Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hackertalálkozó Hollandiában

2001.08.21. 16:10
Idén harmadszor rendezték meg a hackerek európai találkozóját a hollandiai Enschede-ben, a német határ mellett. A második alkalom 1997-ben a Hacking in Progress (http://www.hip97.nl) címet viselte, és Almere egyik kempingje adott otthont a rendezvénynek. Ezúttal cirkuszi sátor helyett előadótermek, néhány számítógép helyett laptopok tömege, digitális fényképezőgépek, kanapét és hűtőszekrényt is hozó számítógép-buherátorok. Felnőttebb és módosabb lett egy generáció.
"It is time to grow up", hirdeti a tábor előtt a HAL szerveren olvasható felhívás, hogy melyek a betyárszabályok a táborban való részvétel és a digitális megmozdulások terén. Minden információ megvolt ahhoz, hogy eldönthesd, ott akarsz-e lenni, és tudd, hogy mire számíthatsz. Csak az eső ne esett volna minden nap, naponta többször is.

A kényelmesebbé vált résztvevők számára a sátorozás mellett a városka szállodái vagy éppen az egyetem kollégiumi szobái is elérhetők voltak. A legtöbben mégis a sátrakat választották, és a közöttük húzódó kábelrengeteg adta a népnek az energia és az internetelérést. A szervezők figyelmet fordítottak az előadásokra is, így olyan neves előadókkal is találkozhatott a közönség, mint Emmanuel Goldstein (2600.com) vagy Phil Zimmermann (PGP)

Fesztivál helyett konferencia

Mindennek köszönhetően a jelen volt közel 3000 fős hallgatóság érezhette, hogy komolyodott a rendezvény, és a "kell egy hét együttlét" találkozóból legközelebb már tudományos konferencia lesz, ha így haladnak. Apropó, a szervezők azt nyilatkozták, hogy a következőt szervezze valaki más, mert ők már "unják". A magyar csapat tagjai közül többen is a Szigetet hozták szóba...

A rendezvényről a technikának köszönhetően nagyon sok kép- és videoanyag is elérhető, mert az előadásokat is rögzítették, de a helyszínen még rádióadó is működött és élő közvetítés is, így a sznobok a sátrukból nézték az előadótermi előadásokat.

A HAL2001 (Hacking At Large 2001) rendezvény webszerverén nagyon sok időt lehet eltölteni a gazdag képanyag böngészésével. A négy évvel ezelőtti generáció mára céges alkalmazott, laptoppal mászkál, és névjegykártyák cserélnek gazdát egy-egy előadás után. Persze a hackhumor megmaradt, így a Kevin Mitnick sztorit és az FBI-akció hátterét bemutató film nagy sikert arat, le kell vetíteni másnap is. Hátha lesz olyan hazai forgalmazó vagy vagányabb TV-csatorna, aki be meri hozni a filmet valamilyen formában.

Sírkő helyett licencégetés

Négy évvel ezelőtt a Bill Gates-sírkő volt a tábor közepe, de az "ideje felnőni" jelszót követve az idén nem volt ilyen éles véleménynyilvánítás a Microsoft-birodalom feje ellen. A céghez kapcsolódó termékek és dokumentációk nyilvános elégetését sok résztvevő "szponzorálta" a maga módján, így elég nagy kupac adott meleget az esős éjszakában.

Újra jelen voltak a német zárnyitók, akik folyamatosan oktatták jól felnagyított műszaki rajzokból a biciklilakattól kezdve a tenyérnyi nagyzárig minden rendszer belső felépítését és a megfelelő eszközzel (helyszínen vásárolható többféle készlet átlag 10.000 Ft-ért) történő kinyitását. "No camera!", és természetesen az oktatás csak azért van, hogy el tudd dönteni, milyen lakatot ne vegyél magadnak :-).

A németek nagyszabású megemlékezést is rendeztek a Chaos Computer Club alapítója halálának okán. Wau Holland egyénisége és a hozzá kapcsolódó történetek tovább fognak élni az utódokban és az interneten. A helyszínen is több sztorit elevenítettek fel az őt ismerők (Wau, miért hordasz mindig magaddal csavarhúzót? Mert lehet, hogy telefonálnom kell egyet!), és a honlapon hozzá lehet tenni azokat, melyek csak szűkebb körben ismertek.

Magyar előadók

Érdemes megemlíteni, hogy az előadók között is voltak magyar származású vagy magyarországi előadók is. Ez utóbbiak a BME-MIT tanszéken működő SEARCH-Lab tagjai voltak, akik a GSM és a mobilkommunikáció biztonságának témájában tartottak két előadást.

A tábor végére elfogynak a HAL-os pólók, de a CCC is nagy forgalmat bonyolít le (az "Exchange Microsoft" és az "ALT-F4" feliratúak szépen fogynak), és a Jolt-cola (dupla koffeintartalom, hogy tovább bírd, mint a rendszergazda :-)), csak az eső esik kitartóan.

Hasznos volt mindez? Több szempontból is igen. Egy ilyen tábor nem a bűn gerjesztője, bár kétségtelenül adhat olyan ismeretet, amit arra is fel lehet használni. Ugyanakkor a nyilvánosságra kerülő biztonsági problémák segítik, hogy előbb-utóbb megoldásra kerüljenek. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy rendszer úgy terjed el, hogy annak biztonsági problémája nem derül ki, de a probléma benne van a rendszerben. Időzített bomba, ami annál nagyobbat robban, minél elterjedtebb a rendszer, és ehhez képest későn derül ki a biztonsági rés. Sajnálatos módon sokszor így is meg kell küzdeni a termék gyártójával, és nem ritka, hogy a probléma jelzőjét megfenyegetik. A megfelelő hatalommal rendelkező cégek, szervek és intézmények nem mindig látják át az adott helyzetet, és inkább erőből próbálják megoldani a helyzetet.

Felnőtt egy generáció

Az előadók közül többen használtak más operációs rendszert is, mint a Linux, és a rendezvény kiagyalója (Rop Gonggrijp) is már saját cégét reklámozva tartotta meg előadását egy win2k operációs rendszert futtató laptopról. Felnőtt egy generáció, akik már nem a mindenáron való lázadás mellett kardoskodnak. Az életben hiába okoz egy adott rendszeren hatalmas károkat egy vírus, ha az a rendszer tovább terjed (mint egy vírus...). A szaktudást pedig előbb-utóbb pénzzé teszi minden biztonsággal foglalkozó ember. Ha így halad a négy évvel ezelőtti generáció, akkor a 2005-ben megrendezésre kerülő rendezvényre már helikopter leszállópályát is biztosítani kell, ha még akkor eljönnek egyáltalán azok, akik négy éve jelen voltak a Hacking In Progress rendezvényen.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft