16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

E-rablóból e-pandúr?

2000.01.07. 16:25
Átalakulások zajlanak a digitális alvilág életében. Az amerikai szenátus előtt is ismert hackercsoport, a bostoni L0pht tagjai ugyanis bejelentették, hogy biztonsági tanácsadó céget alapítanak @Stake néven.
A L0pht Heavy Industries 1998-ban több tettével is magára vonta a közvélemény figyelmét. Mudge, a hackercsapat vezetője ekkor alkotta meg és kezdte árulni azt a L0phtCrack nevű programot, mely képes feltörni az abszolút biztonságosnak hitt Windows NT jelszavait. A titkosításban utazó csoport ezen "csekélységen" kívül piacra dobott egy észrevehetetlen monitor-szofvert, mely a hálózatunkban ólálkodó betörőket ellenőrzi.

A "szürke kalapos" - utalva a fehérgalléros bűnözésre - társaság eddigi legnagyobb dobása azonban az volt, amikor az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügyekért felelős szenátusi bizottsága előtt kijelentették, hogy 30 perc leforgása alatt bármelyikük képes lenne megbénítani az internetet. Nem tudni, hogy ennek a meglehetősen utópisztikus megnyilatkozásnak köszönhetően vagy egyéb okokból kifolyólag, de ezután Mudge-t meghívták oktatni a NASA, az igazságügyi minisztérium, a légierő és egyéb meg nem nevezett kormányzati szervezethez.

A nyolctagú L0pht most viszont úgy döntött, hogy kriptoanalizációs tudását a kapitalizmus szolgálatába állítja, és létrehozták az @Stake nevű vállalatot, mely - saját állítása szerint - az egyetlen valóban független biztonsági szolgáltató a piacon. A 10 millió dollárral beindított, immár fehérgalléros vállalkozásban a L0pht-csapat a kutatásért és fejlesztésért lesz felelős, ám gyökereiket továbbra sem tagadják meg. "Mudge-nak szólítottak a szenátusi bizottságban, szüleim is Mudge-nak hívnak, miért kellene ezen változtatni?" - csodálkozik a hivatali életét firtató újságírói kérdéseken a lezser cuccokban nyilatkozó hosszúhajú srác.

Nem véletlen, hogy a hackercsapat "illegális" tudása mára ilyen gyümölcsözővé lett. A robbanásszerűen fejlődő elektronikus üzlet egyik legfőbb akadálya ugyanis a hálón uralkodó bizonytalanság, azaz a hitelesség hiánya. Talán a Y2K-probléma is jól mutatja, hogy a biztonságot soha nem lehet megspórolni, legalábbis ezt a felismerést tükrözi az az IDC Research által közölt felmérés, mely szerint 2002-ben már több mint 1,6 milliárd dollárt költünk globálisan a hálózati biztonsági tanácsadókra és szakemberekre.  • Hírek
  • Hírek