Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Cyberforradalmár a prágai kémények között

2002.09.13. 16:03
Miután Csehország távközlési monopóliuma, a Czech Telecom a porba alázta versenytársait és a prágai lakosságot, az állami hatóság megtiltotta neki az ADSL kapcsolatok árusítását. Egy Zdenek Janda nevű ember drótnélküli helyi hálózatot épít a prágai háztetőkön, az infrastruktúra kiépítésében maguk a fogyasztók segítenek.
"Azért építjük a hálózatot, mert itt nem lehet broadbandhez jutni, pedig nagy lenne rá a kereslet - magyarázza Zdenek Janda, a CZFree.net mozgalom vezetője. - Másrészt az emberek nem akarnak csomó pénzt fizetni ADSL-ért úgy, ahogyan azt a Telecom elképzeli."

Korlátok

A Czech Telecom május végén kezdte árusítani "területileg korlátozott" ADSL szolgáltatását, durván tizenötezer forintos havi alapdíjért, korlátozott adatforgalommal. A monopolhelyzetét élvező szolgáltatónak azonban vissza kellett vonnia izgalmas termékét, mert a cseh távközlési felügyelet a piaci verseny előállítása érdekében úgy döntött, hogy a vállalat kizárólag azután kezdhet maga is szolgáltatni, hogy nagykereskedelmi áron felkínálta az ADSL-kapcsolatok kiépítését más internetszolgáltatók számára.

A Czech Telecom egyébként a honi internetezők számára ismerős módon korábban felmondta az internetszolgáltatókkal kötött dial-up díjmegosztási szerződéseket, lehetetlenné téve az ingyenes internetezést.

Zdenek Janda így az ingyenes internetért folytatott fogyasztói ellenállási mozgalom vezetőjévé vált. Ráadásul a cseh sajtóértesülések ezen is túlmutatnak: Janda cyberforradalmár, akinek Richard Stallman-poszter lóg a konyhaasztala felett.

Jandaman
Szerencsés downloadot hoz a cyberkéményseprő
Janda számítógépezik
Fokozódó szabadúszás

Zdenek Janda egyébként "szabadúszó IT-vállalkozónak" tartja magát. Mászik, szerel, és akit lefed a mikrohullámú W-LAN, az ingyért adatozhat 32 kbps-en. Aki szélesebb vonalat szeretne az pénzért kaphat, Janda tervei szerint ez nem fog többe kerülni háromszáz koronánál, amely majdnem kétezerötszáz forint - ezért 200-500 kbps-os elérés jár, de interferenciamentes egyszerűbb terepeken akár 1,5-4 Mbps-ig fokozódhat.

A hálózatot legkönnyebben azok használhatják, akik gyárilag Wi-Fi kártyás laptoppal (például iBook) vagy PDA-val rendelkeznek, vagy beszerzik a kártyát a személyi számítógépükhöz. A gerilla-internetszolgáltató egyébként a TransgasNet (a Transgas gázgyár távközlési leányvállalata) gerinchálózatát használja - nem gerilla-, hanem szerződéses alapon.

Aki itt van, mindenki húzza

A CZFree.net veleje a mikrohullámú rádióhálózat, amely a szabályozatlan 2,4 GHz-es hullámsávon bonyolítja az adatforgalmat. A "szedd magad adatcsomag" mozgalom háttere az olcsó wireless fidelity (wi-fi, drótmentes hűség) infrastruktúra. A Prágában működő körülbelül húsz átjátszóantenna többségét maga Janda szerelte fel, de az igazi jó arcok maguk is csatolhatnak újabb területeket a CZFree.net-hez, csak a speciális antennát, az árnyékolt kábelt és egy routert kell beszerezniük százhúszezer forintnak megfelelő hozzávetőleges áron, némi áramért pedig örök élet, ingyen szélessáv jár.

Bár Janda vállalkozása - száznál kevesebb fogyasztóval - még kezdeti stádiumban van, rendkívül hamar körülbelül háromszázhúszan jelentkeztek átjátszóépítési szándékukkal.

És most csörögnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!