Lenke
17 °C
29 °C

Ingyen masszázs a programozóknak

2000.09.28. 16:40
A programozókra, különösen a komoly szaktudással rendelkező programozókra aranyélet vár a Szilícium-völgyben, ahol a munkáltatók versenyeznek kegyeikért. Arrafelé nem ritkaság a céges masszőr és az ingyenes ebéd. Idehaza még nem ennyire éles a verseny a munkáltatók között, bár a vezető internetes cégek itthon is különböző extrákkal kényeztetik alkalmazottaikat. Az Index a Concorde Értékpapír Rt. által tőzsdevárományosnak ítélt hat magyar cég: a Matávnet, az Index, a Telnet, a Kirowski, az Eco.Net és a Carnation munkatársainak helyzetét mérte fel.

Az átlagos amerikai internetmunkás napi tíz órát dolgozik, havi 8000 dollárt keres, és a cégnél mossa ki a szennyesét, írja az Industry Standard legfrissebb felmérése. Az amerikai internetes cégek alkalmazottai jobbára elégedettek az állásukkal, többségük részvényopciókat kap cégétől, és havonta legalább egy hétvégét végigdolgozik a komoly összegű fizetésért, noha úgy érzi, mások többet keresnek nála.

Kutya és mosógép az irodában

Programozó egy amerikai vállalatnál
Jó dolguk van
Az Egyesült Államokban már olyan mértéket öltött a programozóhiány, hogy a cégek nem csak nagy összegű fizetésekkel, hanem egyéb kedvezményekkel is próbálják magukhoz édesgetni a szakembereket.

Az öltönyviselést szinte már egyik cég sem követeli meg alkalmazottaitól, a multik is felismerték, hogy jobb nekik, ha pulóveres profikat alkalmaznak, mint ha öltönyös dilettánsokat - sok programozót ugyanis sehogy sem lehet rábírni a zakóviselésre.

Számos vállalat még azt is megengedi rövidnadrágos szakembereinek, hogy azok magukkal hozzák kutyájukat a munkahelyükre, sőt az igényeket felismerve mosógépeket telepítettek az iroda melletti helységbe, hogy a hosszú műszakokat lehúzó kollégáknak ne kelljen otthon szórakozniuk a mosással.

Ingyen kaja, ingyen masszázs

Amerikában a legkisebb cégeknél is ingyen van a kávé, és sok helyütt az üdítőital is. Egyre több munkáltató látja el alkalmazottait ingyen kajával is, ami egyszerűbb formában a házhoz szállított pizzát és kínait jelenti, komolyabb helyeken pedig vállalati étterem várja az éhező programozókat.

Az igazán elit munkáltatók pedig ingyen masszázsban részesítik a gépeléstől megmacskásodott vállú munkatársakat, és ne gondoljuk, hogy ez ritkaság lenne Kaliforniában: a megkérdezett internetmunkások 15 százaléka részesült már ingyen masszázsban.

Eco.Net: Szigetjegy és squash

A magyar internetcégekhez egyelőre nem jár vállalati masszőr, bár ami késik, nem múlik: Szenes Gábor, az Eco.Net ügyvezetője szerint a cég komolyan fontolgatja a szolgáltatás bevezetését.

Az internetes alkalmazásszolgáltatással foglalkozó Eco.Net máshogyan is kényezteti harminchét munkatársát: az ingyen kávé és üdítő mellett bérelt squashpálya várja a dolgozókat, illetve céges futballmérkőzések és fitneszbérlet. A cég augusztusban valamennyi munkatársának vásárolt egy hetijegyet a Pepsi Szigetre.

A Kirowski webdesigncég októberben költözik új irodába, ahol majd mindennap ingyen reggelivel várja 35 munkatársát, a kávé és az ásványvíz pedig már most is ingyenes, mondta el Kovács Zoltán ügyvezető. A vállalat továbbá ingyenes cégkirándulásokat szokott szervezni, hasonlóan a Telnethez, mely ingyenes közös programokat tart munkatársainak.

Index: angoltanfolyam és foci

A jó hangulat a munka alapfeltétele
A nagyobb cégek már nem bánnak ilyen bőkezűen a juttatásokkal, mivel ennyi embernél óriási költségekről van szó. Százötven ember részére például összesen másfél millió forintba kerülne megvásárolni a tízezer forintos Sziget-hetijegyeket.

Az Index 128 munkatársa önköltségi áron vehet magának kávét és üdítőt az automatából, viszont ingyen részt vehet a csütörtöki céges futballmérkőzéseken és az angoltanfolyamokon. Utóbbi egyetlen feltétele, hogy a delikvens egy éven belül letegye a közép- vagy a felsőfokú állami nyelvvizsgát, ellenkező esetben vissza kell fizetni a tandíjat a cégnek.

Matávnet: vállalati internet, orvos és üdülő

A Matávnet 150 alkalmazottja belépéskor korlátlan otthoni internet-hozzáférést kap, a nők aerobic- illetve fitneszbérletet kapnak, a férfiak pedig focizni járhatnak, mondta el Pohly Ferenc, a cég kommunikációs igazgatója.

A Matávnet munkatársai ezenfelül igénybe vehetik a Matáv-dolgozóknak járó juttatásokat is, például elmehetnek a vállalati orvoshoz és a vállalati üdülőbe, és jár nekik telefonszámla-kedvezmény is.

Carnation: ingyen pizza, pingpong

A Sportminisztérium büszke lehet az internetes cégekre, valamennyi vállalatnál bevált intézmény ugyanis a céges futballmérkőzés. Ezen kívül minden cégnél egyéb sportlehetőségek is várják a dolgozókat, a Carnation Consulting pincéjében például pingpongban győzhetik le egymást a munkatársak, a határidők szorítása okozta feszültségeket pedig a bokszzsákokon vezethetik le a dolgozók. Nem is árt a mozgás a kollégáknak, akik havonta egy bizonyos összegért rendelhetnek ebédet a cégbe. Egy pizza típustól függően 4-700 kalória, félórányi pingpongozással pedig mintegy 400 kalóriát mozog le az ember.

Napi 10 óra munka, plusz a hétvégék

Az extrákért és a jó fizetésért keményen megdolgoznak az internetmunkások: valamennyi cég munkatársai jóval többet dolgoznak a napi 8 óránál, az Indexnél például 10, a Kirowskinál 9-12 órát, és valamennyi cégnél többen hétvégén is dolgoznak.

A szombat-vasárnap dolgozók aránya a Telnetnél 5-15 százalék, az Indexnél pedig 70 százalék. Ezt a hajtást csak a fiatalok bírják: mind a hat feltörekvő internetes cégnél 30 év, vagy az alatti az átlagéletkor, a Kirowskinál például 24-25, a Telnetnél 26.

Részvényopciók, komoly fizetés

A Concorde szerint mind a hat cég tőzsdevárományos, így az iránt is érdeklődtünk, adnak-e amerikai mintára részvényopciókat munkatársaiknak. A Matávnet üzleti titokként kezeli a kérdést, a többi cég azonban azt válaszolta, hogy tervezik a részvényopciók bevezetését. A Carnation és az Index valamennyi munkatársát részesíti majd az opciókban, a Telnetnél csak a dolgozók egy részének járnak majd opciók, az Eco.Net-nél és a Kirowskinál pedig még dolgoznak a terv részletein.

Arra a kérdésre, hogy mennyi a cégnél az átlagfizetés, egyedül az Index és a Carnation válaszolt: az Indexnél nettó 150 ezer, a Carnationnál nettó 200 ezer forintot keresnek átlagosan a dolgozók.