Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kinyomtatjuk az internetet

2008.10.17. 01:00
Hogyan váltsuk meg könnyen, gyorsan a világot? A Google pályázatára beadott tervünk egyszerű, elegáns, energiatakarékos, osztott erőforrásokat használ, kiaknázza a közösségi hálózatokban rejlő lehetőségeket, és legalább ötmilliárd emberen segít. Te is lehetsz Gutenberg!

Világmegváltó ötletekre írt ki pályázatot nemrég a Google, és mi hosszasan törtük a fejünket, mivel lehetne könnyen, gyorsan és egyszerűen megváltani a világot. Főleg hogy tízmillió dollárt osztanak ki a nyertesek között. A cég tízedik születésnapjának alkalmából meghirdetett pályázaton, a 10100-on (erről a számról kapta a nevét a Google) bárki indulhat, csak meg kell mondania, mi a terv lényege, kicsit kifejteni, esetleg csatolni egy legfeljebb félperces videót, és beküldeni az ötletet. Mi megtettük.

Összesen nyolc kategóriában lehet indulni, van Közösség, Lehetőség, Energia, Környezet, Egészség, Oktatás, Menedék, illetve a máshová nem sorolható világmegváltás. Az ötleteket október 20-ig kell beküldeni a Google-nek, ott aztán kiválasztják a száz legjobbat. Erre a százra szavaz majd a nagyközönség január 27-től, és a szűkített húszas listából szakértő zsűri választja ki azt az ötöt, amely végül megkapja a pénzt. A zsűritagok kilétéről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az egyes területek elismert szakértői lesznek.

Könnyen, gyorsan

De hogyan lehetne könnyen, gyorsan megváltani a világot? A Google két példát említ a korábban támogatásra érdemesnek ítélt ötletekre. Az egyik egy műanyag konténer, amiben vizet lehet szállítani a közeli folyótól az elmaradott, víz nélküli falvakba, a másik egy bewifizett busz, amivel internetet lehet szállítani az elmaradott, internet nélküli falvakba.

A kiírásból az is kiderül, hogy az értékelésnél a következő szempontokat veszik majd figyelembe: elérés - hány embert érint az ötlet; mélység - milyen mélyen befolyásolja az embereket, illetve milyen sürgős az igény; megvalósíthatóság - kivitelezhető-e a projekt egy-két éven belül; hatékonyság - mennyire egyszerű és költséghatékony az ötlet; időtartam - vagyis hogy meddig tart a hatása.

Mi akkor kinyomtatnánk az internetet. Ehhez természetesen az Önök segítsége is szükséges, persze csak miután nyertünk.

Te is lehetsz Gutenberg

Mint azt benyújtott pályázatunkban meggyőzően kifejtjük, a világon most kb. 6,7 milliárdan élnek, viszont közülük csak 1,5 milliárdan használják a netet, ami azt jelenti, hogy több mint 5 milliárd embertársunk Facebook, Twitter és MySpace nélkül tengeti mindennapjait, reménytelenül elvágva az alapvető, a modern ember mindennapjait meghatározó információs csatornáktól. Ezen a helyzeten segít ötletünk, az iPoP, az Internet PrintOut Project, amelynek célja, hogy a lehető legtöbbekhez eljuttassa az internetet - azokhoz is, akiknek nincs számítógépük, azokhoz is, akik nem tudnak olvasni, és oda is, ahol még áram sincsen.

A megvalósítást önkénteshálózat segítségével képzeljük el, tehát az iPoP-ban bárki részt vehet úgy, hogy kinyomtat tetszőleges számú oldalt az internetről, és azt eljuttatja a világ egy nethiányos pontjára.

A pénz a munka koordinálására, szofisztikált back-end hardver- és szoftverrendszer felállítására, a kollégák fizetésére és természetesen az internet célba juttatására kell.

