Valter
16 °C
31 °C

Eminem még nem halt meg

2000.12.18. 05:01
Hétvégén instant búbópestisként járta körbe az internet éberebb felét a hír, hogy Marshall Mathers, az Eminem néven reppelgető 26 éves fehér arc szombat hajnalban bedrogozva tragikusan nekicsapódott egy fasornak, és ebbe bele is halt rögtön. Az anyjának is odamondogató sztárnak az offline világban igazából semmi baja, csak néhány vicces hangulatú fiatal borzolgatta az online publikum idegrendszerét - tegyük hozzá -, jelentős sikerekkel.
Eminem madárcsicsergésnek örül
Először az MTV hírblokkjában olvastam a hírt, és simán benyeltem az egészet garatig, döbb-döbb, pedig milyen fiatal volt, még az év embere is lehetett volna ha pár nappal előbb hal meg, meg minden. Lloydnak hamarabb kezdett bűzleni a dolog, aztán ircen okosodva gyanúját konkrét leleplező megnyilatkozással támasztotta nekem.

Egy név nélküli jóember minimalista honlapján néhány óra leforgása után cáfolta a CNN főoldalán is ,,megjelent" Eminem-hírt. Merthogy persze az infó kamu, az egészet csak barátja szivatására találta ki, aki pedig továbbküldte szerteszét. Ennek ellenére megjelenhetett a híportálon, az MTV online hírei között és még ki tudja, hol. A legutóbbi álhír, szintén a hétvégi termésből, például arról számolt be, hogy a leleplezték a Microsoft szexbotrányait, melyben Bill Gates férfidolgozóknak fizetett szexuális ellenszolgáltatás fejében.

Csak a címet figyeljék, mert csalok

IP-számmisztika
Az @ után beillesztett szám egy webszerver IP-címét jelöli double word kódolással. Így történhet meg például az, hogy a http://3474540312 címen ugyanúgy bejön a CNN, mint egyébként. Az átváltás többféle módon elvégezhető, pl. itt egy online változat. Manuálisan is megoldható: az IP-cím (pl. 207.25.71.27) mind a négy számjegyét át kell váltani tízesből hexadecimális számrendszerbe, majd az így kapott karaktereket (CF,19,47,18) egymás után bepötyögve az egészet visszakonvertálni decimálisra. A ,,256-os kódolás" mellett a számok beüthetők nyolcas számrendszerben, hexadecimálisan (0xCF, 0x19 ...) vagy mindezek keverékeként is.
Ilyen disznóságok csak nagyon komoly biztonsági hibák (például gúzsbakötözött szerkesztőség és leitatott technikai személyzet) együttállásakor történhetnének meg, ha valóban az eredeti híroldalt látná az ember. Technikásabb versenyzők, akik nem csak úgy bambulnak bele a képernyőbe, hamar leleplezhetik a trükköt, elég csak a böngésző címsorára pillantani:

http://www.cnn.com&story=breaking_news@1079066066/mathers.html

A trükk a cím a végén található, ugyanis bármit írunk a címsorba, ha az URL-ben @ (,,at" és nem kukac) szerepel, akkor a böngésző az @ után beírt URL-t nyitja meg. Így a CNN-es esetben az eredeti forrás helyett egy teljesen másik oldal nyílt meg, látszólag viszont marad a régi környezetben, mintha a CNN közölné.

Az olcsó ,,hack" visszatér

Al Gore kocsit hajt
A zéró szaktudást igénylő, de felettébb hatásos URL-csapda alig néhány napja éli reneszánszát, miután egy atlantai srác december 13-án a fenti trükkel létrehozott egy CNN-jelentést, mely szerint Al Gore a floridai Legfelsőbb Bíróság döntését követően elrabolt egy kamionnyi szavazócédulát, 42 rendőrkocsival a nyomában pisztolyt szegez a homlokának, és azzal fenyegetőzik, hogy meghúzza a ravaszt, ha nem ő lesz a következő elnök.

Módszerére többen felfigyeltek (nem Gore-éra :), mert ugyan az IP-cím trükközése jó ideje ismert volt, vezető hírportálon ebben a formában még nem alkalmazta senki. Vasárnapra azonban elszabadult a pokol és az Eminem-haláleset híre IRC-n, hírcsoportokon és e-mailen egyszerre megindult támadással a legtöbb helyre még így is eljutott.

Mi történt volna, ha egy nagyobb vállalatról jelenik meg valami hihetőbb szenzáció egy munkanap közepén? Az emberek 95 százaléka csak addig jutna el, hogy http://reuters.com/blabla, ránéz, a színek passzolnak, a hírdetés mozog, a szalagcím szerint az Intel új vezére úgy gondolja, processzorok helyett ezután inkább mégis cipőtalpat gyártanak. Egy jól szervezett, több (ál)forrással megtámogatott, több szakmai fórumra elküldött hírrel lazán felborítható egy punnyadt délután a tőzsdén.

Merthogy

Merthogy manapság az emberek egyre többett interneteznek a tévéhíradók rovására, a tőzsdecápák egy része pedig egyenesen átszokott a netre. A Pew Research Center nyári felmérése szerint Amerikában az aktív befektetők 45 százaléka, azaz majdnem fele fordul árfolyamokért először a nethez, 35 százalékuk pedig konkrét befektetési tanácsait is online szerzi be.

Ezzel persze nincs gond, sőt, csak az újmédia a hagyományos versenyzőknél könnyebben hackelhető, s ezért nem árt ugyanúgy észnél lenni, mint az ,,élő" tévéközvetítéseknél, a lottósorsolásnál vagy a parlamenti képviselőválasztásoknál.