A Google Earth az űrbe megy

2007.08.22. 12:55
Többek között a NASA és a Hubble űrteleszkóp képeit használja a Google nemsokára beinduló Sky szolgáltatása, ami a Google Earth alapjaira épül, és csillagvizsgálóvá változtatja a gépünket.

A Hold és a Mars után az egész ismert világűrt meghódítja a Google Earth, a nemsokára bemutatkozó Google Sky alkalmazással, ami megfordítja a kamerát: eddig a magasból néztünk le a Földre, ezentúl viszont az égboltot is vizsgálhatjuk a monitoron.

Látnivalók

A Google Sky a NASA, a Hubble űrteleszkóp, a kaliforniai Palomar obszervatórium, és még öt nagy csillanvizsgáló képeit használja, és összesen egymillió csillagot és 200 millió galaxist mutat meg majd az amarőr csillagászoknak - a valódi távcsöves megfigyelést mostanság egyre inkább ellehetetlenítő fény- és légszennyezés zavaró hatásai nélkül.

A Sky a Google Earth technológiáját használja, anélkül nem is használható; a kezelése, a szolgáltatásai (zoomolás, információk kiíratása a képre) is hasonlók lesznek. A tervek között szerepel még a holdfázisok és a bolygók életciklusainak bemutatása, az indulás időpontjáról azonban még nincs információ.

A konkurencia

A Google és a NASA 2006. decemberben aláírt együttműködési megállapodásán alapuló Sky nem az első alkalmazás, ami az amatőr online csillagászokat célozza meg. Míg a Google Sky megérkezik, érdemes kipróbálni a Fabien Chereau francia csillagász által készített Stellariumot, esetleg választhatjuk a Starry Nightot - igaz, az a Stellariumtól és a Google Skytól eltérően nem ingyenes.  • Hírek
  • Hírek