Szilárda
-4 °C
3 °C

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

2002.09.25. 15:59
A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák csökkenését, míg minden második háztartásfő az otthoni internetezés költségeinek mérséklését várja az új Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenységétől - derül ki a BellResearch által készített, az IHM ismertségével és társadalmi szerepvállalásával foglalkozó legfrissebb telefonos közvélemény-kutatásból. A távközlési verseny felélénkítésén keresztül, illetve ártámogatás útján megvalósuló megtakarítás mellett a megkérdezettek közel harmada úgy gondolja, hogy családja informatikai oktatásra szorul, amelyben a minisztérium segítségét várná.
A magyarországi háztartások közül minden második (57 százalék) értesült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium létrehozásáról. A budapesti családok mintegy kétharmadához (67 százalék), míg a vidéki háztartások mindössze 54 százalékához jutott el az informatika és távközlés adminisztrációjának minisztériumi szintre emelésének híre.

A vidékiek fontosabbnak tartják

A BellResearch felmérése szerint az új minisztérium szerepvállalását az ország jövőjére nézve a családfők 71 százaléka fontos kérdésnek tartja (5 fokú skálán 4-es vagy 5-ös osztályzatot adott), és mindössze a háztartások 7 százaléka tekintette elhanyagolhatónak (5 fokú skálán 1-es vagy 2-es osztályzatot adott). A vidéken élők nagyobb arányban tartják kiemelten fontosnak a minisztérium jövőbeni működését (72 százalék), mint a fővárosban élők (67 százalék), vagyis az elmaradottabb térségek felzárkózásukban fokozott állami szerepvállalásra számítanak.

Ön szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenysége miben tudná segíteni önt és családját a jövőben?

Az Informatikai Minisztérium idén májusban alakult, ezért a minisztérium feladat- és hatásköre még kevésbé lehet ismert a közvélemény számára, mindazonáltal a BellResearch felmérése szerint a háztartások számára az informatika és távközlés területén az olcsóbb vezetékes telefonálás a leginkább kardinális kérdés: ötből négy család (83 százalék) a vezetékes telefontarifák csökkenését várja a minisztériumtól. A 40 év feletti korosztályokba tartozó háztartásfők nagyobb arányban jelezték az olcsóbb vezetékes telefonálás igényét, mint a fiatalabbak, de a nehéz anyagi helyzetben lévő családokban is gyakrabban jelölték meg ugyanezt problémaként.

Ingyen internetet akarnak

A háztartások fele szeretné elérni, hogy az internetcsatlakozás költségei csökkenjenek vagy teljesen megszűnjenek, ezen belül a már személyi számítógéppel rendelkező háztartások háromnegyede (77 százaléka) várná el, hogy a minisztérium tegyen még többet az internetes költségek mérséklése érdekében - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A háztartások közül minden harmadik (32 százalék) fontosnak tartaná, ha a kormányzat segítené őket a térítésmentesen vagy kedvezményesen magvalósuló PC-vásárlásban, azonban hasonló arányt képviselnek azok, akik az informatikai oktatás terén szeretnének fokozott állami szerepvállalást.

A kutatás módszertana
A kutatás során az ország 400 háztartásának 18 éves és idősebb vezetőjével készítettek telefonos interjúkat 2002. augusztusban. A kutatás eredményei reprezentatívnak tekinthetők a magyarországi háztartásokra régió, településtípus, a háztartásfő életkora és a háztartás mérete szerint. A minta maximális hibája plusz-mínusz 5,1 százalék (95 százalékos megbízhatósági szinten), azaz legfeljebb ennyivel térhetnek el az eredmények attól, mintha az összes háztartást megkérdezték volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!