Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Elindult a magyar iTunes

2008.07.11. 11:20
Miközben a világ a 3G-s iPhone megjelenésével van elfoglalva, frissült az Apple zeneboltja, az iTunes Store, és kijött az iTunes szoftverének 7.7-es verziója.

És minden különösebb bejelentés és csinnadratta nélkül egyszer csak ott van Magyarország is a választható országok között, ha regisztrálni szeretne az ember a boltba belépés előtt.

A magyar boltban egyelőre nincsenek se zenék, se videók, csak az Apps Store rész él, vagyis iPhone-hoz és iPod Touch-hoz tudunk alkalmazásokat letölteni; a nagyját pénzért, de van jó néhány ingyenes is. Regisztrációnál meg kell adni a bankkártyánk adatait, rögtön zárol is róla négyszázegynéhány forintot, és már szabad is a vásár. A regisztráció magyarul megy, aztán a bolt menürendszere már újra angol.

A Continue gombig már nem ért el a fordító keze

Az árak euróban vannak megadva, és alig drágábbak az amerikaiaknál - ez annak fényében jó hír, hogy az egy zeneszám, egy dollár sztenderdet az európai iTunes-okban egy zeneszám, egy euróként sikerült meghonosítani. A letölthető alkalmazások árainál az egy dollárt nagyjából 75 eurócenttel váltja a rendszer, ami még mindig nem éppen korrekt, de már valami. Bár néhány hónapja a hazai Apple-közösség roppant hangosan követelte a magyar iTunes-t, nem rohamozták meg honfitársaink a boltot, vagy legalábbis nem hagytak ott vagyonokat: a legnépszerűbb fizetős letöltések top10-es listáján egyelőre két játék árválkodik.

Ott sorakoznak az iTuneson vett alkalmazások

Hogy mikor férünk hozzá a világ legnagyobb zeneboltjának zenebolt részéhez is, egyelőre nem tudni, de az látszik, hogy az Apple készül az iPhone magyar premierjére.