Ervin
14 °C
22 °C

Legyen Ön is percmutató!

2005.02.10. 11:00
Minden percben változik az online Emberóra, amely hatvan másodperces ciklusokban újabb és újabb fotóval mutatja az idő múlását. A időjelző digitális és analóg változatban is működik.

#alt# A digitális óra a világ legváltozatosabb pontjain ácsorgó embereket/tyúkokat/autókat/kutyákat ábrázol, akik a perceket jelzik: 00.01, 00.01, 00.03 és így tovább. A photoshop-gyanús digitálissal ellentétben az analóg változat egészen egyszerű: egy számlap előtt álló ember élő óraszerkezetként két karját kis- és nagymutatóként üzemeltetve jelzi a pontos időt. Egy napra mindkét változatban a percek számának megfelelően 1440 fotó jut, de az analóg órában 7070 fajta időfényképből válogat a rendszer.

Számlap előtt ácsorog

#alt# A leggyakrabban kartonlapra vésett időjelzést láthatunk, de akad ehető formátum is, olivabogyó alapanyaggal. A vállalkozó kedvű fotósok víz alatti időjelzéseket is küldtek, de olyan is volt, aki három kilométerrel a tengerszint felett fényképezett, pontban délben.

A Humanclock.com oldalt Daniel Craig Giffen frissíti, de bárki elküldheti saját időfotóját. Így fordulhat elő, hogy Olaszországtól Brazílián és Pakisztánon át az Antarktiszig mindenhonnan érkezett fotó.

Másodperces radíridő

Az Emberóra elődje Yugo Nakamura japán dizájner online órája, amely 2001 óta jelzi az évet, hónapot, napot, órát, percet, és a másodpercet is. Egy ceruzát tartó kezet látunk, aki minden egyes másodpercben kiradírozza a másodpercet jelző számot és a következőt írja a helyébe. De javasoljuk, hogy inkább kattintson, és nézze meg.

#alt#