Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Internetes város Írországban

2001.10.30. 15:37
Az írországi Ennis városában négy háztartás közül háromban van számítógép, lakói pedig még a leginkább bedrótozott amerikaiaknál is többet, hetente közel négy órát töltenek internetezéssel. A helyi Matáv, az Eircom által kiírt pályázat győzteseként az Információs Korszak Városává vált Ennis sikertörténetét itthon is meg akarják ismételni, mondta el Sík Zoltán informatikai kormánybiztos egy keddi sajtóbeszélgetésen.
"Írország sok tekintetben hasonlít hazánkhoz, így az ottani tapasztalatokat Magyarországon is jól hasznosíthatjuk" - mondta a kormánybiztos, aki csapatával két hete tett látogatást a szigetországban. Ennis meglátogatása mellett a magyar küldöttség megismerkedett az ír információs társadalom program részleteivel és az elektronikus kormányzati kezdeményezésekkel is.

Tizenötmillió ír font az online városra

Írországban 1996-ban indult az információs társadalom program, melyhez kapcsolódóan az állami tulajdonú legnagyobb távközlési szolgáltató, az Eircom (akkor még Telecom Eireann) meghirdette pályázatát. Összesen 46 ír település jelentkezett a programra, majd a végső rostába kerülő négy város közül 1997-ben a 18 ezer lakosú Ennis nyerte el az Információs Korszak Városa címet - mondta el Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum főtitkára. A cél a város életének "internetre költöztetése" volt. A 15 millió ír fontos költségvetésű programban létrejött a város online közigazgatása, és szinte mindenki számítógéphez jutott.

Ingyenes internet-hozzáférés

A lakosok nem ingyen kapták a gépeket, az összeg kisebbik részét, 260 fontot maguk állták. Az önrész kifizetésére képtelen háztartások pályázhattak kölcsönre, így vált lehetségessé, hogy a háztartások 75 százalékában van számítógép, míg Írország más területein ez az arány mindössze 32 százalékos. Ezidáig a lakosok 83 százaléka adta be igénylését, és 4600 gépet szállítottak le. Valamennyi géphez ingyenes internetkapcsolat járt, melynek telefondíját a felhasználó állja. A géptulajdonosok 91 százaléka használta már internetkapcsolatát. Az Eircom ezenfelül ingyen telefonvonalat ajánlott mindenkinek, így jelenleg a háztartások 93 százalékában van telefon.

Sokat használják a gépeket

A projekt lassan futott fel, de mára már a lakosok aktívan használják a számítógépeket, heti 3,7 órát interneteznek, és 8,3 órát töltenek a számítógép előtt. A gépekhez nyolc órányi ingyenes tanfolyam járt, melyet mintegy kétezren vettek igénybe. A helyi lakosok olcsóbban végezhetik el az EDCL-tanfolyamokat is, tavaly háromszázan vizsgáztak le és kaptak európai számítógép-felhasználói jogosítványt. A helybéliek főleg kapcsolattartásra használják a hálózatot, élénk társadalmi élet zajlik a város weboldalain és virtuális fórumain.

Míg Ennis lakosai havi 14 órát és 48 percet töltenek a hálón, az ír átlag mindössze havi 4 óra 20 perc, az angol nem egészen 6 óra. A köztudomásúan internetfüggő amerikaiak átlagosan havi 9 órát töltenek a hálón, ami meg sem közelíti az Ennis-beli átlagot.

Mint azt a kormánybiztos elmondta, itthon is terveznek Ennishez hasonló projektet, annak részleteiről azonban egyelőre semmit sem tudni.

E-kormányzat az íreknél
Írországban már elindult a kormányportál, melynek Oasis nevű szekcióját tanulmányozhatták tüzetesebben a kormánybiztos munkatársai. A portál polgároknak szánt része élethelyzetek szerint veszi sorra az ügyeket, így például az írek könnyen kideríthetik, mi dolguk a bürokráciával gyermek születése, esküvő, vagy házvásárlás esetén. A portál Basis nevű, cégeknek szánt részlege is hasonlóképpen épül fel, csak az élethelyzetek más jellegűek: cégalapítás, egyesülés stb. A portál Reach szekciója egyelőre még épül, ez szolgál az ügyfelek egyedi azonosítására. Elkészülésével lehetővé válhat az online ügyintézés. Ez egyébként az adóhivatalnál az áfabevallásnál már működik, nem várt sikerrel. Az internetes áfabevallás az első nyolc hétben elérte a teljes évre várt egymilliárd fontos bevételt. A következő hónapok során újabb adónemekkel egészítik ki a rendszert.