Élre tör a magyar videoweb-paradicsom

2008.08.27. 11:08
Aki nem értette a twitter forradalmát, ezt még kevésbé fogja: 140 karakter helyett mostantól pár másodpercben mutathatjuk be életünket. Egyébként van rá igény.

Pár hete számoltunk be arról, hogy elindult a 12seconds, az első videótwitter. A szolgáltatás lényege, hogy 12 másodperces filmben a világ elé tárhatjuk az életünk egy darabkáját.

Magyarország előre tör

Hasonló az elgondolás tehát, mint a mára 2,2 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedő twitter, csak ott 140 karakternyi szövegben kiálthatjuk világgá, hogy utáljuk/szeretjük az életünket, hogy mit csinálunk épp (én például cikkírás mellett Stex Alfréd kedvenc reggelijére várok), vagy hogy milyen izgalmas weblapot találtunk. A 12seconds készítői szerint ennek a szolgáltatásnak a videós változata életrevalóbb, mert „Ha egy bárban vagyok a barátaimmal, be akarom mutatni, hogy milyen jól érezzük magunkat, nemcsak szövegelni” – mondta el Sol Lipman, az oldal készítője.

Akkor még nem sejtettük, hogy a 12seconds előtt már más is indított ilyen szolgáltatást, az meg álomnak tűnt csupán, hogy pont egy magyar fejlesztő üzemeltesse azt. Nos, az álom valóra vált. Méghozzá már egy évvel ezelőtt.

A tavaly indított hazai oldal ugyanis pont azt tudja, mint amerikai társa, csak választható magyar nyelvű menürendszer is, ráadásul a 12seconds oldalával ellentétben ezt nemcsak a meghívottak szűk köre használhatja, mert teljesen nyilvános. Kevésbé béta. Ráadásul ide 30 másodpercet tölthetünk fel, ami mutatja, hogy a magyar webkettő kész webhat az amerikaihoz képest.

Képek hangok nélkül

A Spotmob kezdőlapján ott van az öt legfrissebb videó, amik rögtön elárulják, hogy egyelőre nem pörgős a magyar videotwitter: a legfrissebb 16 órás, az első oldalon a legrégibb felvétel majdnem egy napos.

A szolgáltatás része, hogy a kipakolt videók lejátszása folyamatos, nem kell megnyomnunk a play-gombot, ami viszont egy kétmagos processzort is rendesen megterhel: körülbelül negyven százalékon kezd el dolgozni a Core Duo, amint a Spotmobra lépek.

Azt viszont egy ügyes trükkel sikerült elkerülni, hogy ne legyen teljes a zűrzavar: az egymás alatt szaladó képeket még komolyabb megrázkódtatás nélkül elvisel az emberi szervezet, ha hang is lenne, megőrülnénk. Éppen ezért csak akkor szólal meg a videó, amikor ráhúzzuk az egeret, aztán amint átcsúszik egy másik felvételre a nyíl, már vált is a hang. Váltana, és Windows alatt működik is hibátlanul a rendszer, Mac OS X-et használva viszont megesik, hogy tovább szövegelnek a pecázók, miközben már az ördögbotosokat hallgatnánk.

A Spotmob dizájnja hagy némi kívánnivalót maga után (mondjuk úgy, retró), és a feltöltött anyagok minősége is elég vegyes: van itt néptánc, néptánc, kis néptánc, egy júzer szobája, tábortűz, szerintem autómosás, Tessst élete, aki gyakran fürdik a Balatonban, viszont aki Újpest szurkolókat akar látni kis felbontásban, az is jó helyen jár. Illetve akit érdekel a néptánc.

Parterek

Az oldal egyik készítője, Gyarmati László mindenesetre optimista. Szerinte a Spotmob átveheti a twitter szerepét, mert látványosabb annál és több információt tud közvetíteni, ráadásul a címkék segítségével össze lehet gyűjteni az egy eseményről készült videókat. A nyomozók meg az összeesküvés-hívők Kánaánja lenne a Spotmob, ha Kennedyt mostanában, a kamerás mobilok korában lőtték volna le.

Az oldal létrehozását is ezek, a videófelvételre alkalmas mobilok ihlették, amikről elég elküldeni emailben a filmet és az már meg is jelenik az a Spotmobon. A projekten ketten dolgoznak, a regisztrált felhasználók száma a viszonylagos ismeretlenség ellenére ötezer, a naponta letöltött oldalak száma időnként eléri a nyolcezret (míg a látogatószám 1500-2000 közt alakul, szóval aki a Spotmobra téved, kattintgat rendesen).

Gyarmati László szerint a felhasználók rövidesen beilleszthetik blogjukba az oldalra feltöltött videókat, és az együttműködés is egyre szorosabb lesz a partnerekkel. Jó példa utóbbira a Bamakónak készült melléklet, ahová a verseny résztvevői töltötték fel kamerával rögzített élményeiket, meg a Folkrádióval kötött megállapodás, ami megmagyarázza, hogy mit keres az oldalon az a rakás néptáncos.  • Hírek
  • Bankszámla