Vencel
13 °C
23 °C

Hangalapú kereső a Google-tól?

2006.04.12. 17:51
A jövőben talán mindennapos lesz, hogy mobilunkba diktáljuk, éppen mit keresünk, és a kijelzőn már meg is kapjuk a találatokat. Már megint a Google...
Hangalapú keresésre adott be szabadalmat a Google, írja az Ars Technica. A cég egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. Mindenesetre Alexander Franz, a Google munkatársa még 2002-ben volt társszerzője egy cikknek (Searching the Web by Voice - "Keresés a weben, hanggal"), melyben részletesen leírják a hangalapú keresés módszerét. Ezt persze még tarthattuk volna puszta gondolatkísérletnek. A mostani szabadalom egyik beadója azonban éppen maga Alexander Franz.

Két évvel ezelőtt Craig Silverstein, a Google technológiai igazgatója a ZDNetnek adott interjújában már elmondta elképzeléseit a hangalapú keresésről. Szerinte néhány éven belül a Google olyan hangalapú interfészt fejleszthet ki, mely a felhasználóknak az utcák megtalálásában és a szupermarket polcain található élelmiszerek megtalálásában is segítségére lehet.

Bár a laikusok talán azt gondolhatják, hogy ebben az eljárásban a legnehezebb annak megvalósítása, hogy a bemondott keresőszóból hogyan lesz a gyakorlatban találati lista, Silverstein szerint nem ez a fő probléma, hanem, hogy min jelennek meg ezek a találatok. Persze senki sem járkál szupermarketben laptoppal a hóna alatt. Sokkal inkább a mobil vagy a kéziszámítógép lehet a megfelelő platform a hangalapú kereséshez. Mindehhez még hozzávehetjük, hogy a Google nemrégiben mutatta be kifejezetten mobilra optimalizált keresőoldalát, a Google Mobile-t.

Ha ezeket az információkat összevetjük, talán nem elrugaszkodott feltételezés, hogy a Google következő nagy dobása esetleg egy olyan hangalapú keresőszolgáltatás lesz, melyet kifejezetten mobilra optimalizálnak. Vagyis valóra válhat Silverstein álma: a szupermarketben vagy az autónkban a mobilunk és a Google segítségével pusztán keresőszavak bemondásával találhatjuk meg kérdéseinkre a választ.

A Google Labs korábban már kijött egy olyan demóalkalmazással, mellyel a fejlesztők kipróbálhatták a hangalapú keresést. A módszer nagyon egyszerű volt: egy megadott telefonszám tárcsázását követően be kellett mondanunk a keresőkifejezést, majd egy weboldalon megjelentek a keresés eredményei.

Persze azért a Google ötlete nem teljesen előzmények nélküli. A VoiceSignal a beszédet fordítja le szövegre, míg a V-Enable vagy a Promtu hangalapú kereséssel foglalkozik, éppen mobilokra optimalizálva. A V-Enable a piacvezető jelenleg. Állításuk szerint a hangalapú tartalomkeresés 90 százalékban sikeres, és a találati listára mindössze néhány másodpercig kell várni. Ezzel együtt a Google lenne az első nagy keresőmotor, mely valóban iparággá fejleszthetné a hangalapú keresést.