11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Cracker vagy hacker

2000.06.21. 21:00
Ha hackerekről szóló cikkket közlünk, rendszerint több olyan olvasói levelet kapunk, amelyben a hacker és cracker közti különbségre hívják fel a figyelmünket. A levélírók gyakran sérelmezik, hogy az illegális tevékenységet művelő alakok megjelölésére alkalmazzuk a hacker kifejezést, szerintük ugyanis ezek a figurák valójában crackerek. Munkatársaink többnyire azzal védik álláspontjukat, hogy a hacker kifejezés széles körben ismert, mint a számítógépkalóz megnevezése, a ,,cracker" ezzel szemben szinte teljesen ismeretlen. A két megnevezés közti különbségtétel így csak a szakemberek és a veterán internetezők számára ismert. Vajon jogos-e az általánosítás, nevezhetünk-e minden számítógépes betörőt hackernek?
Kevin Mitnick, a leghíresebb hacker szabadulása után
A probléma gyökere, hogy az újságírók hackernek hívják a szakemberek által crackereknek titulált figurákat, a ,,valódi hackereket" pedig többnyire programozónak vagy biztonsági szakembernek nevezik. Drótos László Hálózati értelmező szótára szerint a cracker szoftverek, számítógépes és távközlési rendszerek feltörésére szakosodott "kalóz"; a cracker rendszerint ártó vagy haszonszerzési szándékkal dolgozik, szemben a hackerrel, aki inkább intellektuális kihívásként foglalkozik a biztonsági rések felderítésével. A hackert pedig olyan technofil emberként definiálja, aki a szoftverek és a hardver eszközök működésének minél alaposabb megismerését, teljesítményük maximális kihasználását, a számítógépes és telekommunikációs rendszerek gyenge pontjainak felderítését, és nehéz programozási feladatok megoldását élvezi; tevékenysége célja nem a (szándékos) károkozás, szemben a crackerrel.

A fenti distinkciót találjuk az angolszász számítógépes zsargon évente többször frissülő gyűjteményében, a Jargon File-ban is, és Bruce Sterling is hasonlóképpen definiálja a hackerek és crackerek viszonyát az amerikai számítógépes underground történetét vázoló ingyenesen letölthető könyvében, a Hacker Crackdownban. Sterling műve a telefonrendszereket feltörő ,,phreakerek" történetével kezdi a könyvet.

Hacker-történeti alapmű
A szótári definíciók alapján tehát egyszerű a megoldás: a média ismét pontatlanul fogalmaz, és rosszul használja a hacker kifejezést. A való világban azonban ritkán fordulnak elő olyan esetek, melyekre tökéletesen illik a szótári definíció. Az internetezők szerint az Elender szerverét feltörő, a média által hackereknek nevezett személyek valójában crackerek. A cracker definíciójában azonban szerepel a szándékos károkozás, illetve az, hogy cselekedeteik célja a nyerészkedés. A felhasználói nevek és jelszavak, illetve a rendszer biztonsági hiányosságainak nyilvánosságra hozása azonban inkább a hacker hagyományos definíciójának felel meg. Számos ,,valódi hacker" tört már be gyengén védett rendszerekbe, hogy így tudassa a rendszergazdákkal rendszereik sebezhetőségét.

A hackerek és crackerek közti különbségtétel azért sem egyértelmű, mert a legtöbb hacker elkövetett néhány csínytevést karrierje kezdetén, vagyis crackerként indult, és csak később lett belőle ,,valódi hacker". A szakzsargon a rendszer jobbá tétele érdekében betörő és az anyagi haszon vagy rombolás céljából betörő kalózok között a Csillagok háborújából kölcsönzött kifejezéssel tesz különbséget, vagyis vannak a hackerek, akik jók, és a dark side hackerek, akiket megkörnyékezett a Sötét Oldal, ők gonoszak. Mivel a cracker kifejezés egyértelműen rosszindulatú behatolót jelent, sok cracker magát hackernek nevezi, ami további zavarhoz vezet.

Az első pillantásra olyan egyszerűnek tűnő kérdésre tehát nem is olyan könnyű választ adni. Egy névtelenségbe burkolózó betörőtől pedig viszonylag nehéz megtudakolni, hogy ő crackernek vagy hackernek nevezné magát. A problémára kínálkozó megoldások közül talán az a legelegánsabb, amely mindkét félnek igazat ad: nevezzük a ,,valódi hackereket" hackereknek, a crackereket pedig rosszindulatú hackereknek.

Angelday megmondja

cracker = szoftver kalóz, aki programokról (GAMES, UTILS, ISO, CONSOLE, you get it) szedi le a védelmet, vagyis alakitja olyan állapotura, hogy terjeszthető legyen.

a hacker ezzel szemben olyan guru, aki hálozati rendszereket tör fel, találja meg a bejutást, meg egyaltalán hálozatokkal foglalkozik, legyen az akármilyen, exploitokkal, kernel szintű gebaszokkal. ("-behackol- valahova" kifejezés ugye)

és kész, itt van vége a mesének. az, hogy valaki elkezd hoborogni, hogy ő "intellektualis hacker" és az elenderes, meg a sötet oldal szolgája, az közöttük felfogásbeli különbség. van olyan kung-fu mester, aki rosszaságra használja a tudását (ELENDER HACKER) es van olyan is (LME), aki jora.

--
angelday  • Hírek
  • Bankszámla