Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsincs titkos paktum a Google és a brit média között?

2007.05.21. 21:28
A hét végi hírek még arról szóltak, hogy a kaliforniai cég állítólag megállapodott több brit médiavállalattal arról, hogy miként használhatja a Google hírtartalmaikat saját híraggregáló szájtján. A Google azonban kitart régi álláspontja mellett: linkelésért, szemlézésért nem fizetnek.

Több nagy brit médiacéggel is titkos megállapodást kötött a Google, röpítette világgá a hírt a Sunday Times. A megállapodás tárgya állítólag a, hogy a Google saját híraggregáló szolgáltatása, a Google News milyen feltételekkel használhatja a kérdéses médiatermékek anyagait.

A brit lap szerint a titkolózásra azért volt szükség, hogy nehogy vérszemet kapjon a többi médiavállalat, s ők is súlyos összegeket követeljenek a Google-on. A Google News jelenleg több mint 4500 online elérhető hírforrásból válogatja össze a hírajánlatokat.

A Sunday Times szerint "most úgy tűnik, a Google elfogadta, hogy nem védhető tovább az az álláspont, miszerint fizetés nélkül is megjelentethetők mások hírei."

A brit lapnak nem sikerült megszólaltatnia az érintett feleket, az Ars Technica viszont hétfőn azt közölte, hogy sikerült elérniük a Google egyik sajtósát, aki határozottan cáfolta, hogy létezne bármiféle titkos megállapodás.

A kaliforniai cég ugyanis továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a Google News működése jogszerű, mégpedig azért, mert a mások által előállított, online elérhető hírtartalmak indexelése, valamint a hírcímek és a rövid összefoglalók megjelenítése nem ütközik törvénybe.

A Google másik érve, hogy ők minden esetben linkelnek az adott médiatartalomra, így a netezőnek el kell látogatniuk az adott hírszájtra, ha valóban kíváncsiak az adott hírre.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Google korábban már kötött megállapodást olyan nagy hírügynökségekkel, mint a francia AFP vagy az amerikai AP. De ezek a megállapodások, érvel a Google, a szokásosnál kiterjedtebb tartalomfelhasználásról szólnak.

A belgáknál már megbukott, nálunk még nincs is

Az Ars Technica feltételezése szerint amennyiben mégis létezik bármiféle megállapodás a rejtélyes brit médiacégekkel, az az AFP-éhez hasonló lehet, és továbbra sincs szó arról, hogy a Google változtatott volna eddig képviselt álláspontján.

Korábban a belga Copiepresse jogvédő szervezet perelte be a Google-t. Az akkori hírek szerint a belga médiacégeknek eszük ágában sem volt kimaradni a Google Newsból, csupán a Google hirdetési bevételeiből kértek volna részesedést cserébe azért, hogy megjelennek a belga hírek rövid ajánlói az amerikai híraggregáló szájton.

A Google azonban elbukta a pert, mégis a belga újságok jártak rosszabbul, hiszen híreik azóta kimaradnak a Google Newsból, s így plusz látogatottságtól estek el.

A Google Newsnak - bár számos nemzetközi, így például német, francia, spanyol, olasz, orosz, arab verzióval rendelkezik - egyelőre olyan mutációja nincsen, mely a magyar nyelvű hírtartalmakat szemlézné.