Rágalmazásért perelte be internetszolgáltatóját

2000.03.31. 15:49
Az angol Demon internetszolgáltató peren kívüli megállapodást kötött egy fizikaprofesszorral, aki rágalmazásért perelte be a céget. A Demon által tárolt soc.culture.thai hírcsoportban ugyanis valaki Godfrey nevében botrányos megjegyzéseket tett a thai nőkre, saját e-mail címe helyett pedig Godfreyét adta meg. A megegyezés veszélyes jogi precedenst teremthet: ezentúl felelősségre vonhatók a szolgáltatók a náluk tárolt anyagok tartalmáért.

A több száz gyalázkodó, provokatív levél a thai nőket, a németeket és a kanadaiakat egyaránt szidja
Az angol Demon internetszolgáltató peren kívüli megegyezést kötött dr. Laurence Godfrey-val, aki rágalmazásért perelte be a céget. A Demon Internet által tárolt soc.culture.thai hírcsoportban ugyanis valaki Godfrey nevében botrányos megjegyzéseket tett a thai nőkre, saját e-mail címe helyett pedig Godfrey-ét adta meg. A Demon 15 ezer font kártérítést fizet a professzornak, továbbá állja a per több mint 200 ezer fontos költségét.

A Cyber-Rights and Cyber-Liberties online polgárjogi szervezet szerint veszélyes precedenst teremtett a megállapodás, mely azt sugallja, hogy a szolgáltatók felelősségre vonhatók a szervereiken tárolt üzenetek tartalmáért. Az angol törvények szerint a szolgáltatók nem felelősek a náluk tárolt tartalomért, ha megfelelnek két követelménynek. Egyrészt intézkedniük kell annak érdekében, hogy ne jelenjen meg szerverükön törvénysértő anyag, másrészt az ilyen anyagokat el kell távolítaniuk a szerverről, miután tudomást szereznek róla.

A professzor 1997-ben kérte az internetszolgáltatótól, hogy távolítsa el a nevében küldött üzeneteket, a Demon azonban nem teljesítette kérését. A szolgáltató szerint a törvények nem tartottak lépést a technológia fejlődésével. A Demon lobbizni fog a törvények modernizálásáért, mivel a cég szerint a szolgáltatók nem felelősek a náluk tárolt tartalomért.

A Demon megegyezett Godfreyvel
A Demon szerint a hamisított üzeneteket az Egyesült Államokból küldte egy azonosíthatatlan felhasználó, aki nem is cégük ügyfele. A több száz gyalázkodó, provokatív levél a thai nőket, a németeket és a kanadaiakat egyaránt szidja. "Nyilvánvaló, hogy a thai nők buták, iskolázatlanok és megélhetésük egyetlen módja a prostitúció." - áll az egyik levélben.

A fizikaprofesszornak nem ez az első pere: dr. Godfrey egyszemélyes keresztes háborút vív az internetszolgáltatók felelősségre vonásáért. Godfrey az utóbbi három évben összesen tíz pert indított cégek, intézmények és magánszemélyek ellen. A New Zealand TeleCommal, a melbourne-i számítógép-felhasználók klubjával és a Toronto Star internetes kiadásával már megegyezésre jutott, a Minnesota és Cornell egyetemek, a StarNet szolgáltató és két egyetemista ellen még folynak a perek.  • Tippek
  • Lakáshitel