A projekt illusztálására két videót is készítettünk, az egyik a Google által megszabott 30 másodpercben érzékelteti a projekt lényegét, a másik kicsit hosszabban, érthetőbben. Tekintsék meg mindkettőt!

Ha kérdésük, észrevételük van, netán Önök kockázatitőke-befektetők, akik szívesen hozzájárulnának a világ jobbá tételéhez, írjanak nyugodtan az internetprinoutproject@gmail.com címre, mert lehet, hogy nemsokára minden segítő kézre szükségünk lesz.

Szavazzanak majd ránk, aztán ha megnyertük a pénzt, jelentkezzenek munkatársnak vagy önkéntesnek, hogy aztán mindannyian elégedetten dőlhessünk hátra, és elmondhassuk: részt vettünk a 21. század nagy kalandjában: kinyomtattuk az internetet!

A pályázat szövege

What one sentence best describes your idea?

Distribute information on the Internet in a print form to make it available to as many people worldwide as possible.

Describe your idea in more depth.

The idea behind iPoP is to distribute the information on the Internet in a physical, tangible form, making it available to those without access - currently more than 5 billion people worldwide. No trees are killed in iPoP: we only use recycled paper.

Web pages are printed out by a network of volunteers whose work is coordinated on a wiki site dedicated to the purpose. At the back end, a high-end logistics system sorts printing and transportation tasks based on cultural relevance and physical proximity.

Example: The strength of the network

A volunteer in Paris, France decides to contribute to the project. She prints out 100 pages of Wikipedia. The logistics system takes notice and routes the printed pages to the nearest French-speaking region without Internet access, say Aoulef ech Cheurfa, a small village in Algeria, Africa.

The package is then picked up and delivered by either another volunteer traveling to that region or an organization (the UN, Unicef, the Red Cross or other charity service) with pre-established ties and transport routes to Algeria. Commercial transportation companies and delivery services may also contribute to the success of iPoP.

Note: many of those living in Third World countries are illiterate, but this does not mean they can not benefit from iPoP - they can receive information in the form of print images, illustrations, how-to manuals and maps (see attached video).

Coupled with a streamlined distribution system and a dedicated network of volunteers, the iPoP project has the potential to deliver information to the most remote parts of the world, spreading the values of the free market and democracy.

What problem or issue does your idea address?

During the past few decades, the Internet became an indispensable medium whose influence is comparable only to that of the printing press. There are however billions of people in the world now who have no access to the Internet due to the lack of financial resources, infrastructure, hardware equipment, electricity, or even the most basic computing skills. Attempts at delivering the wealth of information available on the Net to these people via eletronic means are often prone to failure. Recent statistics show that only one fourth of the world's population use the Internet , which means that more than five billion live completely off the grid.

Another issue iPoP addresses is censorship - iPoP is immune to electronic censorship attempts such as the Great Firewall of China.

If your idea were to become a reality, who would benefit the most and how?

Five billion, currently disempowered people in the most underdeveloped regions of the world, most notably Africa (only 5.3% internet penetration), Asia (15 %) the Middle East (21.3 %) and Latin America (24.1 %).

What are the initial steps required to get this idea off the ground?

- Design and implement back-end software handling task management, document sorting and routing
- Set up dedicated wiki site
- Recruit staff
- Involve volunteers
- Contact interested parties (charity organizations, educational institutes, transportation companies, corporate sponsors)

Describe the optimal outcome should your idea be selected and successfully implemented. How would you measure it?

The inhabitants of a small village in Africa, Asia or Latin America learn about prime numbers, space exploration efforts or Perez Hilton. iPoP can prove that living without Internet access does not necessarily mean being uninformed. They experience empowerment and benefit from the information they receive. Success in this context means access to information - that is the success of those on the receiving end.

But iPoP is also about the success of the givers: the network of volunteers who make the world a better place by feeding their fellow humans with knowledge. Help can arrive in the form of even the smallest contribution - printing out a few pages may be a small step for one individual, but those pages combined are a giant leap for mankind.