Szilárda
-4 °C
3 °C

Növekedési hormont ajánlottak magyar vásárlóknak

2000.10.22. 19:26
Rengeteg magyar internetező postaládáját árasztotta el az utóbbi időben kéretlen e-mail reklámjaival az amerikai www.theantiagingsolution.com oldal fenntartója, fiatalító csodaszerként hirdetve a népszerű doppingszerként ismert növekedési hormont (HGH). A dologban nem is az a veszélyes, hogy a gyógyszer megrendelése sérti a magyar törvényeket, hanem az, hogy szedése tönkreteheti az érrendszert, cukorbetegséget vagy rákot okozhat, de az sem lehetetlen, hogy a lépre csalt megrendelőnek egyszer csak megnő a lábfeje, az állkapcsa vagy az orra.
Néhány nappal az október másodikán történt domain-név bejegyzés után Magyarországot is bombázni kezdte reklámjaival a California állambeli Vistában lakó Dean Spencer, a theantiagingsolution.com fenntartója. A levél szerint a palackonként 120 dollárba kerülő, nyálkahártyán keresztül felszívódó növekedési hormont tartalmazó készítmény rendszeres fogyasztásának hatására az ember energiaszintje 84 százalékkal, szexuális potenciája 75 százalékkal nő, izmai acélozódnak, a zsírpárnák eltűnnek, ráncai kisimulnak, álma mélyebb, memóriája élesebb lesz, mivel az oldat 10-20 évvel visszaforgatja a ,,biológiai órát".

Awaken HGH
A site néhány nappal később - indoklás nélkül - letölthetetlenné vált, de maradt számtalan más oldal, például a www.awakenhgh.com, amely hasonló terméket kínál. A kérdéses gyógyszer minden esetben egy napi három-négyszer nyelv alá fecskendezendő spray.

,,A növekedési hormon alkalmazásának a gyógyászatban csak a törpeséggel fenyegetett gyermekek esetében van értelme. Hormonkezelés hatására ők normális termetű felnőtté cseperedhetnek" - magyarázta az Indexnek Dr. Höhn László belgyógyász. ,,A növekedési hormon roborálószerként használva életveszélyes" - fogalmazott Dr. Frenkl Róbert, a szakterület elismert szakértője.

A növekedési hormon nagyméretű fehérjemolekula, ezért nehezen tudom elképzelni - bár kizárni nem lehet - hogy nyálkahártyán keresztül felszívódó változatban állítsák elő - mondta kérdésünkre Frenkl Róbert. Az összes HGH-t kínáló site azzal reklámozza termékét, hogy annak nincsen semmiféle kimutatott mellékhatása.

Ha a készítménynek van anabolikus hatása, vagyis ha valóban azt tartalmazza, amit ráírtak, akkor szedése okszerűen cukorbetegség kialakulásával fenyeget - tudtuk meg több orvos-szakértőtől. Frenkl Róbert egyenesen gazemberségnek nevezte az ilyen szerek általános roboráló anyagként való árusítását, mivel azok veszélyesek az érrendszerre. Egy ilyen spray használata felboríthatja a hormonális egyensúlyt - figyelmeztet Dr. Höhn. A húszas-harmincas években kísérletképpen kakas- és majomhere-kivonattal kezeltek kísérleti alanyokat, akik két-három hónapnyi ,,virágzás" után összeomlottak - idézte fel a belgyógyász.

Ian Thorpe
A HGH törvénytelen karrierjét a sportban, doppingszerként kezdte, mivel felnőtt korban szedve növeli és erősíti az izomzatot. A sportolók injekció formájában juttatják szervezetükbe. Jelenleg azért igen népszerű, mert az ellenőrző laboratóriumokban jelenlétét ugyan ki tudják mutatni, azt azonban nem képesek hitelesen bizonyítani, hogy a HGH-t a szervezet állította-e elő, vagy kívülről vitték be azt. Az anyag felnőtt kori szedésének további mellékhatása, hogy a doppingoló végtagjai vagy arcának egyes részei irreálisan megnőhetnek. A kétkedők szívesen emlegetik a háromszoros sydneyi bajnok ausztrál Ian Thorpe több mint ötvenes lábát és a holland úszónő, Inge de Bruijn diótörő állkapcsát, de bizonyítani eddig semmit sem sikerült.

A HGH összes lehetséges mellékhatása amiatt sem ismert, hogy a szert aránylag rövid ideje használják doppingolásra. A Los Angeles Raiders amerikai futball-csapat sztárja, Lyle Alzado, aki 1991-ben elismerte, hogy növekedési hormont is szedett, mindenestre ennek tulajdonította, hogy agydaganata lett, amely 1992-ben végzett is vele.

HGH-használat miatt eddig egyetlen sportoló, a kínai Yuan Yuan úszónő bukott le, de nem a kifinomult labortóriumok, hanem az éber vámosok jóvoltából, ugyanis a perthi világbajnokságra utaztában a sydneyi repülőtér fináncai 13 ampulla hormokészítményt találtak a bőröndjében. A kínaiak online is hirdetik jó minőségű növekedési hormonjukat, például a www.chinabases.com/products/hgh.html címen.

A HGH-téma legfrissebb fejezete, hogy egy teszt nyomán kiderült: öt újdonsült olasz olimpiai bajnok vérében irreálisan nagy volt a növekedési hormon töménysége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!