Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Internetre költözött Észtország gazdasága

2003.04.22. 16:25
Észtország hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben: a kilencvenes évek elején még alig volt vezetékes telefon az országban, ma azonban már a lakosság fele az interneten intézi pénzügyeit- írja a Wired. Az ország előnyét az új technológiák alkalmazásának köszönheti, szomszédaival ellentétben ugyanis egyes lépcsőfokokat átugrott a technológiai fejlődésben.
Bezártak a bankok

Tallinnban a legtöbb bankfiók bezárt, ugyanis az észt lakosság nagy része az interneten keresztül veszi igénybe a banki szolgáltatásokat. Szinte az összes vállalat - a legkisebb, egyszemélyes boltoktól a hatalmas ipari üzemekig - a kibertérben intézi pénzügyeit. Az internetes bankok fejlődése azonban csak egy példa a sok közül a Balti-tenger partján található ország technológiai fejlődésére.

Még telefon sem volt

Észtországban a szovjet uralom 1991-es megszűnésekor a lakosság nagy részének még telefonja sem volt, ma azonban a volt kommunista országok közül itt épült ki a legfejlettebb informatikai infrastruktúra. Észtország fejlődése különösen annak fényében rendkívüli, hogy a Szovjetunió összeomlásakor egy tucatnyi számítógép sem volt az országban, mondta Linnar Viik technológiai tanácsadó a Wirednek. A World Economic Forum 82 országban végzett felmérése szerint Észtország a nyolcadik legnagyobb internet-felhasználó; az internetes bankok használatában második, e-kormányzatban harmadik.

Utolsókból lesznek az elsők

Valószínűleg éppen az elmaradottság hozta meg a váratlan sikert, ugyanis a legújabb technológiák adaptálásával előnybe kerültek azokkal az országokkal szemben, amelyeknek a meglévő, ám elavult rendszereiket kellett tovább használniuk. Nagyon sok észt - aki most mobiltelefont használ - soha nem rendelkezett telefonvonallal. Akik most interneten fizetik be számláikat, soha nem használtak csekkfüzeteket.

Jelenleg az észtek 70 százaléka használ mobiltelefont, 40 százaléka rendelkezik internetes eléréssel ellátott számítógéppel és a vállalatok nyolcvan százaléka csatlakozik a világhálóhoz.

Szeretnek internetezni

A technológiai forradalom részint az észtek csendes és kíváncsi természetének köszönhető. "A franciák szeretnek baráti társaságban bort iszogatni, a németek a sörözést élvezik, az észtek pedig szeretnek éjszakánként a számítógép képernyője mögött ülve internetezni és közben mobiltelefonon beszélgetni másokkal" - mondta Toomas Somera, egy észt távközlési cég vezérigazgatója.

A fejlődésben az észt bankokat, médiumokat és a legnagyobb vállalatokat birtokló skandináv befektetők és az észt kormány is hatalmas szerepet vállalt. A kormány például ötszáz nyilvános számítógép-központot állított fel, a nagyobb városokban és a kis balti-tengeri szigeteken egyaránt.

Papírmentes e-kormányzat

A kormány emellett évente kétszázezer dollárt takarít meg a nyomtatási és fénymásolási költségeken a dokumentumok elektronikus küldésével, mondta Arvo Ott, a Gazdasági Minisztérium informatikai osztályának vezetője. A kabinetüléseket interneten tartják, így az úton lévő miniszterek is képesek részt venni a munkában. "A miniszterek asztalán nincsenek papírok, a legtöbbjük dokumentumok és aktatáska nélkül érkeznek" - magyarázta a Wired magazinnak Daniel Vaarik, az előző kormány szóvivője.

Amikor a kabinet elfogad egy törvényt vagy egy határozatot, a döntést szinte azonnal közlik a kormány weboldalán. Ha az ülésen egy miniszter kifogásol egy törvényt, fenntartásait azonnal közölheti kollégáival. Ha senki sem ellenkezik, akkor a miniszterelnök gyorsan kihirdeti a törvény egyhangú elfogadását és továbblép. Tex Vertmann, a miniszterelnök vezető technológiai tanácsadója elmondta, hogy a kabinetülések korábban 4-12 óra hosszan tartottak, ma ugyanegy 10-60 percet vesz igénybe.

Törvényhozás mindenkinek

A kormány számos szolgáltatással népszerűsíti az internetet, például elindítottak egy "Ma döntök" névre keresztelt oldalt, amelyen az állampolgárok saját véleményüket közölhetik a törvényekkel kapcsolatban. A csevegőszobában megvitathatják a törvényjavaslatok előnyeit, de akár saját javaslatot is tehetnek - a miniszterelnök hivatalában az üzemeltetők folyamatosan figyelik az oldalt. Az egyik javaslat azt kérte, hogy csökkentsék a kard nyilvános viselésének korlátozását, mivel a diákszövetségek az iskolai szertartásokon gyakran viselnek az oldalukon ünnepi kardokat. Az indítványt több százan támogatták és végül sikeres lett a kampány.

Egy másik szolgáltatás azt teszi lehetővé, hogy az állampolgárok az interneten állami nyomtatványokat tölthessenek ki, illetve más emberekkel jogerős szerződéseket köthessenek.

A technológiai fejlődés nem számolt le a volt szovjet érában kialakult szociális problémák mindegyikével. A gazdálkodók egy része például még a legalapvetőbb felszereléseket sem tudja megvásárolni és gyakran lovak befogásával spórolják meg a benzinköltséget.