Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Támogasson ghánai özvegyet az eBayen!

2007.10.25. 15:25
A világ legnagyobb online aukciós szájtja, az eBay olyan weboldalt indít, ahol a világ legszegényebb országait támogathatja mindenki, aki szívesen jótékonykodik. És még pénzt is keres vele.

A MicroPlace.com-on akár száz dollárral, vagyis 18 ezer forinttal is támogatni lehet az elszegényedett területek lakóit. Az oldal az úgynevezett mikrofinanszírozás elvén alapul, ami pénzügyi forrást jelent kis jövedelmű háztartások, cégek esetében, illetve olyan fejlődő gazdaságokban, ahol az emberek nem kaphatnak banki kölcsönt. A mikrofinanszírozás rendszere több mint száz országban működő pénzügyi rendszer, hagyományosan vagyonos befektetők vagy pénzügyi intézetek irányításával, írja a Reuters.

Tavaly október óta a mikrofinanszírozás a korábbinál sokkal szélesebb körben elterjedt a világon, miután a rendszer kitalálója, Muhammad Yunus bangladeshi közgazdász Nobel-díjat nyert. "Ez az első webalapú mikrofinanszírozás-szolgáltatás, mindennapi befektetőknek, akik úgy kereshetnek pénzt, hogy közben csökkentik a globális szegénységet" - mondta a MicroPlace.com alapítója, Tracey Pettengill Turner.

A közgazdász korábban Bangladeshben és Grameenben dolgozott, 2006 júniusában adta el az eBaynek a MicroPlace-t. Először tíz országot lehet az oldalon keresztül támogatni, köztük kambodzsai, ecuadori, bolíviai, ghánai vagy tadzsik vállalkozásokat. A két és négy év lejáratú kötvények 1,5-3 százalékos éves hozamot hoznak a befektetőnek, ami a hasonló amerikai befektetések 3,8 százalékos hozama alatt van, viszont valóban szegény régiók gazdaságát segíti.

A befektetők minden vállalkozásról online tájékozódhatnak, a támogatáshoz hagyományos banki csekket, vagy az eBay PayPal fizetőszolgáltatását is igénybe vehetik.