Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cyberforradalmár a prágai kémények között

2002.09.13. 16:03
Miután Csehország távközlési monopóliuma, a Czech Telecom a porba alázta versenytársait és a prágai lakosságot, az állami hatóság megtiltotta neki az ADSL kapcsolatok árusítását. Egy Zdenek Janda nevű ember drótnélküli helyi hálózatot épít a prágai háztetőkön, az infrastruktúra kiépítésében maguk a fogyasztók segítenek.
"Azért építjük a hálózatot, mert itt nem lehet broadbandhez jutni, pedig nagy lenne rá a kereslet - magyarázza Zdenek Janda, a CZFree.net mozgalom vezetője. - Másrészt az emberek nem akarnak csomó pénzt fizetni ADSL-ért úgy, ahogyan azt a Telecom elképzeli."

Korlátok

A Czech Telecom május végén kezdte árusítani "területileg korlátozott" ADSL szolgáltatását, durván tizenötezer forintos havi alapdíjért, korlátozott adatforgalommal. A monopolhelyzetét élvező szolgáltatónak azonban vissza kellett vonnia izgalmas termékét, mert a cseh távközlési felügyelet a piaci verseny előállítása érdekében úgy döntött, hogy a vállalat kizárólag azután kezdhet maga is szolgáltatni, hogy nagykereskedelmi áron felkínálta az ADSL-kapcsolatok kiépítését más internetszolgáltatók számára.

A Czech Telecom egyébként a honi internetezők számára ismerős módon korábban felmondta az internetszolgáltatókkal kötött dial-up díjmegosztási szerződéseket, lehetetlenné téve az ingyenes internetezést.

Zdenek Janda így az ingyenes internetért folytatott fogyasztói ellenállási mozgalom vezetőjévé vált. Ráadásul a cseh sajtóértesülések ezen is túlmutatnak: Janda cyberforradalmár, akinek Richard Stallman-poszter lóg a konyhaasztala felett.

Jandaman
Szerencsés downloadot hoz a cyberkéményseprő
Janda számítógépezik
Fokozódó szabadúszás

Zdenek Janda egyébként "szabadúszó IT-vállalkozónak" tartja magát. Mászik, szerel, és akit lefed a mikrohullámú W-LAN, az ingyért adatozhat 32 kbps-en. Aki szélesebb vonalat szeretne az pénzért kaphat, Janda tervei szerint ez nem fog többe kerülni háromszáz koronánál, amely majdnem kétezerötszáz forint - ezért 200-500 kbps-os elérés jár, de interferenciamentes egyszerűbb terepeken akár 1,5-4 Mbps-ig fokozódhat.

A hálózatot legkönnyebben azok használhatják, akik gyárilag Wi-Fi kártyás laptoppal (például iBook) vagy PDA-val rendelkeznek, vagy beszerzik a kártyát a személyi számítógépükhöz. A gerilla-internetszolgáltató egyébként a TransgasNet (a Transgas gázgyár távközlési leányvállalata) gerinchálózatát használja - nem gerilla-, hanem szerződéses alapon.

Aki itt van, mindenki húzza

A CZFree.net veleje a mikrohullámú rádióhálózat, amely a szabályozatlan 2,4 GHz-es hullámsávon bonyolítja az adatforgalmat. A "szedd magad adatcsomag" mozgalom háttere az olcsó wireless fidelity (wi-fi, drótmentes hűség) infrastruktúra. A Prágában működő körülbelül húsz átjátszóantenna többségét maga Janda szerelte fel, de az igazi jó arcok maguk is csatolhatnak újabb területeket a CZFree.net-hez, csak a speciális antennát, az árnyékolt kábelt és egy routert kell beszerezniük százhúszezer forintnak megfelelő hozzávetőleges áron, némi áramért pedig örök élet, ingyen szélessáv jár.

Bár Janda vállalkozása - száznál kevesebb fogyasztóval - még kezdeti stádiumban van, rendkívül hamar körülbelül háromszázhúszan jelentkeztek átjátszóépítési szándékukkal.

És most csörögnek.