A gyömbér-rejtély

2001.01.15. 17:49
Mostanában, hogy nehéz idők járnak a dotkom szektorra és a cinegemadárra, az internetes fórumok félelmektől gyötört látogatói egyre jobban kiszolgáltatottak a kamu csodatalálmányoknak, amelyeknél minimum, hogy ,,legalább akkorát durrannak, mint az internet". A legutóbbi technológiai messiás neve IT, és mély hallgatás övezi. Minden találgatás egy irányba tart: az IT egy hatkerekű roller.
A titokzatos találmányról először az Inside.com adott hírt. Az IT, illetve Ginger (Gyömbér) néven emlegetett titokzatos találmány mögött egy nagyon is valódi arc áll. Dean Kamen húszéves korában hagyta ott az egyetemet, mert rájött, hogy világhírű feltaláló lesz, ha nem vesztegeti feleslegesen el az idejét.

Találgatás 1.
Nem elég forradalmi
Kamen DEKA (magáról nevezte el, bizony) néven saját tervezőcéget alapított, amely nagy sikereket ért el az orvosi eszközök fejlesztésében (hordozható inzulinpumpa, hordozható dialízisgép). Ezeknek csúcsa az iBot nevű motoros szuper-kerekeskocsi volt, amelyen árkon-bokron átkelhetnek a mozgássérültek, de arra is képes, hogy két kerékre emelkedve a konyhapolcig emelje használóját.

Kamen tavaly novemberben megkapta a National Medal of Technology-t (egy feltalálóknak járó Kossuth-díj, amelyet maga az elnök ad át). 2000-ben rajta kívül hárman kaptak még ilyen díjat: Douglas C. Engelbart az egér és a hipertext feltalálásáért; D.B. Keck, R.D. Maurer és P.C. Schultz az optikai kábelért, az IBM pedig a merevlemez-meghajtón végzett negyven éves fejlesztési munkáért. Ebből is kitűnik, hogy Dean Kamen nem aprósütemény, és ha azt mondja, hogy ő most forradalmasítja a világot, akkor azt nem alaptalanul teszi.

Pénzes tagok, lelkes arcok

Kamen a múlt héten kiadott leírásában semmi konkrétat nem árult el a találmányáról, de a kiváló lehetőségre, hogy összevissza képzelődjenek, csak akkor kezdtek tömegek rámozdulni, amikor kiderült, hogy a Harvard Business School kétszázötvenezer dollárt fizetett egy Steve Kemper nevű újságírónak, hogy könyvet írjon az IT-ről.

Találgatás 2.
Ez az iBot idejéből származik
Kétségtelen, hogy találmányba befektetők névsora is lelkesítő: Steve Jobs, az Apple főnök, Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa, és John Doerr kockázati tőkebefektető (igazgatótanács tagja többek között az Amazonban, a Google-ban, a Handspringben, az ExciteAtHome-ban és a Sunban). Utóbbi úgy fogalmazott, hogy Kamen Henry Ford és Thomas Edison keveréke, és úgy gondolta, hogy nem lát meg egy akkora technológiai forradalmat életében, mint amilyet az internet jelentett, amíg meg nem látta az IT-t. Jobs szerint a találmány legalább olyan jelentős, mint a személyi számítógép. A szintén befektető Credit Suisse First Boston szerint Kamen cége első évében többet keres majd, mint bárki eddig, öt év múlva pedig beelőzi Bill Gatest a világ leggazdagabb embereinek toplistáján, állítja a Kamen által kiadott közlemény.

Mozaikok

Itt elérkeztünk különös részletek ismertetéséhez. Mint fentebb említettem az IT-ről semmilyen konkrétumot nem közölt a feltaláló. Dean Kamen ezt azzal indokolta, hogy a találmány súlyosan sérti bizonyos nagyvállalatok érdekeit, akik bizonyosan mindent elkövetnének, hogy akadályokat gördítsenek a másfél éve folyó fejlesztés útjába, miközben több ezer mérnököt állítanának egy saját típus kifejlesztésére. Kamennek már csak azért is szüksége van a titokzatosságra, mert az eszköz gyártására százmillió dollárt gyűjtött össze.

