A Wightman-trükk

2000.03.09. 13:54
Az Amerikai Egyesült Államokban ötödik hónapja folytatódik az a csalássorozat, amelynek során valaki a gyanútlan internetes vásárlók jóhiszeműségét kihasználva más költségén szállít árukat. A rendőrség hallgat.

Konfliktusforrás
Egy magát Peter Wightmannek nevező személy (vagy bűnbanda) több, mint öt hónapja sikeresen hajtja végre - folytatólagosan - a tökéletes bűntényt. A Wightman-trükk az interneten vásárlókat arra veszi rá, hogy saját nevükön lopott hitelkártyával digitális kamerákat vásároljanak az internetes áruházaktól. Az eredmény az internetes áruház és a hitelkártya tranzakciók biztonságáért felelős cég konfliktusa. Wightman ebben a pillanatban is fotelban várja, hogy az ezerkétszáz dolláros kameráért kifizettetett hétszázötven dollár megérkezzen egy litván bank számlájára.

A trükk egy hirdetéssel indul, amelyet a Yahoo!, vagy az eBay aukciós oldalán helyez el a csaló. A felhívás egyszerű: "Ha kell Önnek ez pipec digitális kamera mindössze 750 dollárért, küldjön egy direkt e-mailt a megadott címre." A vásárlónak kell a kamera, ezért elküldi neki a nevét és a címet, ahová a megrendelt árut kéri. Wightman ezután lopott hitelkártya terhére megvásárolja a digitális kamerát az áldozat nevében és kiküldeti a címére. A jutányos összeget Parex Bank számlájára kéri átutalni Litvániába. A következő esemény, hogy az internetes áruház szakemberei rárúgják a vásárlóra a lakása ajtaját, és azzal vádolják, hogy lopott hitelkártyával vásárolt - egyszerűbben: lopott.

Wightman tökéletes bűntényéről tavaly november óta tudnak a hatóságok, mégsem indult ellene intézkedés. Sem a gyakorlatban, sem jogi értelemben nem tudják megállapítani, hogy ki a tettes. A vásárló tudtán kívül számítógépes csalást követ el (bünti: 5-10 évig), majd önszántából pénzt küld valahová.

Az egyik átvert internetes áruháznál nem igazán lepődtek meg, amikor a sajtó egy hasonló módon megszerzett digitális kamerával jelent meg. "Hallottunk már róla, hogy van ilyen. Mi még újak vagyunk az elektronikus keresekedelemben, még csak most próbáljuk kitapasztalni mi, meddig, hogyan" - mondta a Trisha Lovejoy, az Ibuyline szóvivője.

A csalás kockázata ötvenhét pont

A csaló nagyon tudja mit csinál. A megrendelésben hamis e-mail címet (nem freemailt) jelölt meg, és egy hamis telefonszámot, mondjuk egy megrongált utcai telefont egy kínai bisztró mögött.

Lovejoy azonban nem fogadja el, hogy az egész tranzakció létrejötte az ő lammerségük következménye. Felhívja a figyelmet, hogy cégük a Cybersource szoftvert használja, amely minden egyes vásárlásnál felméri a csalás kockázatát. A Cybersource bizonyos kritériumok alapján értékeli a megrendelések kockázatát nullától kilencvenkilencig. A kilencvenkilences pontszámú vásárlás tuti csalás. A szoftvert használó kereskedő cég maga dönti el, milyen kockázatnál emeli ki a megrendelést a többi közül, komolyabb vizsgálat (pl.: telefonozás) céljából.

"Ne küldjön pénzt Litvániába"
A szóvivő elmondta, hogy a Wightman féle trükkös vásárlás náluk ötvenhét pontra vizsgázott. Még az sem keltett gyanút, hogy az európai számlára terhelt cuccot washingtoni címre kérték. "Ez a második ilyen eset. Kifizettük a nagy pénzt a szoftverért és nem működik" - mondja Lovejoy.

A Cybersource-nál ezt máshogy látják. Lisa Bergamo a cég szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ezerkétszáz üzlet használja a szoftverüket, és különben is az ötvenhét pont már egyértelműen kockázatos vásárlás kategóriájába sorolandó. Hozzátette: az Ibuyline valószínűleg saját agresszív üzletpolitikájának áldozata, hiszen más boltok a harminc negyven pontos vásárlókat már elküldik.

"Nem akarok ujjal mutogatni." - mondja William Donahoo, a Cybersource alelnöke. "Ezt a rendszer arra fejlesztették, hogy az általa készített elemzések háttérül szolgáljanak a kereskedők döntéseihez. Mindig a kereskedőn áll a döntés, hogy elfogadja vagy visszautasítja a megrendelést."

Háttérben az e-kereskedelem versenye

A két cég közötti szócsata hátterében az internetes kereskedelem egy belső konfliktusa áll. Az internetes piacon elvakult verseny folyik. A gyanútlan és jámbor vásárlók szívatása nagyon érzékeny veszteségeket okozhat egy üzletnek, ezért a potenciális csalók bevállalása kevesebb veszteséggel jár, mint minden gyanús vevő elutasítása. Az internetes kereskedőházaknak meg kell találniuk azt az egyensúlyi pontot, ahol a gyanús vevőket a csalókkal együtt még nyereségesen lehet kiszolgálni.

Bergamo szerint e trend eredménye, hogy az interneten forgalmazott hardver 7 százaléka hagyja el visszaélések kapcsán a raktárakat, míg a szoftverek területén ez az arány 30 százalék körül van, ami ugye nem kevés. A fenti gondolatmenetet követve ez azt jelenti, hogy a szoftverforgalmazáson realizált nyereség akkora, hogy a két tisztességes vásárlóra eső egy lopás kigazdálkodható.

A gazdaságvédelmi szakemberek a tanácstalanul ingatják fejüket, és nem értik, hogy a cégek miért nem tesznek ki legalább annyit az oldalaikra, hogy "Ne küldjön pénzt Litvániába"!

Erre a felvetésre a Yahoo!-nál nem kívántak reagálni, az eBay szóvivője viszont úgy fogalmazott, hogy a ők mindent elkövetnek a bűnözők kilétének felderítése érdekében. Az eBay tanácsa: "Legyenek résen, és nagyon vigyázzanak, ha valaki az eBay keretein kívül kötendő üzletet ajánl."

A szövetségi rendőrség szakemberei november óta figyelik a csalássorozat újabb és újabb epizódjait, de a gonosz csaló lefogása olyan távolinak tűnik, hogy az internetes áruházak már akkor is hálásak, ha Wightman átvonul egy konkurrens áruházhoz.

Az egyik áruház munkatársa vörösre sírt szemekkel ezt mondja: "Ha külföldről szervezi, akkor még a gyilkosságot is megússza, és egyre több fogyasztó esik majd áldozatul, ahogy a bűnözők rájönnek, hogy jobban értenek a számítógépekhez, mint a törvény."

Van még egy csavar a történetben, tudniillik az áldozatok többsége nem hajlandó visszaküldeni a kikézbesített árut. Akik fizettek érte, úgy érzik, megvásárolták a digitális kamerát. Az internetes áruházak ennek ellenére nem jelentik fel őket, félve a sajtóvisszhangtól, hiszen többé-kevésbé az ő hibájuk, hogy elfogadták a lopott kártyaszámmal ellátott megrendeléseket.  • Hírek
  • Támogatások