Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Magyarország 2,5 gigabites gerinchálózathoz csatlakozik

2001.09.06. 15:22
Európa legfejlettebb országaival egyidőben, október közepétől Magyarország is csatlakozik az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabb, 2,5 gigabites adatátvitelt lehetővé tevő új gerinchálózathoz.
A fejlesztésnek köszönhetően a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) programba kapcsolt egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek, könyvtárak, múzeumok mintegy 400 ezer felhasználója jut kiváló minőségű, belföldi és nemzetközi adatátviteli kapcsolathoz december közepéig.

Dr. Pálinkás József
Gyorsuló letöltések az egyetemeken

Az Európai Unió Geant programja keretében kiépülő számítógépes gerinchálózathoz Magyarország 2,5 gigabit/s kapacitással csatlakozik.

A projekt költségvetése 1,3 milliárd forint, melyet az informatikai kormánybiztosság 500 millió forinttal támogatott. A 2,5 gigabittel Magyarország a rendszerhez csatlakozó országok között is az első tízben van. Csehország fele, Ausztria negyedekkora kapacitással rendelkezik.

A budapesti sajtótájékoztatón írták alá a magyarországi kiépítésre kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes Matáv Rt. és V-com Rt. képviselőivel a megvalósítási szerződést.

Világméretű gerinchálózat

A Geant projekt keretében 30 országban sok ezer kutatási és oktatási intézményre kiterjedő, több millió alkalmazót kiszolgáló hálózat épülhet ki az elkövetkező hónapokban, felváltva a ma üzemelő TEN-500 hálózatot. A legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiára épülő európai gerinchálózat az országonkénti csomópontok között 2,5-10 gigabit/másodperc sebességgel szállítja az információkat.

A Geant program költségvetése négy évre mintegy 200 millió euró, amelynek 40 százalékát, az unió V. kutatás-fejlesztési keretprogramja fedezi.  • Bérelnék
  • Hírek