Auguszta
-3 °C
2 °C

Találkozás a drótnélküli srácokkal

2004.10.03. 23:29
A rádiós hálózatok biztonsága megkérdőjelezhető, viszont hulladékkal is továbbfejleszthetőek, ezért nagyon olcsók.
#alt#
Templomi hálózat
Az információs korszak egyik legnagyszerűbb találmánya a drótnélküli hálózat, hiszen a rendelkezésünkre álló adatokat bárhová eljuttatja, a falak szétfúrása és szőnyeg alatt kígyózó kábelek nélkül. Rádiós hálózati eszközökkel megoszhatjuk internetelérésünket, haverjainkkal hálózatban kólofdjútizhatunk, illetve a spájzban elrejtett fájlszerverünkről illegális mp3 számokat játszhatunk le a wifi szabványt támogató zenelejátszónkkal.

A wifi technológiáról egyébként annyit érdemes tudni, hogy a nemzetközileg elfogadott 802.11 szabványra épül, és az eszközök valamelyik mikrohullámú frekvencián továbbítják az adatainkat. Magyarországon ezek közül a 2,4 gigahertzes ingyenes, az 5 gigahertzes nem.

A rádiohullámok különleges tulajdonságai miatt azonban adatcsomagjaink nem mindig jutnak el oda, ahová küldeni szeretnénk, és könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, legalábbis ez derült ki szombaton a magyar drótnélküli közösség, a Huwico találkozóján. Szerencsére kutyakajával és margarinnal sok minden megoldható.

A világ megismerhető

A reggeltől estig tartó rendezvény helyszínét az Index szakértőjének az internet segítségével kellett megtalálnia, miután mobil kommunikációra alkalmas eszközeit jól otthon felejtette, és nem volt nála kulcstartó méretű wifidetektor sem, amely biztosan megmutatta volna a helyes irányt. Bár Újlipótvárosban számos eMagyarország pont van, ezek éppen egy árva bittel sem szolgáltak, így végül egy közeli netkávézóban kerültek elő az információk a Huwico weboldaláról. A három kattintás százötven pénzbe került.

Minden kiderül

A kávézással kezdődő és sörözésbe torkolló, kvázi családias hangulatú rendezvényen főleg a Huwico törzsgárdája jelent meg, akiket többek között arról lehet megismerni, hogy mindenfelé wifis laptopokkal járkálnak és eléggé értenek a hálózatokhoz. A dohányfüsttel és némán cikázó rádiojelekkel átitatott eseményen minden kiderült a wifiről, az alapoktól egészen a biztonsági megoldásokig.

Az egyesület Finnországban tartózkodó szakértője (wiking) például videokonferenciás szoftver segítségével elmondta, hogy bárki bármit is mond, a drótnélküli kapcsolat egyszerűen nem lehet biztonságos, mivel a mai számítógépekkel még a wifi eszközök által támogatott legkomolyabb titkosítás is viszonylag könnyen feltörhető. Ez mondjuk nem jelent gondot akkor, ha valaki a laptopjával rövid ideig használja az internetelérési pontokat, de a cégek telephelyén megtalálható hálózatok forgalma könnyen lehallgatható egy közelben parkoló autóból, és a titkosítási kulcs is viszonylag gyorsan megfejthető. Persze hozzá kell tennünk, hogy ha eleve csak brutálisan titkosított dokumentumokat forgalmaz a hálózat, a bizalmas adatok kiszivárgásának veszélye jelentősen csökken.

A támadások és a próbálkozások egy része persze behatolást érzékelő rendszerekkel megelőzhető, derült ki mosquito előadásából. Ezek a rendszerek kiszűrik a szokatlan hálózati forgalmat és felfedeznek bizonyos lehallgatásra alkalmas eszközöket, de ez még viszonylag új, nem kiforrott technika, nagyobb hálózatoknál költséges a telepítése és emberi erőforrást is igényel a felügyelete.

Barkácsolt vidékfejlesztés

#alt#
Hatékony újrahasznosítás
A nap csúcspontján végül a kálozi Frozen Throne rajongó fiatalok mutatták be a hálózati játékra és internetelérés megosztására egyaránt alkalmas wifi rendszerüket; Hanga Csaba és leleményes barátai szétvagdosott margarinos dobozzal téliesített kutyakajás konzervekből, viszkisdobozból és régi UPC parabolából barkácsoltak nagyobb hatótávolságú antennákat.

Mint kiderült, hálózatuk működése javarészt a falu papjának köszönhető, aki néhány mise megtekintéséért cserébe rendelkezésükre bocsátotta a falu egyik legmagasabb pontját, a templomtornyot, ahová testi épségük kockáztatása árán hálózatuk központját helyezték el, így kilométeres távolságokat is könnyedén áthidaltak.