Piroska
-2 °C
5 °C

Jövő héten kezdődik az új dvd-háború

2006.06.17. 16:20
Kapcsolódó cikkek (1)
A HD DVD után a rivális Blu-ray is piacra dobja első hardvereit és filmjeit, s ezzel kezdetét veszi az új piacon a fogyasztókért vívott harc.
A Blu-ray és a HD DVD is olyan új optikai lemezformátumok, melyek az eddig használatos dvd-k és hardverek leváltását tűzték ki célul. A Blu-ray mögött a Sony, a Panasonic és a Samsung sorakozott föl, míg a rivális HD DVD-t a Toshiba, a NEC és az Intel kísérli meg eladni a fogyasztóknak.

Pontosan június 20-án dobják piacra Amerikában az első Blu-ray lejátszót, a Samsung BD-P1000-t. Egy héttel később jelennek meg az első Blu-ray formátumú filmek is: az Ultraviolet, a Terminator vagy például az Ötödik elem.

A rivális formátumok közt egyébként viszonylag kicsi a különbség, jegyzi meg a MacWorld. Mindkettő ugynazt a kékfény-lézertechnológiát alkalmazza, a tömörítés is ugyanaz, sőt, a képminőségben sincs észlelhető különbség.

Egyelőre nehéz választani

A mostani hetek mégis alapvetőek lehetnek az újgenerációs dvd-formátum piacán: a fogyasztók jelentős része ugyanis valószínűleg első választása mellett fog kitartani, vagyis aki mondjuk HD DVD-lejátszót vásárol mostanában, az nagy valószínűséggel egy időre elkötelezi magát e formátum mellett.

A fogyasztói döntést nehezítheti, hogy nem lehet pontosan tudni, melyik film milyen formátumban jelenik majd meg. Jelenleg ugyanis a nagy hollywoodi stúdiók csak egyik vagy másik formátumot támogatják, vagyis ugyanaz a film nem fog megjelenni két verzióban.

Ugyancsak fontos eleme lesz a következő hónapok fogyasztókért vívott küzdelmének a bevezető ár. Amerikában a Toshiba HD-A1 lejátszója körülbelül 500 dollárba (kb. 100 ezer forintba) kerül, míg a Samsung lejátszója 1000 dollár (kb. 200 ezer forint) körül lesz, jegyzi meg a MacWorld.

A rivalizálás miatt néhány piaci elemző azt valószínűsíti, hogy a felhasználók tömegei egyelőre kivárnak, hátha a közeljövőben kiderül, hogy melyik formátum lesz az uralkodó. Köztes megoldás lehet egy multi-formátum lejátszó. Több cég is kísérletezik olyan modellel, mely a HD DVD-t és a Blu-ray-t is egyaránt támogatja. Ezek a lejátszók várhatóan csak év végén vagy jövő év elején jelennek meg először az amerikai piacon.