számítógépet foglal magába 566 MHz Pentium processzorral, 10GB-os meghajtóval, 64MB memóriával, CD ROM-mal, hangszóróval, modemmel, 15 collos monitorral és magyar nyelvű Windows 98 operációs rendszerrel.

A távközlési cégek közösen határozták meg az internettel kapcsolatos díjakat, amelyek egyedülállóan alacsonyak a piacon. A gép mellé biztosított havi 20 órás internetkapcsolat használata a kedvezményes (munkanapon este 6-tól reggel 7-ig, hétvégén egész nap tartó) időszakban nem okoz plusz telefonköltséget.

A Családnet kísérleti programra jelentkezők egyszeri 29 ezer forint befizetése és három éven keresztül havi 6800 forint törlesztés mellett vásárolhatják meg a csomagot. A jelentkezők közül sorsolással választanak.

Piaci áron a hasonló konstrukció kétszer ennyibe kerülne - áll a program tájékoztatójában. A harmadik évben a kedvezményes internetelérés és felhasználás már nem képzi a csomag részét, így akkor már csak a PC és a hitelkamat kerül törlesztésre, az internetre külön kell előfizetni.

MSZP: a programot támogatják, de az bővítésre szorul

Lendvai Ildikó, az MSZP helyettes frakcióvezetője úgy véli: a jelenlegi program nem elégséges. A kedvezményes számítógéphez jutást az MSZP is támogatja, ám az, hogy rászorultságtól függetlenül kétgyermekes családok jogosultak legyenek sokkal olcsóbban komputerhez jutni - nem jó irány.

Lendvai szerint a rászoruló diákokat és a kisközösségeket kellene elsősorban preferálni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani kezdeményezést elutasítanák, ám kevésnek tartják, vagyis a program, bővítésre szorul.

Részvételi feltételek
A program által megcélzottak azok a bérből és fizetésből élő háztartások és családok, amelyek megfelelő fizetési morállal rendelkeznek, és más úton nem lennének képesek hozzájutni ilyen lehetőséghez.

A kiírás szerint a jelentkező:
- nagykorú
- legfeljebb 67 éves
- devizabelföldi természetes személy, aki
- érvényes adókártyával
- érvényes személyi igazolvánnyal
- állandó bejelentett lakcímmel
- saját nevén lévő vezetékes telefonnal, valamint
- minimum 32 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelemmel és legalább egyéves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.
- továbbá van a családjában két 18 év alatti gyermek és közülük az egyik legalább 8 éves.

A jelentkezés elfogadásának feltétele még, hogy hogy az elmúlt 6 hónapban (2000. április-szeptember) nem egyirányúsította a szolgáltató a telefonvonalat, és a telefonszámlát rendesen fizették. A jelentkezők hitelképességét a Postabank saját követelményei szerint vizsgálja.