Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elektronikus bíróságok épülnek

2004.05.03. 17:28
Az elektronikus bíróságok kiépítéséről tárgyalt a főbíró és az informatikai miniszter hétfőn. A főbíró elmondta, hogy jelenleg 82 százalékos a bírák számítógéppel való ellátottsága, az országos hálózatban lévő hétezer-ötszáz számítógép mellé további kilencszázra van szükség ahhoz, hogy minden magyar bírónak saját gépe legyen.
Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke megjegyezte: míg egy osztrák bíró tárgyalás közben is percek alatt beszerezheti a per eldöntéséhez szükséges adatokat (például az ingatlan-nyilvántartásból), addig magyar kollégájának hónapokra el kell halasztania az eljárást a földhivatali megkeresés miatt.

Távbírók és távtanúk

A főbíró szerint fontos, hogy a tárgyaló bírák minél előbb hozzáférjenek elektronikus úton a Belügyminisztérium nyilvántartásához, illetve a legfelsőbb bírósági és ítélőtáblai határozatokhoz. Az unió az úgynevezett távmeghallgatást is támogatja, melynek során a helyi önkormányzat erre a célra kialakított helyiségében nyilatkozatot tehet az állampolgár, így nem kell több száz kilométert utaznia a másik városban lévő illetékes bíróságra.

Néhány uniós országban a videokonferenciát olyan büntetőügyekben is alkalmazzák, amelyekben a fogva tartott veszélyes bűnöző bírósági tárgyalásra történő szállítása jelentős biztonsági kockázatot jelent.

Túl sok az adat

Magyarország csatlakozása után az informatikának a jelenleginél nagyobb szerepe lesz a bírák munkájában, hiszen a több tízezer oldalnyi közösségi jog kezelése, alkalmazása számítógép nélkül elképzelhetetlen.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta: az elektronikus cégeljárás - kísérleti jelleggel - már jövőre megkezdődik, és 2006-tól minden rt. és kft. ügyeit elektronikusan intézik.