Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

IHM: márciustól 25 százalékkal csökkennek az internetezés költségei

2003.02.11. 20:35
A kormány számára rendkívül fontos, hogy európai uniós csatlakozásunk idejére az információs társadalom infrastrukturális feltételeinek kiépítettsége megfelelő legyen. Az ország modernizációjának ügye Magyarország sikerének záloga az unióban - áll az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Medgyessy-beszéd után kiadott közleményében.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyik fő célkitűzése, hogy tömegessé váljon az internet használata. A stabil, kiszámítható szabályozási környezet fenntartása mellett a tárca a partnerség jegyében valamennyi szolgáltatóval folyamatosan tárgyal. "A tavaly augusztusi első lépések után idén márciustól jelentős, 25%-os árcsökkenés valósul meg az internetezésben. A legnagyobb szolgáltató szándéka szerint hamarosan olcsóbb internet-hozzáférési tarifát eredményező új konstrukciók lesznek elérhetőek az internet-szolgáltatók és a felhasználók számára." - áll a miniszterelnök "országértékelő" beszédét követő sajtóközleményben. A beszédben Medgyessy márciusra 25 százalékos költségcsökkenést ígért az internethozzáférésben.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szerint a szolgáltatók élnek az adókedvezmények által kínált lehetőségekkel, és a tavaly elfogadott adótörvények révén a szélessávú, (gyors, korlátlan) internet-hozzáféréssel rendelkező felhasználók száma idén százezerre növekszik. Az évi 60 ezer forintos adókedvezménnyel vásárolható számítógépek tavasztól várják a vásárlókat. Még idén újabb 1000 eMagyarország pont - internetes közösségi hozzáférési hely - nyílik meg.

Csak a Matávval egyeztettek?

A Matáv az MTI érdeklődésére közölte: a társaság a kormányzati adókedvezményekre is építve tervezi olyan új ADSL (Asymmetric Digital Suscriber Line - aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) és kapcsolt vonali internetes konstrukciók bevezetését, amelyek révén jelentősen csökken az internetezés költsége, s amelyek elősegítik az ADSL tömeges elterjedését. A MATÁV-nak az MTI-hez eljuttatott közleménye azt is tartalmazza, hogy a cég szándéka szerint 2003 márciusától 25 százalékkal olcsóbb internet hozzáférési tarifát eredményező, új konstrukciók lesznek elérhetőek a felhasználók számára.

Az internetelérést kábelen lehetővé tevő UPC Magyarország illetékese az MTI-nek elmondta: az IHM részéről már többször felvetődött, hogy a széles sávú elérést is támogatják, de eddig erről nem volt konkrét egyeztetés. Mivel ez a felvetés eddig nem öltött konkrét formát, nem tudni, hogy milyen anyagi hozzájárulással segítené elő az állam a gyorsabb internetezést. Az UPC részéről közölték: a széles sávú hálózatok építésére vonatkozó befektetési célú, 50 százalékos adókedvezményt általában azért nem tudják igénybe venni az internetes vállalatok, mert a korábbi évek jelentős fejlesztései miatt veszteségesek.  • Eladnék
  • Hírek