Találgatás 3.
Túl forradalmi
Megtudhatjuk, hogy Bezos, Jobs és Doerr meglátogatták Kament, ahol pár kartondoboznyi és sporttáskányi alkatrészből csavarhúzók és imbiszkulcsok alkalmazásával tíz perc alatt két IT-t is összeállítottak. A dolognak ráadásul lehet valami vicces oldala is, mivel bekapcsolása után Jeff Bezos hülyére röhögte magát.

Kamen maga, úgy véli, hogy a Ginger nem csak a társadalmi intézményekre és néhány milliárd dolláros régi vállalatra lesz döntően hatással, hanem alapvetően érinti majd a környezetet és az emberek életét világszerte, akiket megszabadít bizonyos dolgoktól, amelyek koszosak, veszélyesek és frusztrálóak. A találmány hatására valószínűleg a várostervezőknek is át kell gondolniuk filozófiájukat.

Még egy információ: az IT-Gingernek egyelőre két típusa létezik: Metro és Pro, mindkettő kétezer dollárnál olcsóbb lesz.

Fórum-forradalom

Az IT-t övező homály gigantikus mennyiségű találgatást generált a különböző internetes fórumokon. Egyebek között olyan találgatások születtek, amelyek szerint a találmány az elpusztíthatatlan paradicsom (IT = indestructible tomatos), egy továbbfejlesztett Stirling-motor, hordozható vécé, hidegfúziós energiaforrás, kvantumlevitációs eszköz, antigravitációs roller, szupravezetéssel kapcsolatos akármi, illetve egy titkos etiópiai összeesküvés a világuralom megszerzésére (ezt írták, nem vicc). Az első hullámban volt, aki úgy vélekedett, hogy az IT egy nem létező találmány, amellyel a Blair Witch Projecthez, vagy a Bill Gates elleni merénylethez hasonló módon egy rejtélyt övező felhajtással próbálják lóvá tenni a népeket. Sorban érkeztek az ,,én tudom mi az az IT" kezdetű hozzászólások, volt aki régi ismeretségre és titkos katonai kísérletekre hivatkozva írta le, hogy szerinte mi a szóban forgó tárgy.

A legtöbben a betűszót megfejtve egy egyéni közlekedőeszközre gondoltak (IT = individual transport), többek között légpárnás autóra, kétkerekű rollerre vagy hátra szerelhető rakétára és mindhárom valamilyen kombinációjára.

Ne balhézzunk, gyerekek!

Találgatás 4.
Részlet sz ötödik elem c. filmből
Kamen látva a bejelentése keltette zűrzavart három nap múlva közleményben ismertette, hogy mindenki megtévedt. A találmány korántsem olyan forradalmi, mint amilyennek szavai beállították. Az idézett személyek mondatait pedig kiszakították a szókörnyezetből - kétségeiket nem idézték.

Eközben a spekulációt kirobbantó Inside.com-on tudósok tanakodtak azon, hogy vajon mi lehet a találmány. Bob Metcalfe az elbukott jóslatairól híres internetguru elmondta, hogy gyermekeivel meglátogatta régi barátját, Dean Kament, aki megmutatta nekik a Gingert, és megeskette őket, hogy hallgatnak. Metcalfe szerint a rejtély kiderítésének kulcsa, hogy ha valaki feltalálja a fémet, majd rögtön utána a kanalat, melyiket tartják majd az emberek forradalmi újításnak. Ettől mindenki egy csapásra megnyugodott.

A legutóbbi fejlemény az ügyben, hogy az MSNBC fórumán a következő üzenet jelent meg, egy FunkyMagic álnevű személytől: ,,Az IT-n dolgozó csoport most először kapott engedélyt, hogy kapcsolatba lépjen a közönséggel. Azt ugyan nem mondhatják el, hogy mi az az IT, de azt igen, hogy a legtöbb találgatás téves. Ha arra keresik a választ, hogy mi lehet, csak nézzenek körbe, és máris nem tűnik annyira nagy dolognak."  • Tippek
  • Hírek