Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Másodpercenként egy CD

2003.10.17. 09:28
A legújabb adatátviteli sebességrekord 680 megabájt másodpercenként, ami az átlagos szélessávú elérés több tízezerszerese.
Amerikai és svájci kutatóknak sikerült felállítani az új internetes sebességi rekordot: harminc perc alatt 1,1 terabájt adatot küldtek át a genfi Részecskefizikai Kutatások Európai Intézetéből (CERN) a Kaliforniai Műszaki Egyetemre. A két intézet körülbelül hétezer kilométer távolságra van egymástól.

A kutatók által használt hálózat több tízezerszer gyorsabb egy átlagos szélessávú internetelérésnél. Ez annyit jelent, hogy egy hatvan perces CD-t egy másodperc alatt, egy kilencven perces DVD-t pedig hét másodperc alatt. Mindez az otthoni szélessávú internetelérésen keresztül órákat venne igénybe.

Megszűnik a távolság

Oliver Martin, a CERN munkatársa szerint most jóval közelebb kerültek ahhoz a célhoz, hogy eltüntessék a világ különböző tájain élő kutatók közötti távolságot, és hogy a tudósok hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.

A kaliforniai egyetemen dolgozó Harwey Newman szerint a mostani siker alapján elképzelhető, hogy a viszonylag közeli jövőben elterjedtek lesznek a 10 gigabit/másodperces hálózatok.

A korábbi, 2,38 gigabit/másodperces sebességrekordot szintén a CERN és a Kaliforniai Műszaki Egyetem állította föl idén februárban.