Géza
-11 °C
-4 °C

HDTV-adást indít a Magyar Telekom

2007.12.17. 18:00
Magyarországra is megérkezett a vdsl2+ alapon működő internetszolgáltatás, amely a mainál jóval nagyobb letöltési sebességet ígér. A sebesség fontos a nagyfelbontású - HDTV - adások közvetítéséhez. A Magyar Telekom jövőre megkezdi a hálózat fejlesztését.

Budapesten a XI. kerületben már vannak olyan lakások, ahol fogható a Magyar Telekom nagyfelbontású tévéadása. A vállalat 2007 nyarán kezdett kísérletezni a HDTV-adások nyújtásához szükséges vdsl2+ technológiával a budai kerületben, és a száz szerencsés részvevő Sony BRAVIA HDTV nézhetett nagyfelbontású adásokat. Emellett huszonöt megabit per másodperces internetkapcsolatot és IP telefonszolgáltatást is használhattak.

A Magyar Telekom sajtóközleménye szerint az optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően nemcsak internetes sávszélesség nő a jelenlegi többszörösére, de a most elérhető online szolgáltatások - internet, telefon és tévé - mellett olyan újdonságok is megjelenhetnek, mint a videotelefon, vagy a gigantikus plazmatévékre méretezett nagyfelbontású tévéadások.

A Magyar Telekom vdsl2 próbahálózatát az Ericsson építette ki, és a beszállító a későbbi hálózatfejlesztésben is aktívan részt vesz. A sikeres projektet követően a Magyar Telekom több budapesti kerületben, az agglomerációban és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál alapú hálózat kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor.

A UPC is készül

Alig több mint egy hete írtuk meg, hogy a rivális UPC is HDTV-szolgáltatás indítására készül, az ehhez szükséges dekóderek jövő tavasszal jelennek meg a kínálatában. Már most tudni lehet, hogy a dekóder mellé három HD-adás jár, amelyek között lesz magyar nyelven dokumentumműsorokat, természetfilmeket és mozifilmeket kínáló csatorna is.