Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Mégsincs titkos paktum a Google és a brit média között?

2007.05.21. 21:28
A hét végi hírek még arról szóltak, hogy a kaliforniai cég állítólag megállapodott több brit médiavállalattal arról, hogy miként használhatja a Google hírtartalmaikat saját híraggregáló szájtján. A Google azonban kitart régi álláspontja mellett: linkelésért, szemlézésért nem fizetnek.

Több nagy brit médiacéggel is titkos megállapodást kötött a Google, röpítette világgá a hírt a Sunday Times. A megállapodás tárgya állítólag a, hogy a Google saját híraggregáló szolgáltatása, a Google News milyen feltételekkel használhatja a kérdéses médiatermékek anyagait.

A brit lap szerint a titkolózásra azért volt szükség, hogy nehogy vérszemet kapjon a többi médiavállalat, s ők is súlyos összegeket követeljenek a Google-on. A Google News jelenleg több mint 4500 online elérhető hírforrásból válogatja össze a hírajánlatokat.

A Sunday Times szerint "most úgy tűnik, a Google elfogadta, hogy nem védhető tovább az az álláspont, miszerint fizetés nélkül is megjelentethetők mások hírei."

A brit lapnak nem sikerült megszólaltatnia az érintett feleket, az Ars Technica viszont hétfőn azt közölte, hogy sikerült elérniük a Google egyik sajtósát, aki határozottan cáfolta, hogy létezne bármiféle titkos megállapodás.

A kaliforniai cég ugyanis továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a Google News működése jogszerű, mégpedig azért, mert a mások által előállított, online elérhető hírtartalmak indexelése, valamint a hírcímek és a rövid összefoglalók megjelenítése nem ütközik törvénybe.

A Google másik érve, hogy ők minden esetben linkelnek az adott médiatartalomra, így a netezőnek el kell látogatniuk az adott hírszájtra, ha valóban kíváncsiak az adott hírre.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Google korábban már kötött megállapodást olyan nagy hírügynökségekkel, mint a francia AFP vagy az amerikai AP. De ezek a megállapodások, érvel a Google, a szokásosnál kiterjedtebb tartalomfelhasználásról szólnak.

A belgáknál már megbukott, nálunk még nincs is

Az Ars Technica feltételezése szerint amennyiben mégis létezik bármiféle megállapodás a rejtélyes brit médiacégekkel, az az AFP-éhez hasonló lehet, és továbbra sincs szó arról, hogy a Google változtatott volna eddig képviselt álláspontján.

Korábban a belga Copiepresse jogvédő szervezet perelte be a Google-t. Az akkori hírek szerint a belga médiacégeknek eszük ágában sem volt kimaradni a Google Newsból, csupán a Google hirdetési bevételeiből kértek volna részesedést cserébe azért, hogy megjelennek a belga hírek rövid ajánlói az amerikai híraggregáló szájton.

A Google azonban elbukta a pert, mégis a belga újságok jártak rosszabbul, hiszen híreik azóta kimaradnak a Google Newsból, s így plusz látogatottságtól estek el.

A Google Newsnak - bár számos nemzetközi, így például német, francia, spanyol, olasz, orosz, arab verzióval rendelkezik - egyelőre olyan mutációja nincsen, mely a magyar nyelvű hírtartalmakat szemlézné.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!