Piroska
3 °C
4 °C

Online rendelnek imát a hinduk

2002.07.02. 14:31
Több száz indiai weboldal ajánl online pudzsákat, azaz vallási szertartásokat a zarándokolni nem kívánó hinduknak. A szolgáltatás minden igényt kielégít, bár úgy tűnik, hogy pénzt egyelőre csak a templomok látnak belőle, a weboldalak fenntartói nem. Persze nem is a pénzért csinálják.
Már több mint háromszázra nőtt az elmúlt években azoknak az indiai weblapoknak a száma, melyek online ajánlanak pudzsákat, azaz vallási szertartásokat némi díj megfizetése ellenében - írta az Associated Press. Egyes lapokon akár négyszáz indiai templom között is válogathatnak a ceremónia elvégzésének helyére kényes hinduk.

A weblapok a ceremónia elvégzése után értesítést küldenek emailben, a templom pedig általában (drágább szertartások esetén) futárral elküld a megrendelőnek egy csomagot a felajánlott virágok, ételek, stb. darabjaival, melyek az istenség áldását hordozzák. K. Ganesan, a www.prarthana.com weblap üzemeltetője szerint a legtöbb ügyfél a külföldön élő indiaiak köréből kerül ki.

Anyagiak

Ha valaki ügyetlenül magára haragít egy istenséget, nagyjából 1,250 rúpia, azaz 6,350 forint körüli összegből rendelhet egy szertartást, mely védikus versek éneklésével és tűzrituáléval kifejezetten a mérges istenségek kiengesztelésére szolgál. A hindu templomok szükség szerint elvégeznek különböző más ceremóniákat is, például a jó egészség, az üzleti siker vagy a szerencsés házasság érdekében.

Az árak nagyban függnek a megrendelt szolgáltatástól. Az olcsóbbak, melyek némi éneklést és virágok felajánlását foglalnak magukba, 50 rúpiába kerülnek (250 Ft). A drágább ceremóniák során már teheneket és selyemszárikat ajándékoznak a szegényeknek, úgyhogy ezek akár 20 000 rúpiába, azaz 100 000 forintba is belekerülhetnek.

Pénz helyett áldás záporoz

Persze a vállalkozók sem szeretnének kimaradni az online hitéletből. India 522 ezer szoftverfejlesztője közül sokan indítottak online pudzsa-szolgáltatásokat, legalább annyian vallási indíttatásból, mint amennyien üzleti haszon reményében. Ganesannak - állítása szerint - üzleti haszna nem igazán származik az oldalból, de biztos benne, hogy az istenek áldása fog rá záporozni a weblap fenntartásáért.

Az egymilliárdos Indiában 800 millió hindu él, azonban a lakosságnak csak kevesebb mint egy százaléka rendelkezik számítógéppel, és még kevesebbnek van internetelérése. Emiatt az indiaiak egyre inkább a szaporodó internetkávézókban látogatják a vallásos weblapokat, óránként 50 rúpiáért.

Hitelkártyát is elfogadnak

A templomok is nagy segítséghez juthatnak a számítógépek révén. A mélyen vallásos M.R. Balakrishna, egy bangalorei szoftverfejlesztő olyan programot készített, mely a templomoknak segít pénzügyeik intézésében. A szoftverre nagy szükség volt a programozó szerint, hiszen számos templomban nem tudják a hívek nyomon követni, hogy mire fordították az adományaikat. A programot - melyet már három templomban használnak - Ganatinak hívják, ez szanszkritül számolást jelent.

A világ leggazdagabb hindu temploma, a Tirupatiban található Venkateswara templom viszont elsősorban a helyhiánnyal küzd. A templom annyi adományt kap, hogy az ott dolgozóknak futószalagon kell a különálló tárolóépületbe szállítani a pénzt, drágaköveket és más felajánlásokat. A modern technika azonban itt is segített: most már hitelkártyát is elfogadnak, online.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!