Megjósolták az internet jövőjét

2005.01.10. 14:31
Pusztító erejű csapás, szaporodó virtuális osztálytermek, a netizenek életében kutakodó kormányok - valahogy így képzelik az internet következő tíz évét a médium nagyágyúi. A szervezők szájtján most halandók is jósolhatnak.

Az intézmények közül a sajtó, illetve a kiadói ipar működését változtatja meg leginkább az internet a következő tíz évben, derül ki a Pew Internet & American Life Project és az Eloni Egyetem nagyszabású online jóslási kísérletéből, amelynek eredményeit nemrégiben tették közzé. A felmérésben szereplő kérdésekre több mint 1200-an válaszoltak, köztük olyan internetes sztárok, mint John Perry Barlow, Tim Berners-Lee, Howard Rheingold vagy Bruce Sterling.

Sereghajtó a vallás

A net sajtóra gyakorolt majdani hatását a válaszadó nagymogulok egytől tízig terjedő skálán 8,46-ra értékelték, de 7 ponton felüli osztályzatot kapott az oktatás, a munkahelyek, a gyógyászat, a politika, és a művészet is. A lista sereghajtója a vallás: a válaszadók átlagosan csak 4,69 ponttal értékelték az internet jövőbeni hatását az egyházakra.

Biztos katasztrófa?

A megkérdezettek többsége (66 százalékuk) szerint a következő 10 évben legalább egy elemi erejű, katasztrofális csapás éri majd a hálózati infrastruktúrát, de sokan tartanak attól is, hogy az internet beszivárgása a mindennapi életbe aggasztóan tág teret ad a kormányoknak és a vállalatoknak a hálózati polgárok tevékenységének nyomon követésére és a magánszféra sérelmére elkövetett egyéb disznóságokra. A tanulás a megkérdezettek 57 százaléka szerint az internetnek köszönhetően egyre kevésbé az iskolában és egyre inkább az otthonokban zajlik majd, és csaknem ugyanennyien gondolják azt, hogy a családok életében jelentősen elmosódnak majd a munka és a szabadidő közti határok.

Szélessáv majdnem mindenhol

A listán elöl szerepel még a kreativitás kiteljesedése, a személyes szórakoztató eszközök elterjedése és az internetpenetráció is. A hivatásos jósok fele szerint 10 éven belül az amerikaiak 90 százaléka nagy sebességű hálózati kapcsolaton keresztül netezik majd otthonról. És bár a vallást a megkérdezettek szerint kis valószínűséggel reformálja meg az internet, arra jó esélyt látnak, hogy a különböző szekták és elborult politikai csoportok nagyszerű terepre lelnek majd a hálón.

Magánjósok kerestetnek

A projekt folytatásában való részvételhez egyébként már nem szükséges a sztárstátusz: a hivatalos szájton néhény kattintással és egy legfeljebb négszáz szavas, címmel ellátott, angol nyelvű fogalmazással bárki jósolhat. Segítségül néhány idézet a már beküldött gyöngyszemekből: "Ma még csak fájlokat töltünk le, de holnap már forró kávét"; "A világ teljes népessége egyformán gazdag és művelt lesz."; illetve talán a legszebb:"Nagyszerű érzés..." Ennél tessenek azért okosabbat írni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön